A kereskedelmi forgalomban kapható, népszerű mogyorókrém három összetevőből áll: mogyoróból, cukorból és kakaóból.
A hagyományos mogyorókrém Olaszországból indult hódító útjára. Az olasz Ferrero édességgyártó kenhető kakaós mogyorókréme hosszú évek óta a legnépszerűbb mogyorós csokoládékrém a világon. Elődjét Pietro Ferrero cukrász alkotta meg 1946-ban, válaszul a második világháborút követő időszakban uralkodó kakaóhiányra. Ezt a receptet tökéletesítette később Pietro Ferrero fia, Michele Ferrero, ő adta a Nutella nevet az akkoriban még kicsiny családi vállalkozás termékének.
A nyolcvanas években vált világszerte elterjedtté, mára pedig világelsőnek számít: éves forgalma eléri a több mint 2 milliárd eurót, amivel 54 százalékos részesedése van a csokoládékrémek globális piacán.
A pálmaolaj használatának egészségügyi és környezetvédelmi aggályai miatt többször érte bírálat a Ferrerót, ezért a cég 2016-ban reklámkampányt indított a kérdéses összetevő felhasználásának védelmében.
Természetesen az évek során a receptúra változott, a korábbi kemény, vajszerű textúra mára krémesre, kenhetővé vált. Az utóbbi verziót pedig könnyű otthon is elkészíteni.
A házi készítésű mogyorókrémhez két alapanyagra és körülbelül tíz percre van szükség.
- A mogyorót öt perc alatt egy tepsiben megpirítjuk.
- Ledörzsöljük róla a héját, majd aprítóban homogén állagúra aprítjuk.
- Ezt követően nincs más dolgunk, mint hogy összekeverjük az olvasztott csokoládéval, ami lehet tej- vagy étcsoki is.
Az így elkészült mogyorókrém légmentesen záródó edényben, hűtés nélkül is tárolható. Mivel sem a mogyoró, sem a csokoládé nem romlik meg könnyen, így nagyjából egy hónapig biztosan fogyasztható marad.