A pisztácia számos alapvető tápanyagot tartalmaz, ami azon túl, hogy segítheti a fogyást, védi a szív- és bélrendszer egészségét is. Emellett a pisztácia további előnyökkel is rendelkezik, lássuk ezeket!
Magas antioxidáns tartalmú
Az antioxidánsok létfontosságúak az egészség megőrzésének szempontjából.
Megakadályozzák a sejtkárosodást, és kulcsszerepet játszanak bizonyos állapotok, például a rák kockázatának csökkentésében. A pisztácia különösen gazdag luteinben és zeaxantinban, mindkettő nagyon fontos antioxidáns a szem egészsége szempontjából.
Alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor magas fehérjetartalmú
Noha a diófélék étkezésének számos egészségügyi előnye van, általában magas a kalóriatartalma.
A pisztácia azonban a legalacsonyabb kalóriatartalmú diófélék közé tartozik. Minden 28 gramm pisztácia 159 kalóriát tartalmaz, szemben a dió 185, és a pekándió 196 kalóriájával. Kalóriatartalmának körülbelül 14%-át teszi ki a fehérje, így a pisztácia a legmagasabb fehérjetartamú dióféle a mandula. A pisztácia gazdag esszenciális aminosavakban is, amelyek olyan aminosavak, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, így az étkezéssel kell bevinnünk a szervezetünkbe.
Csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást
A pisztácia többféleképpen csökkentheti a szívbetegség kockázatát. Amellett, hogy magas az antioxidáns tartalma, a pisztácia csökkentheti a vér koleszterinszintjét és javíthatja a vérnyomást, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát.
Segíti az erek rugalmasságának megtartását
A legtöbb dióféléhez hasonlóan a pisztácia is az L-arginin aminosav forrása, amely a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakul. Egy 42 ember bevonásával végzett vizsgálat szerint, azoknál, akik 3 hónapon keresztül napi 40 gramm pisztáciát fogyasztottak, javulás mutatkozott az érfalak rugalmasságának tekintetében.
Segíthet csökkenteni a vércukorszintet
Annak ellenére, hogy a pisztácia szénhidráttartalma magasabb, mint a legtöbb diófélének, alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy nem okoz nagy vércukorszint-emelkedést, azaz a pisztácia fogyasztása elősegítheti az egészséges vércukorszint fenntartását.
Fontos! Természetesen, akik mogyoróallergiában szenvednek, jobb, ha a pisztáciával nem próbálkoznak. A másik ok, amiért érdemes mértékkel fogyasztani, az a sóssága. A pirított, zacskós pisztácia leggyakrabban sózott is, ezért a magas vérnyomással küzdők mértékkel fogyasszák!