nlc.hu
Gasztro

Ezért építsd be az étrendedbe a pisztáciát

Ezért építsd be az étrendedbe a pisztáciát!

A pisztácia tápanyagokban gazdag, elősegítheti a fogyást, a bélrendszer egészségét, segít a vércukorszint szabályozásában. És itt még nincs vége…

A pisztácia számos alapvető tápanyagot tartalmaz, ami azon túl, hogy segítheti a fogyást, védi a szív- és bélrendszer egészségét is. Emellett a pisztácia további előnyökkel is rendelkezik, lássuk ezeket!

Magas antioxidáns tartalmú

Az antioxidánsok létfontosságúak az egészség megőrzésének szempontjából.

Megakadályozzák a sejtkárosodást, és kulcsszerepet játszanak bizonyos állapotok, például a rák kockázatának csökkentésében. A pisztácia különösen gazdag luteinben és zeaxantinban, mindkettő nagyon fontos antioxidáns a szem egészsége szempontjából.

Alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor magas fehérjetartalmú

Noha a diófélék étkezésének számos egészségügyi előnye van, általában magas a kalóriatartalma.

A pisztácia azonban a legalacsonyabb kalóriatartalmú diófélék közé tartozik. Minden 28 gramm pisztácia 159 kalóriát tartalmaz, szemben a dió 185, és a pekándió 196 kalóriájával. Kalóriatartalmának körülbelül 14%-át teszi ki a fehérje, így a pisztácia a legmagasabb fehérjetartamú dióféle a mandula. A pisztácia gazdag esszenciális aminosavakban is, amelyek olyan aminosavak, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, így az étkezéssel kell bevinnünk a szervezetünkbe.

ezért építsd be az étrendedbe a pisztáciát

(Fotó: Getty Images)

Csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást

A pisztácia többféleképpen csökkentheti a szívbetegség kockázatát. Amellett, hogy magas az antioxidáns tartalma, a pisztácia csökkentheti a vér koleszterinszintjét és javíthatja a vérnyomást, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

Segíti az erek rugalmasságának megtartását

A legtöbb dióféléhez hasonlóan a pisztácia is az L-arginin aminosav forrása, amely a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakul. Egy 42 ember bevonásával végzett vizsgálat szerint, azoknál, akik 3 hónapon keresztül napi 40 gramm pisztáciát fogyasztottak, javulás mutatkozott az érfalak rugalmasságának tekintetében.

Segíthet csökkenteni a vércukorszintet

Annak ellenére, hogy a pisztácia szénhidráttartalma magasabb, mint a legtöbb diófélének, alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy nem okoz nagy vércukorszint-emelkedést, azaz  a pisztácia fogyasztása elősegítheti az egészséges vércukorszint fenntartását.

Fontos! Természetesen, akik mogyoróallergiában szenvednek, jobb, ha a pisztáciával nem próbálkoznak. A másik ok, amiért érdemes mértékkel fogyasztani, az a sóssága. A pirított, zacskós pisztácia leggyakrabban sózott is, ezért a magas vérnyomással küzdők mértékkel fogyasszák!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top