nlc.hu
Gasztro

Golflabda méretű a világ legnagyobb áfonyája

Golflabda méretű a világ legnagyobb áfonyája – fotó

Egyelőre fagyasztva pihen a gigantikus áfonya, de azt tervezik, hogy konzerválják, és kiteszik a falra.

Nagyjából akkora, mint egy golflabda, és tízszer annyit nyom, mint egy átlagos áfonya – így jellemezhető a világ legnagyobb szem áfonyája. A gyümölcsöt tavaly november 13-án szedték le, a világcsúcsot pedig a héten hivatalosan is elismerte a Guiness Világrekordok – írja a Guardian.

„Amikor rátettük a mérlegre, egy kicsit megdöbbentem – mondta Brad Hocking, az ausztráliai Corindiben található gyümölcs- és zöldségtermesztő Costa üzem áfonyáért felelős vezetője. – Tudtam, hogy nagyok, de kétszer is meg kellett néznem, hogy megbizonyosodjak róla.”

A Guinness-rekorder, golflabda méretű áfonya a mérlegen és tenyérben

A Guinness-rekorder, golflabda méretű áfonya a mérlegen és tenyérben (Fotó: Costa Group)

Az óriási áfonya 20,4 grammos és 39,31 milliméter az átmérője. Egyelőre lefagyasztva tárolják, de azt tervezik, hogy gyantában konzerválják, és kiteszik a falra. Az áfonya Eterna fajtájú, amit a Costa saját nemesítési programjában kísérleteztek ki. Hocking szerint a méret növekedésével általában romlik a minőség, de szerinte az Eterna a nagy mérete ellenére is finom.

A friss rekorder áfonya 1,25-ször nehezebb, mint a korábbi csúcstartó, amely 16,2 grammot nyomott, átmérője 36,33 milliméter volt, és szintén Ausztráliában termesztették.

(Címlapi kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top