nlc.hu
Gasztro

8+1 feleslegesnek tűnő konyhai eszköz, ami nagyon is hasznos valójában

Nem csak egy újabb kacat! 8+1 konyhai eszköz, amivel kényelmesebb az élet

A gyártók és kereskedők mindent megtesznek azért, hogy felkorbácsolják a vágyakat a legújabb konyhai eszközök iránt. De melyek azok a tárgyak, amelyek nem az alapfelszereltség részei, és a kedvencünkké váltak?

Nem szorul magyarázatra, hogy miért alapdarab a konyhánkban a tésztaszűrő, a konzervnyitó, a négyoldalú reszelő vagy az elektromos berendezések közül a mikrohullámú sütő, a kenyérpirító vagy a vízforraló. De kinek ne lapulna otthon olyan konyhai eszköz, amely akár évek óta a fiókban, szekrényben, dobozban vár bevetésre?

Ez a bizonyos bevetés azonban jobbára soha nem jön el, mert ezek egyszerűen feleslegesek. Nemrég összegyűjtöttük 15 kifejezetten nevetségesnek tűnő konyhai ketyerét, amit valószínűleg több idő megkeresni a fiókban, mint nélküle elvégezni a konyhai feladatot. De míg a kukoricaszőrtelenítő és az epercsumázó okosság nyilván felesleges, sok konyhai eszköz becsapós lehet. Olyan mutatós például a házi tésztakésztő, a palacsintasütő-gép vagy az elektromos borosüveg-nyitó. Csak éppen előbb dobjuk be a forró vízbe a száraz tésztát és előbb kinyitunk egy palack bort, mintsem ezeket üzembe helyeznénk.

A felesleges kacatok tengeréből most 8 (+1) olyan konyhai eszköz következik, ami bár nem az alap eszköztár része, sőt első blikkre akár feleslegesnek is tűnhet, tényleg jó szolgálatot tesz mindennapi életünk során.

Házi friss tészta készítés

Hobbinak jó, mindennapi főzéshez elképesztően idő-, hely- és energiaigényes / Fotó: AleksandarNakic, Getty Images

Új fejezet: elektromos citrusfacsaró

Nálam igazi kedvenccé vált ez az egyszerű ketyere. Semmivel nem tud többet, mint a retró kézi facsaró, viszont amit csinál, sokkal nagyobb hatékonysággal teszi. Egyszerűen élvezetes facsarni vele: míg a manuális eszköz után bőven marad lé és rost a félbevágott citrusban, az elektromos facsaró erősebben teszi a dolgát, és szinte csak egy héj marad az ember kezében.

Elektromos citrusprés

Induljon jól a nap! / Fotó: MarioGuti, GettyImages

Mióta elektromos facsarót használok, nem csak citrom- és narancslevet nyerek ki vele. Nagy kedvvel iszom mandarin- és grépfútlevet is, mert remekül „kiveszi” a levet és a rostot is a gyümölcsből.

Airfryer, az új népi kedvenc

Idővel elválik, hogy csak egy újabb divathullám az airfryer használata, vagy valóban maradandó kelléke lesz-e a konyhánknak.

Az azonban biztos, hogy olaj és más zsiradék nélkül (vagy minimális mennyiséggel) süthetünk ebben a szerkezetben jóformán bármit. Eredetileg a bő olajban sült ételek egészségesebb alternatívájaként ünnepelték, de egyre szélesebb körben használja a lakosság a melegszendvics-készítéstől a süteményekig.

Airfryer

Az airfryer letarolta a piacot / Fotó: Rafa Jodar, Getty Images

Egy- vagy kétszemélyes háztartásokban kifejezetten energiabarát, de nagy, családi méretű forró levegős sütők is kaphatók XL és XXL méretekben. Kevesebbet fogyasztanak, mint a (legtöbb) sütő, és a forró levegő keringtetésével, zsiradékcsökkentéssel könnyebb egészséges ételeket készíteni vele.

Nem, nem csak egy újabb porfogó: salátacentrifuga

A többi tárgyhoz hasonlóan ez is életmód kérdése. Aki soha vagy csak ritkán eszik salátát, görgessen csak tovább. Aki viszont örömét leli a zöld levelesekben, netán kifejezetten élvezi a különböző salátafajták kipróbálását, tudja, hogy a mosásuk kihívásokkal teli.

Salátacentrifuga

Mechanikus okosság: salátacentrifuga / Fotó: Dima Berlin, Getty Images

Gyakran marad homokszemcse vagy föld a levelek között, egyes esetekben akár egyenként leveleire kell szedni, hogy valóban át tudjuk mosni. A salátacentrifuga egy okos kis kézi készülék, amivel szó szerint vízzel kicentrifugálhatjuk a salátát úgy, hogy nem fröcsög közben a víz sem szanaszét, és nem is áll a vízben a saláta. Egyszerűségében is okos eszköz, jó szolgálatot tesz.

Maghőmérő, egy kütyü a profiktól

Mennyi elrontott hús és sütemény sikerülhetett volna, ha előbb van maghőmérőm! Ez az ételbe szúrható eszköz nem a sütőben lévő levegő forróságát méri, hanem az étel belső hőmérsékletét. Nem mindegy, hiszen így ellenőrizhetjük, hogy valójában hol tartunk az étel elkészítésével.

Maghőmérő

Elterjedtebb a digitális hőmérő / Fotó: OKRAD, Getty Images

Hiába sül ropogósra vagy akár kissé szenesre az adott étel külseje, ha legbelül még hűvös. A maghőmérő pálcáját csak egy-két centire vagy mélyebbre is szúrhatjuk, hogy lássuk, milyen hőfokon készül éppen az étel. Legyen analóg vagy digitális, a konyhai amatőrből profivá válás egyik alapeszköze ez a hivatásos szakácsok által is használt kütyü.

Nem csak egy Insta-őrület: többrekeszes uzsonnás doboz

Néhány éve felrobbant az Insta, minden mintaanyuka és fitneszinfluenszer elkezdte nyomni a kis fakkokra osztott ebédes és uzsonnás dobozokat. Így eloszthatjuk több étkezésre a napközben elemózsiánkat, nem vagyunk rászorulva a büfék vagy gyorsétkezdék kínálatára. Tudunk tervezni, akár diétát, speciális étrendet betartani. Szinte garantáltan egészségesebben étkezik az, aki átgondolva feltölti a kis rekeszeket.

Többrekeszes uzsonnás doboz

Okos találmány / Fotó: Westend61, Getty Images

Víz, víz, tiszta víz: kulacs (+ vihető kávéspohár)

Ezt talán különösebben magyarázni sem kell. A végtelen mennyiségben termelt műanyagszemét, az egyszer használatos PET-palackok visszaszorítása immár az emberiség közös ügye, megoldandó feladata. Márpedig inni kell, és ha nem a műanyagszemét-hegyeket szeretnénk tovább gyarapítani, egyszerűen csak fogjunk egy sokszor használható palackot, és legyen a mindennapi társunk.

Ez akár egy üveg is lehetne, de mindenképpen könnyebb és kevésbé törékeny egy kulacs vagy műanyagtermosz. Ez utóbbi a hőt is tartja, bár az újgenerációs palackok már szintén többet tudnak, mint egy retró kulacs.

Tapasztalatból mondom, hogy több vizet iszunk napközben, ha szemünk előtt a kulacs. Ráadásul kontrolláltabban is iszunk, mert így könnyű követni, hogy egy, két, netán több újratöltésnél tartunk. Naná, hogy vízzel töltsük meg!

Kulacs és sokszor használatos kávés pohár

Kulcs, személyi, kulacs, indulhatunk / Fotó: Kilito Chan, Getty Images

A mosható, fedeles kávéspohár nem létkérdés, inkább divatkérdés. Mióta az amerikai filmekben így mászkálnak a menő csajok, világszerte keresettek lettek a vihető kávéspoharak. Ha nem a papírhulladékot szeretnénk gyarapítani, vegyünk egy praktikus darabot, vigyük magunkkal, és használat után mossuk el.

A jó öreg kotyogós

A menő otthoni nagy nyomású kávéfőzők és a kapszulás kávégépek korszakában is van helye a kotyogósnak. Mert egyszerű, mert hangulatos, mert örök. Ha hibaüzenetet ír ki a komolyabb kávégépünk, vagy ha nincs épp kávékapszula otthon, ehhez az eszközhöz semmilyen plusz, szűrő sem kell. A kotyogós a mi hétköznapi hősünk.

Kotyogós kávéfőzők

A jó öreg kotyogós soha nem megy ki a divatból / Fotó: MR.WUTTISAK PROMCHOO, Getty Images Getty Images

Nem mindegy, hogy milyen: zöldség- és gyümölcsprés

Ezzel a szerkezettel meggyűlt a bajom. Több nem túl hatékonyan működő darab után tettem szert egy nagyobb teljesítményű gépre.
Ez esetben kulcskérdés, ugyanis azért nem érdemes elpazarolnunk a zöldséget, gyümölcsöt, hogy a nagyobb és szaftosabb részük a gépben maradjon (széttrancsírozva), cserébe fél deci levet kinyerjünk belőlük.

Itt számít a nagyobb teljesítmény, de ezt is becsapósan tüntetik fel a gyártók. Nem mindegy, hogy az elvi vagy a valóban leadott teljesítményt nézzük (forgásban és wattban). Ehhez mindenképpen kérjük hozzáértő kereskedő segítségét, vagy ugorjunk fejest a szakirodalomba, hogy milyen számokat, adatokat vegyünk figyelembe a présgép teljesítménye kapcsán.

Otthoni juicer

A présbe zöldség is kerülhet / Fotó: simpson33, GettyImages

Aminek köszönhetően konyhai kedvencem lett, hogy azóta sokkal jutányosabb áron ihatok 100%-os zöldség- és gyümölcslékoktélokat, mintha egy juice-bárban tenném. Igazi élmény kitapasztalni, mennyire finom is a frissen préselt céklalé almalével keverve, és milyen isteni leveket lehet kinyerni zöldségekből is. Ha valamelyik kevésbé ízletes – mint a szárzeller vagy kígyóuborka – jó ízű gyümölcslevekkel keverve fantasztikus vitaminbombákat nyerhetünk.

nlc. tipp

Azonnal mosd el használat után! Egy kis célszerszámot, egy (vagy több) kis kefét is tartalmaz a csomagolás. Ezzel még frissen menj át a rendkívül apró fogazatú belső présalkatrészen, ekkor még könnyű kiszedni belőle a maradékot. Később már beépül, és szenvedős megtisztítani.

+1: Tejhabosító, a hétköznapi (mini)luxus

A konyhai kézi eszköz, ami nélkül egy teljes és boldog életet élhetünk. Nekem mégis egy kis kedvenc lett: kávézóba menés helyett ihatunk igazán légiesen habos kávét, kakaót vagy forró csokit a kis kütyü segítségével.

Elektromos tejhabosító

Nem a túlélés eszköze, de szebb vele az élet / Fotó: Aleksandr Golubev, Getty Images

Próbáltam többfélét, és nálam az elektromos tényleg hatékonyabbnak bizonyult, mint a kézi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top