Nem szorul magyarázatra, hogy miért alapdarab a konyhánkban a tésztaszűrő, a konzervnyitó, a négyoldalú reszelő vagy az elektromos berendezések közül a mikrohullámú sütő, a kenyérpirító vagy a vízforraló. De kinek ne lapulna otthon olyan konyhai eszköz, amely akár évek óta a fiókban, szekrényben, dobozban vár bevetésre?
Ez a bizonyos bevetés azonban jobbára soha nem jön el, mert ezek egyszerűen feleslegesek. Nemrég összegyűjtöttük 15 kifejezetten nevetségesnek tűnő konyhai ketyerét, amit valószínűleg több idő megkeresni a fiókban, mint nélküle elvégezni a konyhai feladatot. De míg a kukoricaszőrtelenítő és az epercsumázó okosság nyilván felesleges, sok konyhai eszköz becsapós lehet. Olyan mutatós például a házi tésztakésztő, a palacsintasütő-gép vagy az elektromos borosüveg-nyitó. Csak éppen előbb dobjuk be a forró vízbe a száraz tésztát és előbb kinyitunk egy palack bort, mintsem ezeket üzembe helyeznénk.
A felesleges kacatok tengeréből most 8 (+1) olyan konyhai eszköz következik, ami bár nem az alap eszköztár része, sőt első blikkre akár feleslegesnek is tűnhet, tényleg jó szolgálatot tesz mindennapi életünk során.
![Házi friss tészta készítés](https://nlc.p3k.hu/uploads/2024/04/aleksandarnakic-getty-images-1024x683.jpg)
Hobbinak jó, mindennapi főzéshez elképesztően idő-, hely- és energiaigényes / Fotó: AleksandarNakic, Getty Images
Új fejezet: elektromos citrusfacsaró
Nálam igazi kedvenccé vált ez az egyszerű ketyere. Semmivel nem tud többet, mint a retró kézi facsaró, viszont amit csinál, sokkal nagyobb hatékonysággal teszi. Egyszerűen élvezetes facsarni vele: míg a manuális eszköz után bőven marad lé és rost a félbevágott citrusban, az elektromos facsaró erősebben teszi a dolgát, és szinte csak egy héj marad az ember kezében.
![Elektromos citrusprés](https://nlc.p3k.hu/uploads/2024/04/marioguti-gettyimages-1781699944-1024x681.jpg)
Induljon jól a nap! / Fotó: MarioGuti, GettyImages
Mióta elektromos facsarót használok, nem csak citrom- és narancslevet nyerek ki vele. Nagy kedvvel iszom mandarin- és grépfútlevet is, mert remekül „kiveszi” a levet és a rostot is a gyümölcsből.
Airfryer, az új népi kedvenc
Idővel elválik, hogy csak egy újabb divathullám az airfryer használata, vagy valóban maradandó kelléke lesz-e a konyhánknak.
Az azonban biztos, hogy olaj és más zsiradék nélkül (vagy minimális mennyiséggel) süthetünk ebben a szerkezetben jóformán bármit. Eredetileg a bő olajban sült ételek egészségesebb alternatívájaként ünnepelték, de egyre szélesebb körben használja a lakosság a melegszendvics-készítéstől a süteményekig.
![Airfryer](https://nlc.p3k.hu/uploads/2024/04/rafa-jodar-gettyimages-1647237141-1024x683.jpg)
Az airfryer letarolta a piacot / Fotó: Rafa Jodar, Getty Images
Egy- vagy kétszemélyes háztartásokban kifejezetten energiabarát, de nagy, családi méretű forró levegős sütők is kaphatók XL és XXL méretekben. Kevesebbet fogyasztanak, mint a (legtöbb) sütő, és a forró levegő keringtetésével, zsiradékcsökkentéssel könnyebb egészséges ételeket készíteni vele.
Nem, nem csak egy újabb porfogó: salátacentrifuga
A többi tárgyhoz hasonlóan ez is életmód kérdése. Aki soha vagy csak ritkán eszik salátát, görgessen csak tovább. Aki viszont örömét leli a zöld levelesekben, netán kifejezetten élvezi a különböző salátafajták kipróbálását, tudja, hogy a mosásuk kihívásokkal teli.
![Salátacentrifuga](https://nlc.p3k.hu/uploads/2024/04/dima-berlin-getty-images-2064432741-1024x683.jpg)
Mechanikus okosság: salátacentrifuga / Fotó: Dima Berlin, Getty Images
Gyakran marad homokszemcse vagy föld a levelek között, egyes esetekben akár egyenként leveleire kell szedni, hogy valóban át tudjuk mosni. A salátacentrifuga egy okos kis kézi készülék, amivel szó szerint vízzel kicentrifugálhatjuk a salátát úgy, hogy nem fröcsög közben a víz sem szanaszét, és nem is áll a vízben a saláta. Egyszerűségében is okos eszköz, jó szolgálatot tesz.
Maghőmérő, egy kütyü a profiktól
Mennyi elrontott hús és sütemény sikerülhetett volna, ha előbb van maghőmérőm! Ez az ételbe szúrható eszköz nem a sütőben lévő levegő forróságát méri, hanem az étel belső hőmérsékletét. Nem mindegy, hiszen így ellenőrizhetjük, hogy valójában hol tartunk az étel elkészítésével.
![Maghőmérő](https://nlc.p3k.hu/uploads/2024/04/homero-1024x576.jpg)
Elterjedtebb a digitális hőmérő / Fotó: OKRAD, Getty Images
Hiába sül ropogósra vagy akár kissé szenesre az adott étel külseje, ha legbelül még hűvös. A maghőmérő pálcáját csak egy-két centire vagy mélyebbre is szúrhatjuk, hogy lássuk, milyen hőfokon készül éppen az étel. Legyen analóg vagy digitális, a konyhai amatőrből profivá válás egyik alapeszköze ez a hivatásos szakácsok által is használt kütyü.
Nem csak egy Insta-őrület: többrekeszes uzsonnás doboz
Néhány éve felrobbant az Insta, minden mintaanyuka és fitneszinfluenszer elkezdte nyomni a kis fakkokra osztott ebédes és uzsonnás dobozokat. Így eloszthatjuk több étkezésre a napközben elemózsiánkat, nem vagyunk rászorulva a büfék vagy gyorsétkezdék kínálatára. Tudunk tervezni, akár diétát, speciális étrendet betartani. Szinte garantáltan egészségesebben étkezik az, aki átgondolva feltölti a kis rekeszeket.
![Többrekeszes uzsonnás doboz](https://nlc.p3k.hu/uploads/2024/04/westend61-getty-images-1249834917-1024x683.jpg)
Okos találmány / Fotó: Westend61, Getty Images
Víz, víz, tiszta víz: kulacs (+ vihető kávéspohár)
Ezt talán különösebben magyarázni sem kell. A végtelen mennyiségben termelt műanyagszemét, az egyszer használatos PET-palackok visszaszorítása immár az emberiség közös ügye, megoldandó feladata. Márpedig inni kell, és ha nem a műanyagszemét-hegyeket szeretnénk tovább gyarapítani, egyszerűen csak fogjunk egy sokszor használható palackot, és legyen a mindennapi társunk.
Ez akár egy üveg is lehetne, de mindenképpen könnyebb és kevésbé törékeny egy kulacs vagy műanyagtermosz. Ez utóbbi a hőt is tartja, bár az újgenerációs palackok már szintén többet tudnak, mint egy retró kulacs.
Tapasztalatból mondom, hogy több vizet iszunk napközben, ha szemünk előtt a kulacs. Ráadásul kontrolláltabban is iszunk, mert így könnyű követni, hogy egy, két, netán több újratöltésnél tartunk. Naná, hogy vízzel töltsük meg!
![Kulacs és sokszor használatos kávés pohár](https://nlc.p3k.hu/uploads/2024/04/kilito-chan-getty-images-1336431623-1024x683.jpg)
Kulcs, személyi, kulacs, indulhatunk / Fotó: Kilito Chan, Getty Images
A mosható, fedeles kávéspohár nem létkérdés, inkább divatkérdés. Mióta az amerikai filmekben így mászkálnak a menő csajok, világszerte keresettek lettek a vihető kávéspoharak. Ha nem a papírhulladékot szeretnénk gyarapítani, vegyünk egy praktikus darabot, vigyük magunkkal, és használat után mossuk el.
A jó öreg kotyogós
A menő otthoni nagy nyomású kávéfőzők és a kapszulás kávégépek korszakában is van helye a kotyogósnak. Mert egyszerű, mert hangulatos, mert örök. Ha hibaüzenetet ír ki a komolyabb kávégépünk, vagy ha nincs épp kávékapszula otthon, ehhez az eszközhöz semmilyen plusz, szűrő sem kell. A kotyogós a mi hétköznapi hősünk.
![Kotyogós kávéfőzők](https://nlc.p3k.hu/uploads/2024/04/kave-stilus-foto-mrwuttisak-promchoo-getty-images-getty-images-1552406613-534x800.jpg)
A jó öreg kotyogós soha nem megy ki a divatból / Fotó: MR.WUTTISAK PROMCHOO, Getty Images Getty Images
Nem mindegy, hogy milyen: zöldség- és gyümölcsprés
Ezzel a szerkezettel meggyűlt a bajom. Több nem túl hatékonyan működő darab után tettem szert egy nagyobb teljesítményű gépre.
Ez esetben kulcskérdés, ugyanis azért nem érdemes elpazarolnunk a zöldséget, gyümölcsöt, hogy a nagyobb és szaftosabb részük a gépben maradjon (széttrancsírozva), cserébe fél deci levet kinyerjünk belőlük.
Itt számít a nagyobb teljesítmény, de ezt is becsapósan tüntetik fel a gyártók. Nem mindegy, hogy az elvi vagy a valóban leadott teljesítményt nézzük (forgásban és wattban). Ehhez mindenképpen kérjük hozzáértő kereskedő segítségét, vagy ugorjunk fejest a szakirodalomba, hogy milyen számokat, adatokat vegyünk figyelembe a présgép teljesítménye kapcsán.
![Otthoni juicer](https://nlc.p3k.hu/uploads/2024/04/gettyimages-533896490-1024x678.jpg)
A présbe zöldség is kerülhet / Fotó: simpson33, GettyImages
Aminek köszönhetően konyhai kedvencem lett, hogy azóta sokkal jutányosabb áron ihatok 100%-os zöldség- és gyümölcslékoktélokat, mintha egy juice-bárban tenném. Igazi élmény kitapasztalni, mennyire finom is a frissen préselt céklalé almalével keverve, és milyen isteni leveket lehet kinyerni zöldségekből is. Ha valamelyik kevésbé ízletes – mint a szárzeller vagy kígyóuborka – jó ízű gyümölcslevekkel keverve fantasztikus vitaminbombákat nyerhetünk.
nlc. tipp
Azonnal mosd el használat után! Egy kis célszerszámot, egy (vagy több) kis kefét is tartalmaz a csomagolás. Ezzel még frissen menj át a rendkívül apró fogazatú belső présalkatrészen, ekkor még könnyű kiszedni belőle a maradékot. Később már beépül, és szenvedős megtisztítani.
+1: Tejhabosító, a hétköznapi (mini)luxus
A konyhai kézi eszköz, ami nélkül egy teljes és boldog életet élhetünk. Nekem mégis egy kis kedvenc lett: kávézóba menés helyett ihatunk igazán légiesen habos kávét, kakaót vagy forró csokit a kis kütyü segítségével.
![Elektromos tejhabosító](https://nlc.p3k.hu/uploads/2024/04/aleksandr-golubev-gettyimages-1405521892-1024x683.jpg)
Nem a túlélés eszköze, de szebb vele az élet / Fotó: Aleksandr Golubev, Getty Images
Próbáltam többfélét, és nálam az elektromos tényleg hatékonyabbnak bizonyult, mint a kézi.