A cukkinifasírt mentőöv a hétköznapokra. Csak lereszeljük a könnyen kezelhető zöldséget, kinyomkodjuk és bekeverjük, aztán már sülhet is. A lágy húsú zöldség alig igényli a hőkezelést, és sokan nem tudják, de nyersen is kiválóan fogyasztható. Szeletelhetünk és reszelhetünk is nyers cukkinit a salátánkba, a cukkinispagetti pedig szintúgy nyersen is fogyasztható.
Most azonban sült formában ajánljuk. A cukkinifasírtot formázhatjuk hagyományos fasírt alakba vagy kisebb golyókba is. Mivel lágy a textúrája, adja magát, hogy laposabb, lepényszerűbb – avagy lapcsánka – alakba gyúrjuk. Akárhogyan is gyurmázzuk a masszát, mindenképpen süssük ropogósra.
Cukkiniből fasírt (Fotó: Olena Beisiuk, Getty Images)
A cukkinifasírt sokoldalúbb, mint hinnétek. Lehet vegetáriánus étel, de teljesen mellőzhetjük is belőle a tojást és a tejtermékeket, és elkészíthetjük vegán változatban is. Egyáltalán nem kell azonban csupán zöldségételként gondolnunk rá. A cukkini masszáját bekeverhetjük darált hússal és hallal is, a további ötletekért pedig kattintsatok a cikk alján a galériánkra.
Cukkinifasírt, az alaprecept
Ezeket a hozzávalókat vettük alapul, innen indulunk. Hogy tehetjük azonban ezt a hétköznapi ételt felejthető feltétből igazán laktatóvá? És egészségessé? No és görögössé? Elmondjuk.
Hozzávalók:
- 70 dkg cukkini
- 2 db tojás
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál finomliszt
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 csokor petrezselyem
- Só, őrölt bors ízlés szerint
- Opcionális: egy mokkáskanál őrölt kömény
- Olaj vagy más zsiradék a sütéshez
Az elkészítéséhez kattints a cikkre: A világ második legjobb fasírtja: cukkinifasírt
11 ötlet, hogy változatosan készítsd a cukkinifasírtot. Kattints a galériánkra!
galéria
Megnézem
Összes kép (11)
Cukkinifasírt
Remek párja a zsenge tavaszi tök, más néven főzőtök. Ugyanúgy reszeld le és fele-fele arányban gyúrj belőle fasírtokat! / Fotó: Ivannag82, Getty Images
Fotó megosztása:
Cukkinifasírt
A görög csavar: adj hozzá morzsolt fetasajtot és ízlés szerint egy kis mentát is. Karakteresebb, krémesebb lesz tőle! / Fotó: The Washington Post, Getty Images
Fotó megosztása:
Cukkinifasírt
Ha kedveled ezt az ízvilágot, kaporral, egy kis citromlével és krémes joghurttal tedd fanyarkássá, ezáltal frissítőbbé!
/ Fotó: LauriPatterson, Getty Images
Fotó megosztása:
Hagyományos kiflik
Tedd laktatóbbá! Vízben vagy tejben áztassunk be 2-3 kiflit, nyomkodjuk ki, és gyúrjuk a masszához. Sokkal laktatóbbak így a fasírtok. / Fotó: Viktorné Lupaneszku, Getty Images
Fotó megosztása:
Cukkinifasírt
Szintén táplálóbb lesz, ha a masszába csemegekukoricát keversz. / Fotó: Anna Puzatykh, Getty Images
Fotó megosztása:
Cukkinifasírt
Így lesz még egészségesebb: 1/3 arányban dúsítsd reszelt sárgarépával a masszát! / Fotó: Nadezhda_Nesterova, Getty Images
Fotó megosztása:
Zabpehely
A lisztet el is hagyhatod a receptből, ha zabpelyhet keversz a masszába. A pelyhek roppanós textúrája különlegesebbé is teszi a fasírtokat. / Fotó: MayaAfzaal, Getty Images
Fotó megosztása:
Cukkinifasírt
Váltsd ki a tojást a receptből! A receptben megadott mennyiséghez 12 gramm sörélesztőpelyhet keverve tojás nélkül, vegán módra is elkészítheted a fasírtokat. / Fotó: Gulcin Ragiboglu, Getty Images
Fotó megosztása:
Cukkinifasírt
A húsevőket semmi sem akadályozhatja meg: keverj 20-25 dkg darált sertés- vagy pulykahúst a cukkinihez, ha húsosan ennéd. / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images
Fotó megosztása:
Cukkinifasírt
A halas cukkinifasírt szuperegészséges. A kedvenc konzervhalunkat csepegtessük le, és gyúrjuk bele a masszába. / Fotó: zefirchik06, Getty Images
Fotó megosztása:
Cukkinifasírt
Ünnepeljük a nyarat friss újhagyma hozzáadásával! Mehet a masszába és a mártogatósba is. / Fotó: Anjelika Gretskaia, Getty Images
Fotó megosztása: