nlc.hu
Gasztro
Régimódi házi málnaszörp főzés nélkül

Házi málnaszörp főzés nélkül, ahogy a nagymamám csinálta

Minden szörpök legjobbja, a házi málnaszörp receptje következik – hőkezelés nélkül!

Az ínyenc szörpök virágkorát éljük, a málnaszörp mégis megunhatatlan. ma már olyan kombinációk alkotják a különlegességeket, mint a mentás citromfűszörp, a bazsalikomos eper-, a levendula-hibiszkusz- vagy a chilis mangószörp, de chilis málnaszörp is kapható ma az egyik legnevesebb manufaktúrától. Új ízesítéseket kóstolni jó, de a legjobb talán a régi ízemlékeket felidézni.

Akinek volt olyan szerencséje, hogy a szülei-nagyszülei házi szörpöt főztek – vagy főzés nélkül készítettek, gyerekkorában minden bizonnyal meglepve kóstolta az első gyári szörpöket, amiknek bár sokkal szebb a színük és homogénebb az állaguk, inkább csak a cukorszirup és az aromák érezhetők bennük. Az élénk színért olyan összetevők felelnek, mint a szulfitos-ammóniás karamell vagy a feketerépalé-sűrítmény.

Több olyan szörp kapható a piacon, legyen az bodza vagy málna, amelyek 1 százaléknál is kevesebb bodzát vagy málnát tartalmaznak, és 50 százalékban almalé-sűrítményből húzzák fel a szörpöt, vagyis egy bodzának/málnának hitt almaszörpöt iszunk tulajdonképpen, amit a megfelelő színezékekkel és hozzáadott aromákkal varázsolnak olyan színűvé és ízűvé, amilyet megvesz a vásárló.

Jéghideg málnaszörp mentalevelekkel

Jéghideg málnaszörp mentalevelekkel / Fotó: Rimma_Bondarenko, Getty Images

A házi szörpök legtöbbjének színe ezzel szemben kissé mélyebb vagy fakóbb, ellenben a természetes gyümölcsíz dominál bennük. Az alábbi málnaszörp azért is szexi, mert főzés nélkül készül, így több vitamin megmarad benne. Egyetlen gyengéje, hogy tartósítószert tartalmaz. Nagyanyáink még nem csináltak nagy ügyet egy kis szalicilsavból vagy nátrium-benzoátból, mi már igyekszünk kerülni ezeket az adalékokat. A főzés nélküli málnaszörp azonban igényel egy kevés tartósítót: 1 kilogramm gyümölcs esetében egy nagyobb késhegynyit, az alábbi receptben írtak szerinti 2 kilóhoz egy csapott mokkáskanálnyit.

A főzés nélküli házi málnaszörp receptje

Ez a házi szörp recept főzési technikát nem igényel, inkább gyümölcs- és eszközigényes. Jelenleg 125 g málnát ezer forint körüli áron vesztegetnek, igen borsos tehát az ára a gyümölcsnek. Az alábbi receptben megadott mennyiség a bolti kis átlátszó műanyagtálca 125 grammos mennyiségének 16-szorosa! Ha szerencsénk van, van termő málnabokrunk, ennek híján közvetlenül a termelőktől pár ezer forintért vehetjük meg most kilóját.

Textilre is szükségünk lesz a szűréshez, ez lehet pelenka vagy más olyan anyag, ami a konyhában szűrési célra bevethető.

A főzés nélküli málnaszörp állaga kevésbé szirupos, mint a főzötté, az íze viszont természetesebb, gyümölcsösebb. Fogyasztáskor ízlés szerint hígítsuk, 1:8 arány a klasszikus, de aki édesebben vagy hígabban szereti, a szája íze szerint adagolja a szörpöt.

Málnavelő

A házi málnaszörp alapja: málnavelő / Fotó: Dusan Stankovic, Getty Images

Hozzávalók:

  • 2 kg friss málna átválogatva
  • 1,2 liter víz
  • 1 kg cukor
  • 5 g citromsav
  • 2 g nátrium-benzoát (kb. egy mokkáskanál)

Elkészítése:

  • Szemenként válogassuk át a gyümölcsöt. A penészes vagy fekete szemek vegyük ki belőle, és csak nagyon enyhén mossuk át a gyümölcsöt.
  • Egy edényben krumplinyomóval (ne botmixerrel!) nagyon alaposan nyomkodjuk át a gyümölcsöt, gondosan áttörve a szemeket. A botmixer szétzúzza a magokat, és befolyásolja az ízeket, ezt most ne használjuk.
  • A 2 kiló málnához 1,2 liter hideg vizet öntünk, alaposan átkavarjuk, és lefedve hűtőbe tesszük 12-16 órára. Ha van rá kapacitásunk, a pihenőidőben néhányszor keverjük át a gyümölcsalapot, hogy főzés nélkül is jobban kioldódjanak belőle az ízek.
  • Előkészítünk egy másik edényt, ráhelyezünk egy szűrőt, és bele egy textilanyagot, ami még sűrűbb szövésű – ezen kell átszűrnünk az egyelőre cukor nélküli málnalevet. Érdemes minél nagyobb eszközöket használni, mert addig kell csepegtetnünk a málnalevet, amennyi gyümölcsünk csak van, ez tehát több körben fog történni, vagy pedig párhuzamosan egyszerre több tálban és több szűrő bevetésével kell végeznünk a műveletet.
  • Egy nagy merőkanállal elkezdjük rámerni a textilre: fent fog maradni a magos pép, és lecsorog a málnalé. Ez azonban még nem elég! Fogjuk össze a textil csücskeit, húzzuk össze a száját, és lógassuk fel az edény fölé. Tilos nyomkodni a batyu tartalmát, elrontja az ízét!
  • Ha nem tudjuk hová felkötni, vegyük elő a legnagyobb lábasunkat, keresztbe helyezzünk rá egy fakanalat, és erre kössük rá a batyunkat úgy, hogy alá teszünk egy kisebb tálat vagy edényt, amibe órák alatt lecsöpöghet a málnalevünk további része. A legvégén csak nagyon óvatos mozdulattal, nem megtörve a szemeket, egészen finoman kinyomhatunk belőle még egy kis levet, de kézzel se passzírozzuk.
  • Az így kapott málnalevet összekeverjük az egy kiló cukorral, lehetőleg több részletben adagolva. A cukrot teljesen elkeverjük a málnalében. Amíg érezzük az edény aljában a cukrot, és amíg habos a teteje, még folytatnunk kell. Ez a fázis kitartást igényel.
  • Ha a hab eltűnik, akkor jöhet bele a citromsav, ami enyhén savanyítja és ki is emeli a málnaszörp ízeit, továbbá a tartósításért felelős nátrium-benzoát is.
  • Keverjük el jól, mert csírátlanított, fertőtlenített üvegekbe töltsük a házi szörpünket. Sötét, hűvös helyen tárolva őrzi meg leginkább a színét.
  • Vízzel, szódával, ásványvízzel hígítva készítsünk belőle frissítő italt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top