Most a legolcsóbb a cukkini, készíts belőle egy teljes menüt!

Haranghy Orsi | 2024. Június 27.
Ha te is hajlamos vagy egy alapanyagból mindig ugyanazt az egy-két ételt készíteni, hadd adjunk néhány új megközelítést a cukkinihez!

A cukkini a zöldségek egyik szürke eminenciása. Pontosabban zöld és sárga. Nem hivalkodó, nem kiáltották ki minden betegség ellen gyógyírnek, és nem is olyan trendi, mint az avokádó például, amiről éttermeket neveznek el.

Ha eskü alatt kellene vallanom, akkor is állítanám, hogy én a ’80-as, ’90-es években nem találkoztam cukkinis ételekkel, és a kertünkben sem termett. Mindez nem tűnik túl életszerűnek ma már, amikor a szűk kínálatú zöldséges pultokban is ott sorjázik ez a zöldség. Ismerve a cukkini könnyű termeszthetőségét, még inkább furcsállom, hogy egyetlen gyerekkori emlékem sincs róla. Az az emlék viszont beugrik, hogy ismerőseink kissé elhanyagolt kertjében orbitális méretű cukkinik nőttek. Mégpedig bio körülmények között, mert permetet nem láttak.

A szépséges sárga cukkini / Fotó: istetiana, Getty Images

Annyi és akkora darabok zöldelltek a lábunknál, hogy tukmálták ránk, vigyünk csak minél többet. Kár, hogy akkor még nem ismertem recepteket hozzá. A cukkini tehát csak nő és nő, ha nem szedjük le. Több világrekorder termést is számon tartunk, ez a furcsán vékony és hosszú cukkini például nagyobbra nőtt bármelyikünknél, mintegy 2,5 méter hosszúságúra. A cukkinijével alább (méltán) büszkén pózoló úr terménye pedig 240 centisre és 30 kilósra nőtt.

A cukkini könnyen termeszthető tehát, sőt lelkes városlakók is megpróbálkozhatnak vele, balkonkertben is megterem. Szereti a napot és a meleget, ám „szomjas” növény, és ha jól tartjuk, az lesz a legnagyobb gondunk, hogy milyen irányban terjeszkedhet a kis bokrunk.

Leginkább a sötétzöld héjú cukkinifajtákkal találkozunk a boltokban, piacokon, de olyan szemet gyönyörködtető fajták is elérhetők, mint az élénksárga Goldena vagy a csíkos Striato d’Italia fajták, de egészen fehéres színű cukkiniket is nemesítettek. A séfek is szívesen játszanak többféle fajtával, igen mutatós saláták, előételek készíthetők belőlük.

Striato d’Italia cukkini, a csíkos olasz nemesítés / Fotó: Sharon Lapkin, Getty Images

Épp a napokban érünk a cukkiniszezon azon szakaszába, amikor a 8-900 forint per kilós átlagárról több nagy élelmiszerlánc leakciózta, így most már 400 forintért is kapható kilója. Manapság, amikor csak néhány terméket a kosarunkba szórva 5000 forint alatt nem ússzuk meg a kasszánál, igenis számít, ha egy sokoldalúan bevethető zöldség ára ilyen kedvező.

A cukkini legnagyobb fegyvere a gyengéje

Nekem első kóstolásra kisebb csalódást okozott a cukkini. Egy új zöldségízre számítottam – ezzel szemben túl sok ízt nem éreztem. Ma már máshogy látom, hiszen szeretett rokonsága, a spárgatök, más néven főzőtök vagy a patisszon sem egy ízorgia önmagában, mégis a nyár megbecsült terményei. A maguk kissé semleges ízű mivoltában is milyen remek alapanyagul szolgálnak a konyhában!

A cukkininek éppen ez a visszafogott, kissé semleges íze és jól formálható textúrája a kulcsa annak, hogy ilyen jól funkcionál sokféle ételben. Még a virága is felhasználható a konyhában, bizony, ehető. Egy ricottával töltött cukkinivirág és sörtésztában sült cukkinivirág recepttel mutatjuk meg a cukkini virágos oldalát.

Ricottával töltött, sült cukkinivirág / Fotó: Olga Mazyarkina, Getty Images

A cikkünk végén egy receptgyűjtés következik, de addig is jöjjön három kedvenc készítési módunk!

Harapj a cukkinibe!

Sokan nem tudják, hogy a cukkini nyersen is ehető. Épp az említett tökrokonok, a főzőtök és a patisszon mindig a lábasban-serpenyőben végzi, de a cukkini nyersen is remekül helyt áll. Minél zsengébb a termény, annál kellemesebb nyersen, hámozni sem kell. Ennek megfelelően minél idősebb és méretesebb a zöldség, annál vastagabb bőrt növeszt, a húsában pedig megjelennek a magok. Ilyenkor már eltávolítjuk a héját, és inkább sütünk-főzünk vele.

Portobello-gombakrémmel töltött nyers cukkinitekercsek / Fotó: Enrique Díaz:7cero, Getty Images

A pofonegyszerű és imádnivaló sajtos korongok

Receptnek nem is neveznénk, de kipróbálni kötelező! Egy olyan percek alatt összerakható ételt varázsolhatunk belőle, amivel minden közös iszogatást feldobhatunk, de ellenállhatatlan (egészségtelen) nassolás ellen felvehetjük vele a harcot.

Fogjunk egy – vagy több – cukkinit, karikázzuk fel vékony korongokra. Enyhén sózzuk, reszeljünk rá sajtot, és toljuk be sütőpapírral bélelt sütőbe. 185 fokon süssük pirultra, tekerjünk rá frissen őrölt borsot, és készíthetjük is elő a következő tepsivel!

Soha nem elég belőle egy tepsi: sajtos cukkinikorongok / Fotó: Image Professionals GmbH, Getty Images

Töltött cukkini, a nyári vendégségek sztárja

Ezzel a recepttel még soha nem tévedtem. Amilyen egyszerű, olyan nagy sikert lehet vele aratni. Ráadásul ez még a bonyolultabb készítési módja, az alapreceptemben ugyanis csak tejföllel kikeverek juhtúrót egy kis apróra vágott újhagymával, és ezzel töltöm meg a félbevágott cukkiniket.

Az alábbi recept viszont azért is bomba, mert a zöldségevés miatt fanyalgók sem köthetnek bele, egy kis kolbásszal dúsítjuk. A tapasztalatok alapján soha nem lehet eleget csinálni belőle.

Fetás-kolbászos töltött cukkini / Fotó: Simon Gábor, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

Elkészítése:

Szaftos almás-cukkinis muffin

Nincs szomorúbb egy száraz muffinnál (de, azért talán mégis akad). Nos, ez a muffin porhanyóssággal biztosan nem vádolható, reszelt alma és cukkini nedvesíti. A 35 deka lereszelt zöldség-gyümölcs többféle arányban belekerülhet, és persze más íze lesz savanyúbb és édesebb almával is. Végtelen variáció megtalálható ebből a receptből, mi most a tojásos, diós verziót hoztuk el, amiben hagyományosan szerepel. liszt és cukor is. Ha valaki tojásmentes, búzaliszt vagy cukor nélküli változatokat keres, a muffin hálás műfaj, könnyű kiváltani ezeket a hozzávalókat.

Ha lesütünk egy tálcával, jól jöhet reggelire, tízóraira, uzsonnára és nassként is.

Édes muffin cukkinivel! / Fotó: ferrerivideo, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Cukkiniből készíthető még a teljesség igénye nélkül:

Exit mobile version