Mit együnk a kánikulában? Ezek az élelmiszerek nagyszerű hűsítő hatásúak

CS.Á. | 2024. Július 17.
Ezek az élelmiszerek nem csak finomak és egészségesek, de hűsítő hatásuknak köszönhetően kánikulában igazi mentőövet jelentenek.

Messze még a kánikula vége: az előrejelzések alapján tovább dübörög a forróság, és a legtöbben már egyre tanácstalanabbak vagyunk, mi mindent vethetnénk még be annak érdekében, hogy egy kis hűsölésre leljünk. Ilyen időszakban az étvágyunk is csökken, kevesebb étel az, ami jól esik, jó hír viszont, hogy akad néhány olyan élelmiszer, mely kiváló társunk lehet a 30 fok fölötti napokon. Mutatjuk, melyek ezek és azt is, hogy miben számíthatunk rájuk.

Uborka

Magas víztartalma mellett szilícium-dioxid- és kéntartalma is hozzájárul ahhoz, hogy hűsítő legyen ennek a friss és egészséges zöldségnek a hatása. Jól ismerjük már nyersen, salátákban is, de kiváló megoldás az is, ha vízbe szeleteled.

Görögdinnye

Magas víztartalma mellett citrullin nevű aminosavat tartalmaz, amely hűsítő hatással bír, bónuszként pedig csökkenti a fáradtságérzetet, sőt még potencianövelőként is kiváló. Próbáld ki turmixok vagy saláták összetevőjeként is, nem fogod megbánni!

Joghurt

A benne található probiotikumok és tejsavó fehérjék hűsítő hatásúak, amelyek segítenek a test belső hőmérsékletének szabályozásában. Reggelire, uzsonnára vagy desszertnek is tökéletes választás akár gyümölccsel vagy magvakkal keverve.

Fotó: GettyImages

Zöld tea

Katechineket és polifenolokat tartalmaz, amelyek segítik a test hőmérsékletének szabályozását és hűsítő hatással bírnak. Ha nem vágysz meleg italra most, akkor sem kell lemondanod róla: elkészítés után hűtsd le, majd fogyaszd citrommal és mentával ízesítve naponta egy-két csészével.

Ananász

Bromelaint tartalmaz, egy enzimet, amely hűsítő és gyulladáscsökkentő hatású, sőt még fájdalomcsillapításban is segít. Akárcsak a görögdinnye esetében, az ananásznál is érdemes turmixként vagy salátában is kipróbálnod, de ha igazán komplex hatást szeretnél, akkor kombináld a szintén hűsítő hatású joghurttal.

Kókuszvíz

Elektrolitokban gazdag, mint például a kálium és magnézium. Ezek segítenek a test hőmérsékletének szabályozásában. Izotóniás italként is kiválóan megállja a helyét, ráadásul kiváló szomjoltó. Ha még nem kóstoltad, a neve alapján talán nehezen beszerezhetőnek tűnhet, de a nagyobb üzletek polcain és még drogériákban is könnyen elérhető.

Édeskömény

Anetolt tartalmaz, amely hűsítő hatású és segít az emésztésben, emellett görcsoldó és gyulladáscsökkentő is. Nyersen, salátákban is fogyaszthatod, grillezve is nagyon finom, de akár teának is elkészítheted, ugyanis filteres formában is megvásárolható.

Exit mobile version