nlc.hu
Gasztro
Életveszélyes lehet, ha diétás üdítőkkel fogynál

Életveszélyes lehet, ha diétás üdítőkkel fogynál

Akkor járunk legjobban, ha szomjunkat vízzel oldjuk. De a jelek szerint még a cukros italok is egészségesebbek lehetnek, mint amik édesítővel készülnek.

Egy új tanulmány szerint a hetente legalább két liter mesterségesen édesített ital fogyasztása – ami körülbelül napi egy közepes méretű gyorséttermi diétás üdítőnek felel meg – 20%-kal növeli a szabálytalan szívverés, az úgynevezett pitvarfibrilláció kockázatát azok szívműködéséhez képest, akik nem fogyasztanak ilyen italokat. A pitvarfibrilláció tulajdonképpen ritmuszavart jelent, melyet sokan úgy írnak le, mintha megremegne vagy kissé összevissza verne a szívük, többnyire erősebb dobbanásokkal a mellkasban.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

A jelenség sajnos nem pusztán kellemetlen, de bizonyos esetekben komoly egészségügyi következményekkel járhat: megnöveli a stroke esélyét és szívelégtelenséghez vezethet, növelheti a szívroham, a demencia, valamint a vesebetegség kockázatát, ezért Tom Sanders, a King’s College London táplálkozástudományi és dietetikai emeritus professzora felhívta a figyelmet arra, senki ne vegye magától értetődőnek, hogy az alacsony cukor- és kalóriatartalmú, mesterségesen édesített italok egészségesek, mivel ezek potenciális egészségügyi kockázatot jelenthetnek. (via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top