Szakértők osztották meg, melyek azok az ételek, amiket érdemes elkerülni a salátabárokban, mert potenciális élelmiszerbiztonsági kockázatokat rejthetnek. Mint elmondták, a legproblémásabbak a magas fehérjetartalmú ételek, vagyis a húsok, tejtermékek és tojás, mivel ezek semleges pH-értéke és magas nedvességtartalma ideális közeg a baktériumok gyors szaporodásához. Emellett a csírákat is érdemes kerülni, langyos közegben ugyanis könnyen válik a szalmonella és az E. coli hordozójává.
A szakértők szerint fontos, hogy a salátabárokban friss tányérokat használjanak a vendégek, és érdemes odafigyelnünk rá, mennyire frissítik folyamatosan a kitálalt ételeket. Figyelmeztető jelek közé tartozik, ha az állati eredetű termékek nincsenek hűtve, vagy ha az összetevőket nem különítik el megfelelően. Fontos, hogy az alkalmazottaknak kesztyűt kell viselniük és rendszeresen cserélniük kell azokat, hogy elkerüljék a keresztfertőzést. Ha olyan jeleket észlelsz, amelyek nem felelnek meg a leírtaknak, akkor legjobb, ha elkerülöd a helyet és inkább máshol fogyasztod el ebédedet vagy vacsorádat. (via)