Lekvárt főzni rég nem csak a nagymamák privilégiuma: a lekvárfőzés egy modern háztartásnak is a része lehet. A nyár színpompás terményeit többféleképpen is megőrizhetjük az év többi hónapjára, adja magát a fagyasztás, a szárítás-aszalás, a liofilizálás és a lekvárfőzés is.
Innentől izgalmas a dolog, hiszen választhatjuk a klasszikus, jó cukros, igazi nagymama-féle lekvárt is. Kísérletezhetünk cukormentes változatokkal, ezekből szintén isteni finom lekvárokat lehet kihozni, és nagyon menőnek számítanak az ínyenc fűszerezésű lekvárok is. 8 receptet hoztunk, hogy a saját lekvárodat vehessétek majd le a polcról, amikor csak az alma lesz a hazai gyümölcsök közül elérhető, és trópusi gyümölcsök kínálkoznak majd a zöldséges ládáiban.
Házi bodzabogyó-lekvár, a nagy favorit
A bodzabogyó-lekvár egyszerűen zseniális. Szerintünk akkor a legjobb, ha a sűrű és egészen mély lila színű főzetben maradnak harapható kis bogyó(része)k, és feltétlenül átpasszírozni sem kell, mert a bodza magjai nem zavaróak. Arra ügyeljünk csak, hogy szépen szárazzuk le a gyümölcsöt, és nem is túl sok főzés árán megkapjuk a nyár egyik legeslegjobb lekvárját. Nem túlságosan édes, masszívan gyümölcsös és ha jól készítjük, sűrű, majdnem fekete színű lesz. A hagyományos felhasználás mellett akár vadhúsok kísérője is lehet!
Tovább a receptre: házi bodzabogyó-lekvár
A nyár másik nagy slágere: málnalekvár egyszerűen
A másik sztár a málnalekvár. Népszerűségében vetekedhet az eperlekvárral. Az élénkrózsaszín színe mélyül, besötétül a főzés és tárolás során, de a gyümölcs ízét kiválóan őrzi. Ma már kissé luxusnak számít. Hacsak nem terem a kertben bőven a málnabokrunk, mélyen a zsebbe kell nyúlnunk, ha a receptben szereplő másfél kilogrammos mennyiséggel számolunk. Márpedig lekvárt főzni nem érdemes néhány deka gyümölcsből! Cserébe az egyik legfinomabb házi gyümölcslekvárt tölthetjük majd az üvegeinkbe.
Tovább a receptre: málnalekvár egyszerűen
Egy különlegesség: rebarbaralekvár
Következzen egy nem tucatlekvár. A rebarbara sokak kertjében megterem, és persze termelői piacokon is kapható. Különleges az íze, egészen frissítően fanyarkás, a pink és zöld árnyalatokban játszó színe pedig szemet gyönyörködtető. Sok receptben találkozunk vele az eper (helyes nevén szamóca) társaként, de ebben a lekvárban például a rebarbara viszi a prímet egy karakteres fűszer, a kardamom kíséretében. Ha sok már a csupaszirup, émelyítő lekvárból, ez a lime levével ízesített lekvár egy rendhagyó darab lehet a spájzunk polcain!
Tovább a receptre: rebarbaralekvár
Szatmári szilvából az igazi: cukormentes szilvalekvár
Sűrű és finom szilvalekvárt ígér a recept, mégpedig cukor nélkül. Ez nem egy trendi cukormentes recept, hiszen a hagyományos szatmárit is így főzik. Egyenesen ragacsos, sűrű, egészen feketébe hajló színű, amiben a gyümölcs és semmiképpen sem a cukor van főszerepben. A bodzalekvárhoz hasonlóan nem csak kenyérre kenve vagy sütemények és palacsinták ízesítésére kiváló, hanem izgalmas kísérője sós ételeknek is, legyen az kecskesajt vagy éppen sült hús. A lekvárok egyik jolly jokere.
Tovább a receptre: cukormentes szilvalekvár
Az elronthatatlan sárgabarack-lekvár
Ezt a lekvárt megfőzhetjük akár csak a gyümölcs és a cukor hozzáadásával, zselésítő anyag és tartósítószer nélkül. Bár a recept ír némi szalicilt, nem feltétlenül szükséges a sikerhez. A sárgabarack-lekvárból márpedig a sok a sem elég, nincs az a piskóta, gofri vagy palacsinta, aminek ne volna tökéletes ízesítője. Divatos fűszere a levendula, ami ugyanakkor egy megosztó plusz ízt ad neki. Ha nem visszük túlzásba, nem lesz “szappanízű”, hanem csak pikánsabb lesz tőle. Kevésbé ismert, hogy a rozmaring is nagyon jól áll neki!
Tovább a receptre: elronthatatlan sárgabarack-lekvár
Ne dobd ki, főzz lekvárt belőle! Dinnyehéjlekvár
A dinnyehéj nem csak a lovaknak és más jószágoknak adható állateledel. Dehogy! A sötétzöld héj nem, de a dinnye világoszöldes, fehéres része ehető. Nem egy karakán íz, leginkább a nyers kígyóuborkáéra emlékeztet. Pazarlás azonban kidobni egy egészséges és ehető gyümölcsrészt, nem igaz? Többek között lekvár is főzhető a rendre eldobott élelmiszerből, amit ebben a receptben nádcukorral és citromlével édesítünk és savanyítunk. Fontos tehát, hogy fél kiló dinnyehéj és nem a dinnye piros húsa szerepel a receptben!
Tovább a receptre: dinnyehéjlekvár
Ínyencség az üvegekben: egyszerű szőlődzsem mag nélkül
A szőlődzsemmel hasonlóan ritkán találkozunk, mint a rebarbara-lekvárral. Mivel a gyümölcsszemek méretéhez képest nagyok és kikerülhetetlenek a kesernyés ízű magok benne, ezért kevésbé is gondolkodunk lekvárként benne. Ebben a receptben éppen ezért a már sok helyen. kapható piros színű és mag nélküli szőlő szerepel. Ha sikerül beszereznünk, ne felejtsük el a fahéjrudakat sem, ezzel készül majd a főzet. Érdemes betárazni télire, imádni fogjuk a fűszeres-fahéjas lekvár ízét a hideg hónapokban!
Tovább a receptre: egyszerű szőlődzsem mag nélkül
A kis piros: ribizlilekvár
A ribizlit nem mindenki szereti, mert erősen savanykás, sőt sokan egy kis kesernyésséget is éreznek benne. Az élettani hatásai persze csodálatosak, egy szuperegészséges, itthon is szépen megtermő bogyósgyümölcs-féle. A lekvárja egy igazi házi klasszikus, és ebben a formában már nem is savanyú, hiszen bőven mérjük a cukrot benne. A tartósítószer-mentes ribizlilekvár hozzávalói között csak a gyümölcs, a cukor és a víz szerepel, további fűszert nem is igényelnek az értékes apró piros bogyók.