10 kipróbált szilvás recept a szilvás gombócon innen és túl

Haranghy Orsi | 2024. Augusztus 21.
Besztercei, Penyigei nemtudom, Stenley, Lepotica, ringló... A piacok tele vannak magyar szilvával, süssünk-főzzünk a nyárutó egyik legfinomabb gyümölcséből!

Már júliusban megjelennek a hazai szilvák a piacokon, de augusztus végén, szeptember elején érik a legtöbb itthon is megtermő fajta. Bármilyen időjárás is volt az évben, a szilva akkor is terem, legfeljebb kisebb méretű lesz a gyümölcs. A tartós csapadékhiány ugyanis nem akadályozza meg az érést, csak kisebbek lesznek a szemek.

Nyersen is kedvelt csemege, de remekül helyt áll a konyhában is. Aszalva egész évben kiváló vitaminforrás és természetes édesítő. Nyár végétől a sütemények egyik főszereplője, és mint az alábbi receptekben látni fogjátok, főzni is lehet belőle, lekvárt és chutney-t például. A színe színe sárga, zöldessárga, de akár piros is lehet, félkemény húsa remekül süthető-főzhető. A szilvák ízvilága változatos, fajtától függően savanykásabb és akár mézédes is lehet. Először tehát kóstoljuk meg a gyümölcsöt, és a savassága-édessége alapján döntsünk a sorsa felől: a húsos ételekbe érdekes módon inkább az édesebb fajták illenek, az édes süteményeket viszont feldobják a savanykásabb gyümölcsök. 10 recept következik!

Szilvásgombóc-leves: a Hokedli Főzelékbár receptje

Egy magyar specialitást, a főzelékeket emelte főszerepbe egy pesti kifőzde, a Hokedli. Nem egy átlagos étkezde, inkább menő városi ételbár, ahol reggelente a piacról szerzik be az idény alapanyagait, és ezekre épül a napi menü. A szilvásgombóc-leves is egy szezonális sztár, amelynek receptjét maga Sinkó Bori, a Hokedli tulajdonosa adta meg nekünk. Bár összetett étel, nem kell fél napot állnunk mellette, és ízlés szerint krémlevesként is készíthetjük ezt a különlegességet, ami a szilvaleves és a szilvás gombóc ötvözete.

Tovább a receptre: szilvásgombóc-leves

Szilvásgombóc-leves / Fotó: Hokedli

Stahl Judittól: aszalt szilvás húsgombócok

„A gyömbéres, fokhagymás, enyhén csípős szilvaszósz a kínai konyha gyönyörteljes adománya. Általában olajban sült ételek mellé adják, mint amilyen a tavaszi tekercs. Innen ugrott be, jó lenne kipróbálni valamilyen húshoz is. És ha már a szószban szilva volt a főszereplő, gondoltam, mutassa meg magát a gyümölcs az apró húsgombócokban is. Házibulikaja, de az ízesebb kategóriából” – szól Stahl Judit ajánlója az aszalt szilvás húsgombócokhoz, amit egy szilvás szósz is kísér. Külön is zseniális a két recept, együtt pedig még intenzívebben hozza a szilva zamatát!

Tovább a receptre: aszalt szilvás húsgombócok

Aszalt szilvás húsgombócok / Fotó: ~UserGI15633745, Getty Images

Csípős szilvás sertéssült, egy ínyenc recept

A húsok nem csak zöldséggel párosíthatók, dehogy! Már az ókorból és középkorból fennmaradt receptekben is meglepően sok a hús-gyümölcs kombináció, ami ezerféle módon készíthető a forrázott gyümölcstől a gyümölcsragukon át az aszalt gyümölcsös töltelékekig. Ez az ínyenc recept ánizst, mézet, köményt, sőt mézet és vörösbort is ír. Sertéscombot vagy -lapockát szerezzünk be hozzá! A vörösboros-szilvás sültes ételeket hagyományosan az év végi ünnepekkor készítjük, pedig miért is ne lenne jó ötlet ilyenkor is?

Tovább a receptre: csípős szilvás sertéssült

Csípős szilvás sertéssült / Fotó: ALLEKO, Getty Images

Érdemes betárazni belőle ilyenkor: szilvás chutney

Maradjunk még ennél az ízvilágnál! Az indiai chutney-k, magyar átírással csatnik bármilyen húsos, szemes vagy bogyós gyümölcsből elkészíthetők a baracktól az áfonyán át egészen a nehezebben feldolgozható, keményebb húsú birsalmáig. Leggyakrabban talán szilvachutney kerül az asztalra. A szilva sajtokkal és húsokkal is kiválóan párosítható, mély ízű gyümölcs, amihez remekül passzolnak az olyan erőteljesebb fűszerek, mint az ebben a chutney-ban is szereplő csillagánizs, szegfűszeg, gyömbér, fahéj. Meglátjátok, nem csak keleti ételekhez kiváló kísérő!

Tovább a receptre: szilvás chutney

Szilvás chutney / Fotó: eugeniek, Getty Images

Szilvás crumble: morzsasüti kezdőknek is

Minden crumble-t jó szívvel ajánlunk a sütéssel most ismerkedőknek is! Nem bonyolult és nem is kell geometriai pontossággal formázni, az sem baj, ha nem ez lesz a világ legszebb süteménye! A lényeg, hogy ízes legyen, belül lehet egyenesen szottyos, lédús, csupa gyümölccsel. A szilvás töltelékbe és a morzsás tésztarétegbe is kerül a fahéj mellé kardamom is, a morzsás részből pedig ki ne hagyjátok a 10 deka vajat, amitől isteni, nem száraz morzsalékos lesz az állaga. Mi akár egy édes reggelinek is el tudjuk képzelni!

Tovább a receptre: szilvás crumble

Szilvás crumble / Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó

Mintha szilvás gombócot álmodtunk volna pitébe: szilvás pite omlós tésztával

Szilvás pite nélkül nem köszönthet be a szeptember! Pite sokféle formában készülhet, nyitottan és borítva, vagy rácsos fedéssel is, több-kevesebb-töltelékkel, inkább gyümölcs- vagy tésztahangsúlyosan. Ez a recept egyszerűen tökéletes: az omlós tésztába tejfölt teszünk, hogy ne legyen száraz a két tésztaréteg. A szilvás tölteléket méz édesíti a gyümölcs természetes cukortartalmán kívül, és egy csomag vaníliás pudingpor teszi még puhábbá, teltebbé. Ha becsukott szemmel eszed, mintha szilvás gombócot falatoznál!

Tovább a receptre: szilvás pite omlós tésztával

Szilvás pite omlós tésztával / Fotó: Nosalty Ételfotó

Diós morzsás szilvás gombóc, a kötelező!

És ha már megidéztük minden szilvás finomságok legjobbját, következzen egy szilvás gombóc recept is! Eszetekbe se jusson mirelit, előregyártott készételként venni a fojtós, gumis gombócokat! Tűrjétek fel az ingujjat és, kezdődjön a gombócozás! A lágy, házilag gyúrt tészta titka, hogy kb. 1:3 arányban tartalmaz főtt krumplit és búzalisztet. Így nem lesz kemény és túl lisztes a tészta. Másik titka a diós morzsa, ami további ízeket és egy kis roppanós állagot neki a meghempergetést követően. Kötelezően fahéjas porcukorral tálaljuk!

Tovább a receptre: diós morzsás szilvás gombóc

Diós morzsás szilvás gombóc / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Szilvás-pálinkás palacsinta, a felnőtt recept

Egy rendhagyó palacsintarecept következik. Palacsintából, mint tudjuk, sohasem elég. Imádjuk állva, ülve, papírtálcáról és terített asztalnál. Felcsavarva és négyrét hajtva, na és tortaként rétegezve is. Ennek a palacsintának a különlegességét az érett, friss szilván kívül a jó minőségű szilvapálinka adja. Ne ezen spóroljunk, az alkohol szúrós, kellemetlen íze nem lóghat ki az édességünkből! A szilvás szósz serpenyőben készül, először össszeforraljuk az összetevőit, majd puhára pároljuk őket. Nem sok alkohol marad benne, de azért ez nem egy gyerekrecept!

Tovább a receptre: szilvás-pálinkás palacsinta

Szilvás-pálinkás palacsinta / Fotó: kmn-network, Getty Images

A franciák szilvás lepénye, a galette

Franciaországban készül a galette, a mennyei lepény, amit nyitott piteként is szokás emlegetni, de akár egy óriáspalacsintára is emlékeztet (amiben szintén remekel a francia konyha). Galette természetesen mindenféle gyümölcsös töltelékkel készülhet, de mi most egy szilvásat hoztunk. Fahéjjal és vaníliával lesz az igazi, és ilyen szép színe akkor lesz az alkotásunknak, ha vörös húsú szilvából sütjük ezt a süteményt. Nem egy emeletes torta nehézségű süti, kezdők is belevághatnak! Az sem baj, ha szabálytalan alakú lesz.

Tovább a receptre: szilvás lepény

Szilvás galette, a francia lepény / Fotó: istetiana, Getty Images

Évszázados hagyomány: szilvalekvár cukor nélkül

Az ország északkeleti csücskében nagy hagyomány a szilvalekvár-főzés hatalmas üstökben, sok-sok órán át, cukor hozzáadása nélkül. Az eredmény egy egészen mélyllila, sőt feketés színű lekvár, ami zselésítő anyag és tartósítószer nélkül is hosszú időre eltehető, jellegzetesen sűrű, ragacsos lekvár, ami nem behízelkedően cukros ízű, hanem a szilva aromáinak legjavát adja, egyszerre édes, nagyon enyhén savanykás és kesernyés felhanggal. Kenyérre, hájas süteménybe, húsok töltelékeként, sőt húsos ragukat gazdagítva (!) is csodálatos élelmiszer.

Tovább a receptre: szilvalekvár cukor nélkül

Sűrű és finom szilvalekvár cukor nélkül / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Exit mobile version