nlc.hu
Gasztro
Kenyérmentő receptek a reggelitől a három fogásos ebédig

Méltó újjászületés: kenyérmentő receptek a reggelitől a három fogásos ebédig

Az új kenyér ünnepén essen szó a rengeteg szemétre dobott kenyérről is. Ne várjuk meg, hogy tönkremenjen, és kidobás helyett használjuk fel új ételekbe a megmaradt szikkadt kenyeret!

Szédítő belegondolni, hogy Magyarországon családonként évente 270 kilogramm élelmiszert dobunk ki. Ez önmagában is sokkoló adat, különösen a mai élelmiszerárak mellett. Sok háztartásban teljesen megszokott, hogy a kenyér és péksütemények egy része automatikusan a kukába kerül.

Minél jobb minőségű egy kenyér, annál hosszabban eláll. A silány kenyér bélzete gyorsan elválik a héjától, morzsalékosan hullani és gyorsan penészedni kezd. Már csak azért is érdemes a jó minőségű, lehetőleg kisüzemi vagy kézműves pékségeket választanunk, hogy a megmaradt kenyér is érték legyen.

Augusztus 20-a, az államalapítás ünnepe egyben az „új lisztből” sütött új kenyér ünnepe is. A nemzeti színű szalaggal átkötött szépséges veknik napján gondoljunk a kenyerek sorsára is: négy recept következik, amelyekben finomabbnál finomabb ételekben mutatjuk meg, hogy a szikkadt kenyérnek nem a kukában van a helye!

Kenyerek

Mindennapi kenyerünk / Fotó: fcafotodigital, Getty Images

Croque madame, a buja hölgy

A villásreggelik megunhatatlan kedvence a croque monsiuer és a croque madame. Az elegáns, francia név egy igazán gazdag melegszendvicset takar, az úr és hölgy párosából pedig a madame a laktatóbb és kalóriadúsabb. A neve onnan ered, hogy kalapot visel a tükortojások formájában. A szendvics különlegességét a bésamel mártás adja, ettől lesz krémes, szaftos, amolyan franciás.

NLC tipp:

Szikkadt kenyérből sokkal jobb tartása van minden melegszendvicsnek, mint friss szeletekből!

Croque madame, a francia kalapos hölgy

Croque madame, a francia kalapos hölgy / Fotó: Evgenii Korneev, Getty Images

Hozzávalók:

  • 12 nagy szelet szikkadt kenyér
  • 12 szelet sonka
  • 120 g Gruyère (vagy más félkemény) sajt
  • 6 egész tojás + 2 tojássárgája
  • 20 dkg vaj + a kenyérszeletek megkenéséhez és külső oldalaira + a tojások sütéséhez
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 teáskanál mustár, legjobb a dijoni
  • Ízlés szerint só, őrölt fehérbors, őrölt szerecsendió
  • Opcionális: kakukkfű a mártásba

Elkészítése:

  • A vajat alacsony lángon megolvasztjuk egy kislábasban, nem kell barnítani, csak olvasztjuk. Hozzáadjuk a lisztet, és addig kevergetjük, míg a liszt már nem nyers.
  • Hozzáadjuk a tejet, a tejszínt és a mustárt, és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
  • Lehúzzuk a tűzről, és egy habverővel gyors mozdulatokkal belekeverjük a 2 tojássárgáját, közben sózzuk, borsozzuk, és csipetnyi szerecsendióval ízesítjük. Félretesszük.
  • A kenyérszeletek egy-egy oldalát megkenjük vajjal, a másik oldalát a besamel mártással. A kenyérszeletek közé helyezünk 2 szelet sonkát és 2 szelet sajtot.
  • Egy serpenyőben egy kis vajat olvasztunk, és közepes lángon megpirítjuk benne a szendvicsek külső oldalát.
  • Ha már szép aranybarnára sült, kivesszük, és még egy kis vajat teszünk a serpenyőbe, és megsütjük a tükörtojásokat.
  • A frissen sült tojásokat finoman a szendvicsek tetejére helyezzük, majd szépen kettévágjuk a szendvicseket úgy, hogy a tükörtojásokat is kettévágjuk, és a sárgája lefolyjon a szendvicsre.

Salmojero, a spanyol gazpacho méltó párja

A hideg leves Spanyolországból, ami vetekszik a gazpachóval. Bár hasonló hozzá, és mindkét leves alapját a paradicsom, fokhagyma, extraszűz olívaolaj és szikkadt kenyér alkotja, a Córdobából származó salmojero paradicsomos alapú, nem tartalmaz (húsos) paprikát, ellenben laktatóbb és kicsit összetettebb. A gazpachóhoz képest sűrűbb és krémesebb, főtt tojás és serrano sonka is gazdagítja.

Spanyol salmojero leves

Salmojero: táplál, hűsít, gyönyörködtet / Fotó: Al Gonzalez, Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 nagy vagy 2 közepes szelet szikkadt kenyér
  • 2 szelet Serrano vagy más szárított, érlelt sonka
  • 2 tojás
  • 0,5 kg paradicsom
  • 100 g passata (átszűrt paradicsompüré)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fehér borecet
  • 0,5 dl extraszűz olívaolaj
  • Egy csapott teáskanál őrölt pirospaprika, füstölttel finomabb
  • Ízlés szerint só, őrölt feketebors

Elkészítése:

  • Tegyük fel főni a tojásokat, és közben kezdjük elkészíteni a levest.
  • A szikkadt kenyeret vízbe áztatjuk. Ízlés szerint héjastul vagy anélkül.
  • A paradicsomok tetejét bemetsszük, és forró vízbe merítés után meghámozzuk.
  • A paradicsomot, a passatát, a kenyeret, az extraszűz olívaolaj felét és a fűszereket egy turmixgépben vagy nagy teljesítményű botmixerrel selymesre turmixoljuk. Addig elegyítsük, hogy ne maradjon darabos a hideg leves!
  • Ügyeljünk közben a tojásokra, ha megfőttek, tegyük félre hűlni őket, majd kockázzuk fel őket.
  • Az elkészült levest tányérokba adagolva locsoljuk meg a maradék olívaolajjal, és szórjuk meg egy kis aprított főtt tojással, Serrano sonkával, és már el is készültünk.

Zsemlegombóc: jolly joker köret nem csak húsos ételekhez

Zsemlegombócot mikor jut eszünkbe készíteni? Vadashoz, esetleg német-osztrák-cseh ihletésű ételekhez egy-egy szelet marha- vagy sertéshús mellé, szigorúan szósszal, mártással, ami nélkül túl száraz lenne. Mivel egy könnyű, maradékmentő recept, bátran vessük be gyakrabban, akár egy gombaraguhoz, pörköltekhez, húsos ragukhoz. A lényeg, hogy szaftos ételt kísérjen. Mi egy kis sárgarépával gazdagítottuk a hagyományos receptet.

Zsemlegombóc tejszínes gombás mártással

Zsemlegombóc tejszínes gombás mártással / Fotó: Susanne Ludwig/500px, Getty Images

Hozzávalók:

  • 2 nagy vagy 3 közepes szelet szikkadt kenyér
  • 120 g finomliszt
  • 2 tojás
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 közepes szál sárgarépa
  • 1,5 dl tej
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db tojás
  • Ízlés szerint só, bors
  • Opcionális: csipetnyi őrölt szerecsendió

Elkészítése:

  • A tejbe beáztatjuk, belenyomkodjuk a kenyereket.
  • Megtisztítjuk és apróra vágjuk a vöröshagymát, a petrezselymet és nagy lyukú reszelőn lereszeljük a sárgarépát.
  • Egy tálban a lisztet, az egész tojást, a reszelt sárgarépát és az aprított hagymát, petrezselymet összekeverjük. Végül hozzáadjuk a tejben megázott kenyeret, és a masszát összedolgozzuk.
  • Egy nagyobb lábasban vizet teszünk oda főzni, megsózzuk.
  • Nedves kézzel ízlésünk szerinti nagyságú gombócokat gyúrunk belőle, és a lobogó vízben kb. 12-15 perc alatt készre főzünk. Szűrővel emeljük ki, csepegtessük le.

Kényeztető, krémes mogyoróvajas-csokis kenyérpuding

Az angolszász kenyérpuding neve becsapós, hiszen nem a magyar nyelvben használt pudingot jelenti, hanem egy sütőben sült felfújtat. Kenyérpudingot készíthetünk sós-fűszeres hozzávalókból is, az olasz strata is tulajdonképpen ez, de nagyon adja magát, hogy egy igazi szaftos-krémes édesség szülessen belőle. Nincs az a gyümölcs, ami nem állna neki jól, de mi most egy csokis receptet hoztunk! Szikkadt kalácsból, kifliből, zsemléből is készülhet a kenyérpudingunk. Az igazi csúcs, ha fagyival tálaljuk!

Csokis-mogyróbajas kenyérpuding

Csokis-mogyróbajas kenyérpuding / Fotó: wsmahar, Getty Images

Hozzávalók:

  • 35 dkg szikkadt kenyér
  • 3 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál mogyoróvaj
  • 60 g barnacukor
  • 150 g étcsokoládé
  • Nagy csipet só
  • Vaj a sütőtál kikenéséhez
Készül a kenyérpuding

Készül a kenyérpuding / Fotó: annick vanderschelden photography, Getty Images

Elkészítése:

  • A tej felébe beáztatjuk a szikkadt kenyeret, belenyomkodjuk.
  • Robotgéppel kikeverjük cukrot a mogyoróvajjal, a nagy csipet sóval és a két tojással, majd hozzácsurgatjuk a tejszínt és a tej másik felét és.
  • Kézzel feltördeljük az étcsokoládét, és hozzákeverjük a masszához.
  • A sütőtálat kivajazzuk, és elhelyezzük benne a tejes kenyeret, nem baj, ha szétesnek a szeletek. Ráöntjük a tejes-csokis masszát.
  • 170 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, ha aranybarna a teteje, már előtte is kivehetjük.
  • Magában és gyümölcsös vagy fagyi feltéttel is remek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top