A szezon csodálatosan sok zamatos hazai terménnyel lát el minket. Piros-zöld-lila halmokban áll az árusoknál a magyar földön termett szőlő, nektarin, őszibarack, szeder, körte, alma és persze a szilva is.
Receptajánlónkban most nem szerepel a szilva egyik tökéletes átlényegülése, a szilvalekvár, de minden más igen: gyümölcslevessel, húsétellel és sütemények egész hadával adózunk a szezon egyik legfinomabb gyümölcse előtt.
Egy kis különlegesség: pudingos szilvaleves
Ez nem egy tíz perc alatt összedobható leves, cserébe egy igazi különlegesség. Az előkészítés után sütni és főzni is kell. Először is a szilvákat fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével és mézzel alaposan át kell masszírozni, majd az ízesített gyümölcsöt húsz percen át sütőben sütni. Így a fűszereken kívül a szilva természetes aromái is koncentrálódnak, és sokkal finomabb, ízesebb lesz a végeredmény, mintha egyszerűen csak megfőztük volna a gyümölcsöt. A pudingtól még teltebb és krémesebb ez a tökéletes őszi gyümölcsleves, ami melegen és hidegen egyaránt tálalható.
Tovább a receptre: pudingos szilvaleves
Szilvával töltött csirkerolád diómorzsás bundában
Ez az egyetlen recept az ajánlónkban, ami aszalt szilvával készül, és valóban így a legfinomabb, az aszalt gyümölcs erőteljes, koncentrált ízeivel. Megsúgjuk azonban, hogy kipróbáltuk már friss gyümölccsel is (így értelemszerűen nem kell beáztatni), amivel szintén működik a recept, amit érdemes elmentenünk akár a karácsonyi időszakra is. Ez egy igazi ínyencsült, amit a dió és méz tesz ünnepélyessé, és csirke helyett akár pulykából vagy soványabb sertéshúsból is készíthetjük. Szép és igazán ízletes főétel lehet az asztalon.
Tovább a receptre: szilvával töltött csirkerolád diómorzsás bundában
Szépséges fordított szilvás málétorta
Ha málé, akkor tudjuk, hogy kukoricadarával készül ez a sütemény. Attól fordított, hogy a sütőforma aljára helyezzük körkörösen a szilvaszeleteket, megszórjuk fahéjas cukorral és elegyengetjük rajta a masszánkat, sütés után pedig egy finom, de határozott mozdulattal kifordítjuk a sütőformából a tortánkat. Ez egy igazán egyszerű torta, aminek nem kell bajlódni a rétegzésével, a felülre kerülő szilvaszeleteknek köszönhetően mégis nagyon látványos. A recept ajánlása szerint magában, vaníliafagylalttal vagy fahéjas tejszínhabbal tálaljuk!
Tovább a receptre: fordított szilvás málétorta
Szilvásgombóc-muffin, az ötletes
A muffin az egyik legjobb belépő a sütemények világába, könnyen hoz gyors sikert a kis finomságok elkészítése. No de mit keres a szilvás gombóc a muffinban? Bár ez esetben nem gombócokat formázunk, a muffin megidézi a szilvás gombócok tésztáját, ugyanis ez is tojásból, lisztből és áttört krumpliból kikevert tésztából készül. Ez az édesség együtt hozza a szilvás gombócok ízvilágát és a gombócok puhaságát muffinformában megálmodva. Kreatív és még jól is néz ki a muffinok belsejében a fél szilva. Tízóraira, uzsonnára is remek!
Tovább a receptre: szilvásgombóc-muffin
Szilvás lepény, avagy galette
Lepénynek, nyitott pitének és óriáspalacsintának is szoktuk nevezni a franciák találmányát, a galette-et. Sós és édes változatokban is készítik, ezzel a recepttel pedig az ősz beköszöntét ünnepelhetjük. Bár kell pihentetni a tésztát hűtőben, és ki is kell nyújtani nyújtófával a pihentetés után, ez nem egy kelttésztás recept. Kezdőknek is ajánljuk tehát! A galette akkor szép, ha rusztikus, nem kell körzővel-vonalzóval formázni, a lényeg az átsült, roppanós tésztaréteg, és benne a mennyeien gyümölcsös töltelék.
Tovább a receptre: szilvás lepény, avagy galette
Piskótarajongóknak: egyszerű szilvás piskóta
Aki szerint a nagybetűs sütemény egy pihe-puha piskóta, szeptember táján ne hagyja ki a szilvás verziót sem! A piskóta kényes jószág, ebben a receptben 30 deka tejföl mellé 40 deka finomliszt dukál, és két szép tojássárgája ad neki szép sárgás színt neki. Annak érdekében, hogy biztosan jól sikerüljön a tészta, miután összedolgoztuk a masszát, és úgy érzékeljük, hogy még túl száraz, adagoljunk hozzá egy kevés tejet vagy tejfölt, hogy valóban puha legyen a piskótánk.
Tovább a receptre: egyszerű szilvás piskóta
Szilvás-pudingos ökörszem, a mutatós
Ez a süti amellett, hogy pillanatok alatt elfogy, mint minden friss, kelttésztás finomság, kifejezetten jól is néz ki. Vendégvárónak is remek, hiszen tálaláskor is jól mutat. Két csomag leveles tészta, egy csomag vaníliás pudingpor és fél liter tej az alapja ennek a belül szaftos, kívül roppanós finomságnak. A mázhoz a tej és fahéj mellett mindenképpen porcukrot, és nem kristálycukrot adjunk, hiszen így lesz egyenletesen szép, csillogós a borítása. Kör alakú tésztaszaggatóra is szükségünk lesz a művelethez!
Tovább a receptre: szilvás-pudingos ökörszem
Kötelező kipróbálni: szilvás pite omlós tésztával
Ezt a szilvás pitét sokan minden nap tudnánk enni. A telt, vajas tésztaréteg között a sűrű, fűszeres szilvakrém egyszerűen zseniális. Bár a recept margarint ír, mi vajjal ajánljuk, így sokkal teltebb lesz az íze. Nem véletlenül hívjuk vajas pitetésztának, és nem margarinos tésztának ezt a műfajt. A töltelék a gyümölcsön kívül a méztől, egy tojástól és a vaníliás pudingportól lesz krémes, és fűszerektől ízes. Tényleg kötelező kipróbálni, könnyen a család új kedvence lehet!
Tovább a receptre: szilvás pite omlós tésztával
Szilvás crumble – kezdőknek is
Angolszász süteményféle a crumble, azaz morzsasüti. Gyümölcsök egész sorával készülhet, így szilvával is. Lehengerlően egyszerű: a becukrozott, fűszeres gyümölcsrétegre kerül a vajas tésztaréteg, a roppanós textúráért pedig egy marék pisztácia felel. A fahéj mellett kardamom teszi különlegessé ezt az igazi őszi sütit. Elmélyült sütőtudást nem igényel, de arra figyeljetek oda, hogy hidegen morzsoljátok bele a vajat! Forrón, langyosan és hidegen is jó fogyasztani ezt a sütit, ami az iskolai uzsonnás dobozban is jó szolgálatot tesz.
Tovább a receptre: szilvás crumble
Olcsó kevert süti, az elronthatatlan
A kevert süti a barátunk: az egyik legolcsóbban összehozható süteményféle, ami miatt nem fogunk fél napot a konyhában tölteni, a variációk száma pedig végtelen. Szeptember tájékán a szilvás kevert sütik úgy születnek meg egy tapasztalt háziasszony (vagy -férfi) keze alatt, mint másoknál egy rántotta. Becsukott szemmel is. Szegfűszeg és fahéj ízesíti, a vaníliás cukornál pedig még finomabb, ha vaníliakivonatot vagy -őrleményt teszünk bele. A natúr joghurtot se felejtsd ki a tésztájából, mert így lesz igazán finom, puha!