Az adventi időszak, a karácsony és a szilveszter egészen más színezetet kap, ha a szokásos sütimaraton és nagy főzések mellett ünnepi italok is készülnek. Mégpedig a saját konyhánkban!
Ilyenkor persze még azokban a háztartásokban is megszaporodnak a csinos alkoholos üvegek, ahol egyébként ritkább szereplő a mindennapokban. Az éves forgalmuk jelentős részét bonyolítják decemberben az italgyártók, és egy jó minőségű szeszes ital biztos ajándék, habár valljuk be, sokszor akkor adunk ilyesmit, ha nem akarjuk túl közvetlenre venni a figurát. Férfiaknak egy üveg aranyló, fahordóban érlelt whisky (avagy whiskey), nőknek egy édes likőr – bevett ajándékok, ha nem is túl fantáziadúsak.
Vehetjük márpedig személyesebbre is az ajándékozást, akkor is, ha a végén egy üveg italt nyújtunk át. Nyolc házi készítésű ünnepi ital receptjét hoztuk el, hogy meghozzuk a kedved a saját italod elkészítéséhez. Ezek egy része szépen becsomagolható, és ajándéknak is kiváló, míg a puncs, a forralt bor és a forró csoki inkább vendégségekre, házibulikra jó választás. Ha egyszer ráérzel az ízükre, könnyen karácsonyi hagyomány válhat a saját ünnepi italod elkészítéséből!
Hagyományos tojáslikőr, a nagybetűs klasszikus
Érdekes lenne látni a statisztikát, hogy a világ éves tojáslikőr-fogyasztásának hány százaléka esik decemberre. Ez az egyik nagybetűs karácsonyi ital, ami a sztereotípiákkal szemben nem „idős nénis”. Dehogy! Szerintünk kifejezetten menő ital, sűrű és krémes, amitől a legnagyobb decemberi hajtás is egy kicsit lélekkel telibb és emberibb tud lenni. Ha elkészíted a saját tojáslikőrödet, el fogsz rajta tűnődni, hogy az év más hónapjaiban miért is nem készítünk ilyet?
Tovább a receptre: hagyományos tojáslikőr
Egyszerűen imádjuk: mézeskalácslikőr
Első ránézésre azt is gondolhatnánk, hogy ez egy hagyományos karácsonyi csokilikőr. Ne higgy a szemednek! Már az illata is arra késztet, hogy ne csak kortyolgassuk, hanem szagolgassuk (szépen mondva: illatoljuk) is. Mézeskalács-fűszerkeverék kerül bele, mint minden tisztességes téli italba, ami pedig fantasztikusan krémessé teszi a tejszínen kívül, az a Nutella! A világhódító mogyorókrém ennek a likőrnek a titka, az erejét pedig a vodka adja. Egyszerűségében nagyszerű italköltemény.
Tovább a receptre: mézeskalácslikőr
Candy cane koktél, a filmbe illő
A receptajánlónk egyik legszebbje következik, ez az amerikai filmekbe illő italkülönlegesség, amiről nem maradhatnak le a piros-fehér csíkos cukorkapálcák. A tálaláshoz szupermutatós a pici darabkákra összetört és a pohár szélét díszítő piros-fehér cukorka, és ha jobban szemügyre vesszük a receptet, látjuk, hogy pofonegyszerű, és nem is tartalmaz túl sok hozzávalót. A lelkét a fehércsokoládélikőr – na és a vodka – adja, és olvasztott fehér csokoládé teszi még krémesebbé. Nagyon szép ajándék!
Tovább a receptre: Candy cane koktél
Kinder csoki likőr – felnőtteknek
Ha egy ismert márka neve kerül egy édességbe, legyen az torta vagy fagyi, sokszor maga a gyári csoki vagy cukorka is az alkotóelemek egyike. Erre a krémlikőrre mindez nem igaz! Épp az a bravúrja, hogy Kinder csoki nem kerül bele, mégis megidézi a sok évtized óta szeretett csoki ízvilágát. Fontos, hogy az igazán könnyed állagú italt úgy tudjátok elkészíteni, ha nem főzőtejszín, hanem habtejszín kerül bele. Vigyázat, vodkás finomság, nem gyerekbarát nedű!
Tovább a receptre: Kinder csoki likőr
Vegán krémlikőr – nem csak vegánoknak!
Nocsak, nocsak! Igazi decemberi, krémes és mámorító ital készülhet sűrű tejszín és teljes zsírtartalmú tej nélkül? Bizony! Ez a krémlikőr a bizonyság arra, hogy a vegánoknak sem kell a forralt borra szorítkozniuk az ünnepekkor. A krémességért a juharszirup, a kellemesen zsíros kókusztej és egy további növényi tej felel. Nem véletlenül ajánlja a recept a kesudióból kinyert tejet, ami kellemesen telt. A whiskey pedig vegán, nem igaz?!
Tovább a receptre: vegán krémlikőr
Forrócsoki a csúcson: sütőtökös forrócsoki
A forrócsokira bizony a legtöbben ma már olyan finomságként gondolnak, ami egy tasak porból készül. Szomorú, hogy ennyire áthatják az életünket a komfortmegoldások, ezért is hoztuk el ezt a kiváló receptet. Naná, hogy nem porított, hanem valódi élelmiszerekből készül: tej, étcsokoládé, barnacukor mézeskalács-fűszerkeverék fog szerepelni például a bevásárlólistádon. Egy sima forrócsokival soha nem tévedhetünk nagyot, hátha még egy ínyenc csavart kap! Ezt a forrócsokit sütőtök teszi még ízesebbé. Íme.
Tovább a receptre: sütőtökös forrócsoki
Nagyon gyümölcsös ünnepi puncs
Nem érdemtelenül nevezzük ezt a szépséges italt nagyon gyümölcsös ünnepi puncsnak. Minden karácsonyi italok egyik klasszikusa, az adventi bulikról elmaradhatatlan puncs egyszerre retró és menő. Ráadásul becsapós is, mert úgy isszuk, mint egy gyümölcsös üdítőt, de soha ne feledkezzünk el az alkoholtartalmáról sem. Sok-sok vörösáfonyalé, ananászlé alkotja az alapját, de nem kevesebb, mint egy liter gyömbérsör (Ginger Ale), továbbá vodka és fehérbor is kerül bele. Csin-csin!
Tovább a receptre: ünnepi puncs
Narancsos forralt bor
Forralt bor nélkül olyan a karácsony, mint Kevin nélkül. Kell, és kész! Míg a vásárokban gyakran túl híg, vizezett a forralt bor, vagy éppen bántóan édes, addig a saját főzetünket úgy készítjük, ahogy csak szeretnénk. Szerintünk a jó forralt bor bódítóan fűszeres és gyümölcsös, csakis minőségi borból készülhet, és akkor vagyunk ügyesek, ha nem főzzük el a teljes alkoholtartalmát. Kezdhetjük?