A vegán mozgalom által elindított veganuárral sokan megpróbálkoznak, akiknek egyszerűen csak jólesnek a karácsonyi és szilveszteri nagy evések és bulizások után a kímélőbb falatok. Akár bevállaljuk a 31 napos vegán kihívást, akár csak ösztönösen, mindenféle fogadalom nélkül most a könnyebb, zöldség alapú ételek mellett döntünk, megtapasztalhatjuk a növényi étkezés pozitív oldalát.
Olyan vegán recepteket hoztunk, amik miatt nem kell lecserélned a teljes hűtőd tartalmát, és amikkel a kopár januárban is színeket és ízeket csempészhetsz az asztalodra. Tíz jó ízű és laktató étel következik hús, hal, tojás, sajt és mindenféle tejtermék nélkül. Még fasírtot, gyrost és bolognait is mutatunk csupa növényi hozzávalóból!
Színesen, melegen: toszkán bableves sütőtökkel és fodros kellel – Zuppa frantoiana
Amikor kint minden szürke és kopár, legalább a tányérokra varázsoljunk színeket! Persze nem ételfestékkel színezett csillámos csodákat ajánlunk, ha szeretnénk feltölteni a januárban pangó vitaminkészleteinket. A zuppa frantoiana tulajdonképpen egy egyszerű zöldségleves, csupa-csupa téli hozzávalóból: sütőtök, vörösbab, krumpli, sárgarépa, szárzeller fő benne, és amitől igazán különleges, az a mélyzöld színű, imádnivalóan roppanós állagú fodros kel (más néven leveles kel), ami a jobb zöldségeseknél és piacokon szerezhető be. Ugye, hogy nem csak a tavaszi zöldségleves lehet isteni!
Tovább a receptre: toszkán bableves sütőtökkel és fodros kellel
Céklás vegán fasírt, a kívül-belül piros
Egy jó zöldségfasírt igenis vetekedhet a húsosakkal! Jól tudják ezt a vegánok, akik mindenféle zöldségből készítenek fasírtokat, lám, még céklából is. A kis gyúrt gombócok alapanyaga értelemszerűen nem a savanyított, hanem a nyers cékla, ami önmagában egy földes, édeskés ízű zöldség. Nem kenyérrel, hanem főtt rizzsel gyúrjuk be, és még egy kis sütőport is megkíván a massza, hogy jól sikerüljenek a golyócskák. Igazi jó főzelékkísérő!
Tovább a receptre: céklás vegán fasírt
A bolognai mindenkinek jár! Lencsebolognai
Ez a lencsebolognai a bizonyíték arra, hogy egy igazi húsos klasszikus vegán átiratát is el lehet készíteni húsutánzatok nélkül. Ez tehát nem a Beyond meat (és társai) féle húsimitáció, hanem egyszerűen csak egy hétköznapi zöldséggel cseréljük ki benne a darált húst. Minden más marad, a sok-sok fűszer, zöldség és persze a vörösbor maradt, és persze még a parmezánra kell beszerezni növényi alternatívát. Ez ma már nagyon könnyű, minden nagyobb élelmiszerüzletben vásárolhatunk növényi sajtot.
Tovább a receptre: lencsebolognai
Vegán gombapaprikás szuperkrémesen
Ez a gombapaprikás tej és tejtermékek nélkül készül, így nem csak vegetáriánusoknak és vegánoknak, hanem laktózmentesen, illetve teljesen tejmentesen étkezőknek is igencsak jól jöhet a recept. A tejfölt úgynevezett növényi tejföl helyettesíti benne, amire ma már kiváló opciók kínálkoznak: telt ízű, tartalmas, savanykás tejfölalternatívák kaphatók. Az alapanyag-listán szereplő jóféle száraz fehérbor pedig vegán hál’ istennek!
Tovább a receptre: gombapaprikás
Egyedényes, nagyon krémes, gombás-spenótos orzo
Első pillantásra akár fenyőmagnak is nézhetnénk ennek az egyedényes, nagyon krémes, gombás-spenótos orzónak a tésztáját. Pedig ez bizony egy tészta, amit risoni, kritharaki vagy rizsszemtészta néven is ismerhetünk. Az ínycsiklandó egytálétel további két titka, hogy nem csak csiperkegombát, hanem shiitake gombát is tartalmaz, és kókuszkrém vagy kókusztejszín (esetleg 100%-os kókusztej) teszi krémessé. Nem fogjuk belőle hiányolni a húst!
Tovább a receptre: egyedényes, nagyon krémes, gombás-spenótos orzo
Húsmentes gyros tzatzikivel
Ha azt gondoltátok, hogy a minden második utcasarkon kapható gyros egy egyszerű étel, tévedtek! A húsos klasszikus elkészítéséhez is sok-sok lépés és hozzávaló szükséges, és a vegán változattal sincs ez másképp. A bevásárlólista terjedelmes, de ha egyszer elkészül, imádni fogjátok. A gombagyros főszereplője a húst helyettesítő portobello gomba, a vegán tzatziki kókuszjoghurttal és növényi tejföllel készül, és már csak ránézni is jó a street food klasszikus színes komponensekből álló növényi verziójára!
Tovább a receptre: vegán gyros tzatziki
Húsmentes ízbomba: hummuszos tészta sült paradicsommal és olajbogyóval
Ez az a recept, amit miután egyszer tisztességesen elkészítettünk, minden alkalommal variálhatunk rajta egy kicsit. Tulajdonképpen bármilyen általunk kedvelt tészta szóba jöhet, a lényeg, hogy a hummuszt ilyen formában is alkalmazhatjuk egy ételben, és hogy olyan ütős ízekkel dobjuk fel a csicseriborsó-krémes tésztaalapot, mint a sült paradicsom és olajbogyó. A további húsmentes fehérjedózisért a belekerülő bab felel. Ugye, hogy így is tökéletes, de a hűtőnk tartalmától függően lehetne még tovább cifrázni?
Tovább a receptre: hummuszos tészta sült paradicsommal és olajbogyóval
Helló, India: vegán tikka masala
Az indiai konyha legnagyobb nemzetközi sztárja kétségtelenül a csirke tikka masala. A húsmentes, sajtos vega verziója a szintén zseniális paneer tikka masala, de elkészíthető vajon vegán módra is? Hát persze! Ez az egyetlen recept a gyűjtésünkben, ami egy speciális vegán, húst pótló termék felhasználásával, vegán burgerpogácsával készül. Így idézzük meg a csirkés kedvenc ízvilágát csupa növényi hozzávalóból. Ízre, illatra stimmelni fog, hiszen a garam masala, a hagymák, a sűrített és a konzerv paradicsom megteszik a magukét!
Tovább a receptre: vegán tikka masala
Színes saláta vegán kesumajonézzel
Ez az a saláta, amiből nemtől, kortól és étkezési hitvallástól függetlenül érdemes lenne mindenkinek szednie! Így néz ki az, amikor nem pirulákból szerezzük be az éltető vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat, hanem színpompás zöldségekből. Minden salátának jót tesz persze az öntet vagy egy még krémesebb közeg, így ezt a vegán tálat a majonéz növényi alapanyagokból készített variánsa, kesumajonéz teszi krémessé. Bizony, kesudióból, citromból és mézből készíthetünk kesumajonézt!
Tovább a receptre: színes saláta kesumajonézzel
Szuperzöld: mexikói avokádósaláta
Ebben az mexikói konyhára hangolt avokádósalátában tobzódnak a zöld termények: kígyóuborka, jalapeño, petrezselyem, zöld színű kaliforniai paprika és persze avokádó zöldíti ezt a ránézésre is csábító tányért. Okosan van összerakva a recept, mert az avokádó segít a jóllakásban, a petrezselyem és a kígyóuborka frissességet kölcsönöz a salátának, a lilahagyma és a jalapeño finom csípőssége pedig lendületet ad az ízvilágának. Akár köretként esszük, akár önállóan, salátaként, jól fog esni ennyi nyers zöldség januárban!