nlc.hu
Gasztro

Nagyikonyha: így készül a házi, foszlós lekváros bukta

Ha elég sűrű a lekvár, jó lesz a bukta. Habár akkor is jó lesz, ha kifolyik.

Lekváros bukta… Akinek anyukája vagy nagymamája húzott már elő a sütőből a szeme láttára egy tepsi frissen sült, illatosan gőzölgő, forró buktát, annak ez az érzés: maga az otthon. Alighanem vasárnap van, mindenki ráér, mindenki otthon van, béke honol, és akkor, mint megállapodásra a pecsét, megérkezik a forró bukta.

Természetesen azonnal rá akarja vetni magát mindenki, de szól az atyai intelem: ne egyétek forrón, mert megfájdul a hasatok! És ha ez nem lenne elég, a forró lekvár megégeti a szájatokat. Természetesen egyik is, másik is megtörténik, mert ki tud ellenállni az illatozó süteménynek, sőt, mindezek mellé anyu némi égési sérüléseket is összeszed az ujjbegyein, mert nem bírja nézni a gyerekek türelmetlenségét és gyorsan tálba szedi a buktát, hogy gyorsabban hűljön. Veszélyes dolog a bukta, mint minden jó dolog az életben.

tepsi bukta

Az alsó sorban történt egy kis lekvárbaleset. Egyébként isteni finom bukta lett. (Fotó: Belső Olga)

Egyébként meg csak egy jó kis kelt sütemény. Nem tudom, más hogy van vele, én a magam részéről életem végéig ellennék cukrászsütemény nélkül (azt csak készíteni szeretem), de a péksütemények, a foszlós, illatos kalácsok a gyengéim. A bukta is egy ilyen kalács, klasszikus kelt tészta, tejjel, vajjal, belül pedig lekvárral.

Lekvárkérdés

Na igen, a lekvár. A buktába nem akármilyen lekvár illik, hanem speciális fajta kell. Jó sűrű, olyan, ami nem folyik ki. Gyerekkorunkban lehetett kapni a hitlerszalonna névre hallgató élelmiszeripari rémálmot, amit tömbben árultak és többé-kevésbé gyümölcsíze volt. Ezzel töltötték az ipari buktákat, például azokat, amiket az iskolai uzsonnára kaptunk. Szerettük. Mondjuk nem is lekváros buktának hívták, hanem ízesnek, és ez mindent elárul a minőségéről, de a kedvünket nem rontotta el.

Hitlerszalonnát anyukám sosem vett, mert volt otthon rendes lekvárunk, ő tette el nyáron, gyümölcstartalma kb. 70 százalékos volt, a fennmaradó rész cukor. Kivéve persze a szilvalekvárt, mert abba nem kell cukor, viszont kőkemény. Na, ez való a buktába.

A másik lehetőség meg az a lekvár, aminek az üvegjére már nem jutott csavaros tető, így celofánnal lett lezárva. A celofán átereszti a nedvességet, mármint kifelé, ennek köszönhetően a celofános lekvárok egy idő után besűrűsödnek, majd belekövülnek az üvegbe és egészben lehetne kiemelni belőle, feltéve, hogy kiférne a száján. Így inkább felvágjuk, úgy emeljük ki a szilárd lekvárdarabokat. Ez is tökéletesen megfelel a buktába.

Semmiképpen se tekintsük ezt a lekvárt csökkent értékűnek: ellenkezőleg! A buktába szilárd, sőt, hő hatására is katonásan álló lekvárra van szükség, különben sütés közben kifolyik, vagy megrepeszti a tésztát. Sőt, jó eséllyel bele se tudjuk csomagolni rendesen, mert már formázáskor meggyűlik vele a bajunk. Egy szó mint száz: szerezzünk kemény lekvárt, anélkül kissé ügyefogyott lesz a buktánk (ami a világon semmit sem ront az élvezeti értékén).

Lekváros bukta recept

Vaj helyett természetesen margarinnal, sőt disznózsírral is lehet készíteni. Kacsazsírral ne kísérletezzünk, nem véletlenül egészségesebb a zsírsavösszetétele, emiatt egészen más az állaga. Nem alkalmas ebbe a péksüteménybe.

Bukta

Ennyi lekváros bukta lesz fél kiló lisztből. (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 6 dkg vaj vagy zsír margarin
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • 25 dkg lekvár

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, és nagyjából a felébe belekeverjük az élesztőt egy kiskanál cukorral. Megvárjuk, míg felfut.
  2. Közben egy tálba mérjük a lisztet, beletesszük a sót. A tojást elhabarjuk, félreteszünk belőle egy keveset a kenéshez, a nagyobb részét pedig kikeverjük a cukorral majd elkeverjük a tejjel.
  3. A lisztbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a tojásos keveréket, és előbb fakanállal, majd a kezünkkel elkezdjük keverni, majd dagasztani. Kivéve, ha dagasztógéppel dolgozunk, mert akkor csak úgy beleöntjük a folyadékokat a lisztbe, a többit megoldja magának.
  4. Végül, amikor már jól összeállt a tészta, hozzáöntjük az olvasztott zsiradékot, és azt is beledagasztjuk. Amikor felvette az összes vajat, gombócot formálunk belőle, letakarjuk egy konyharuhával és félretesszük megkelni.
  5. Amikor duplájára kelt, kinyomjuk belőle a levegőt, majd kilisztezett deszkára fordítjuk a tésztát és kinyújtjuk kb. 1 centiméter vastagra. Kb. 10 centiméteres négyzetrácsot vágunk bele (felvágjuk hosszában és keresztben is 10 centinként) és mindegyik négyzet közepére elhelyezünk egy darab, kb. kiskanálnyi lekvárt és belecsomagoljuk. A hajtások-illesztések alul legyenek.
  6. Kivajazott tepsibe tesszük, szorosan egymás mellé, majd ismét kelesztés következik. Amikor szépen megnőttek, megkenjük a tetejüket a megspórolt tojással, majd 170 fokos sütőben készre sütjük. Akkor jó, amikor szép, aranybarna a teteje.

Kisülés után kis ideig önuralmat gyakorlunk, majd rávetjük magunkat, széttépjük és felfaljuk mind. Na jó,  lehet kulturáltan kis intézni, de azt nem nagyon értem, hogy lehet megállni.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top