
Résen vagyunk, amikor a nyers hús vagy a tejtermékek lejárati dátumát figyeljük, akad azonban olyan étel otthonunkban, amiről nem is gondolnánk, mégis megromolhat.
Szerencsére a liszt meglehetősen sokáig eláll, azonban mégis előfordulhat, hogy otthonunkban romlott liszttel találkozunk. A jó hír az, hogy egyszerűen megállapítható, ha már nem szabad elfogyasztani.

Ezek a romlott liszt jelei (Fotó: GettyImages)
Látványos formája a romlott lisztnek, ha lisztkukacok jelennek meg benne. Ilyenkor persze többnyire nem is kérdés, hogy a lisztet inkább kidobjuk, hiszen a látvány nem túlzottan gusztusos annak ellenére, hogy maguk a lisztkukacok egyébként nem veszélyesek.
Egy másik jel is utalhat viszont arra, hogy a liszt megromlott: savanykás szag árulkodik róla, ha avasodni kezdett.
Ha nem látszik a szavatossági idő a liszt zacskóján, esetleg már túlzottan régóta nyitva van, régen használtuk, vagy már nem saját bontatlan zacskójában tartjuk, akkor színét is érdemes megvizsgálni. A romlott liszt elveszíti egyenletesen fehér színét és sötétebbé, foltosabbá válik.
Annak érdekében, hogy otthon tárolt lisztünk minél tovább elálljon érdemes légmentesen, hűvös és száraz helyen tárolni. Amennyiben pedig felmerül a gyanúja, hogy megromlott, semmiképp ne edd meg, ugyanis nem csupán kellemetlen ízt ad az ételnek, de egészségügyi problémákat is okozhat.