nlc.hu
Gasztro
Kakaós kevert sütemény: egy meghökkentő hozzávalótól lesz tökéletes

Meghökkentő hozzávalótól lesz tökéletes a kakaós kevert sütemény

Ez a kakaós kevert sütemény villámgyorsan elkészül, és még tojás sem kell bele.

Ez a kakaós kevert sütemény amilyen egyszerű, olyan finom. A kevert sütik általában nem igényelnek különösebb konyhai tudást, és jó esetben az alapanyagokért sem kell Bangkokba utazni, minden ott van a kamrapolcon. Ebben a receptben azonban van egy érdekes csavar, amitől tényleg izgalmas lesz a sütemény.

A kevert tészták elkészítése a világ legegyszerűbb dolga: összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd belekeverjük a nedveseket és megsütjük. Nem kell külön habot verni, gyúrni, dagasztani, formázni meg szaggatni, csak összekeverjük – és kész. Egy dologra kell csak vigyázni: ne túl gyakran csináljuk, mert ha meg is esszük, azt a formánk fogja megsínyleni.

kakaós kevert sütemény

Tejszínhabbal is finom (Fotó: juliia_n, Getty Images)

Ezt az egyszerű receptet két dolog teszi különlegessé: az egyik, hogy nem kell bele tojás. Ezt nem kell magyaráznom, hogy miért jó. A másik pedig, hogy ecet viszont kell bele. Na, nem sok, csak egy evőkanálnyi, de az ízét igazán különlegessé teszi.

A süti magában is nagyon finom, de feldobhatjuk némi lekvárral – leginkább a piros, savanykás lekvárok illenek hozzá, vagy keverhetünk a tésztájába szintén valami szintén piros, savanykás gyümölcsöt. Fagyasztott meggyet például, vagy ami éppen van otthon. Nehogy már pont a gyümölcsnél szakítsuk meg ezt a szép és praktikus vonalat, hogy nem kell bevásárolni a sütihez!

Kakaós kevert sütemény recept

Mentsd el ezt a receptet későbbre, mindig jól jön, amikor hirtelen kell valamilyen süteményt előállítani. Például, mert másnap vinni kell valamit a gyereknek az iskolába, vagy vendég érkezik, netán egyszerűen csak úgy ennénk valami finomat, de még a boltig elmenni is lusták vagyunk. Ez a süti garantáltan annál is kisebb fáradság.

Legelső lépésként nyugodtan kapcsoljuk be a sütőt, még így is hamarabb lesz kész a tészta, mint ahogy az eléri a kívánt hőfokot.

kakaós kevert sütemény

Friss gyümölccsel vagy lekvárral egyaránt nagyon finom (Fotó: Qwart, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 4 evőkanál holland kakaópor
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna vagy 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dl víz
  • 0,9 dl olaj
  • 1 evőkanál 10%-os ételecet

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra.
  2. Amíg felmelegszik, egy tálba mérjük a száraz hozzávalókat, majd összekeverjük a vizet és az olajat és belekeverjük a szárazakba. Kézi habverővel dolgozunk, így nem lesz csomós.
  3. Legvégül az ecetet keverjük bele, ha szódabikarbónával dolgoztunk, akkor a kémiai reakció miatt elengedhetetlen, ha sütőporral, akkor csak az íze miatt kell.
  4. Végül beleöntjük a masszát egy kivajazott-lisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe, tortaformába vagy más formába és betoljuk a sütőbe, ami szerencsés esetben már felmelegedett, és 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e középen is.

Szeletelés előtt tanácsos hagyni kihűlni, különben könnyen szétesik. Ha szeretnénk, félbevághatjuk, mint egy tortát és a lapok közé kenhetünk lekvárt, de a tetején is jól mutat és persze sokkal finomabb is lesz tőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top