nlc.hu
Gasztro
Ennek az országnak van a világ legjobb kenyere, rangos nemzetközi rangsor élén végzett

Ennek az országnak van a világ legjobb kenyere, rangos nemzetközi rangsor élén végzett

Nagyra értékelték a gasztronómiai szakértők.

Egy rangos nemzetközi rangsor szerint egy dél-amerikai országnak van a világ legjobb kenyere. Ez az ország Kolumbia, ahol a bono kenyér (pan de bono) nagyon jellegzetes.

Ha van valami, ami a latin-amerikai gasztronómiát jellemzi, akkor az a hagyomány, a gondosság és a finom ízek. Kolumbiában azon túl, hogy tudják, hogyan kell kávét főzni és büszkék rá, hogy számos hagyományos recept is létezik, amelyek meghódítják mindenkinek az ízlését és a gyomrát, aki megkóstolja. Az egyik legismertebb a bono, ami egy tipikus cali zsemle, amelyben a sajt az igazi főszereplő.

A bono kenyér - Fotó: Getty Images

A bono kenyér – Fotó: Getty Images

Ezt a finom pékáru a Taste Atlas nevű online gasztronómiai magazin – amely legutóbb a világ leveseit rangsorolta – a világ legjobb kenyerének ismerte el. Az 5-ből 4,6-os pontszámmal szerepelt a bono, ami az ország számos régiójában nagyon elterjedt, és étkezések kísérőjeként vagy reggelire is fogyasztható.

A Taste Atlas egy online gasztronómiai “enciklopédia”, amely több mint 10 ezer ételről és italról nyújt információt a világ minden tájáról. A világ gasztronómiai térképeként ismert weboldal közel 6500 helyi alapanyagot és 24 ezer éttermet gyűjt össze, de a több mint 50 ezer regisztrált felhasználó folyamatosan bővíti, frissíti az adatokat. Az oldal tagjai rendszeresen szavaznak a világ legjobb ételeiről, konyháiról, éttermeiről, valamint gasztro-úti céljairól. Éves rangsoraikat több százezer értékelés alapján állítják össze.

Az eredete

Ahhoz, hogy felfedezzük ennek a kolumbiai kenyérnek az eredetét, el kell mennünk Caliba, a recept kulturális és gasztronómiai epicentrumába. A legenda szerint az egész az El Bono haciendán kezdődött, ezért is ismerjük ezen a néven. A Genoveva nevű szakácsnő által kukoricából, sajtból és maniókakeményítőből készített recept idővel nagy sikert aratott. A hacienda az ott megforduló öszvérhajtók elengedhetetlen megállóhelyévé vált, mivel mindenki meg akarta kóstolni ezt a kenyeret, amelyhez kávét is adtak.

Az előnyei:

  • Tökéletes kísérő a nap bármely szakában.
  • Gluténmentes.
  • Segíti az emésztést és az anyagcserét.
  • Javítja a vérkeringést.
  • A benne lévő ásványi anyagok javítják az általános egészségi állapotot és csökkentik a gyulladást.
  • Segít a fogyásban, mivel hosszabb ideig érezzük jóllakottnak magunknak, ami fontos a testsúlykontroll szempontjából.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top