
Lehet igazán jó egy húsmentes leves? Hát, naná! Bár a magyar konyha igazi „nagy levesei” marha-, bárány-, sertés- és csirkehússal vagy éppen rengeteg hallal készülnek, húsmentes fronton is dúskálunk a jó receptekben. A téli degeszre evések hónapjai után pedig kifejezetten jól is esnek ilyenkor a zöldséghangsúlyos levesek. Itt a tavasz, sokan vallási meggyőződéstől függetlenül is böjtölnek ilyenkor, és a húsvét előtti hónapban kerülik az elnehezítő ételeket, a masszív, húsos fogásokat és az édességeket.
A levesek nagy előnye, hogy melegítenek, és sok folyadékot fogyasztunk általuk. Ha úgy nem is lakunk jól velük, mint egy halom farsangi fánkkal, mégis kellemesen el tudnak telíteni. Sokan napközben azért szeretnek levest enni főételként, mert utána nem üt be a kajakóma, vagy éppen a vacsorát váltják ki vele.
Ez még nem a tavaszi zsengék ideje, habár a medvehagyma már megjelent, az idei friss termények még váratnak magukra. Bátran nyissuk ki ilyenkor a fagyasztót, és nézzük meg, milyen zöldségek lapulnak meg benne, vagy csak vegyünk egy háló vöröshagymát, és főzzünk egy jó sűrű hagymalevest belőle (lásd alább, a receptek között). 7 húsmentes leves következik a Nosalty konyhájából!
Mint egy festmény: selymes zellerkrémleves
Ez a leves ránézésre is szerelem. A zellergumó minden, csak nem szép. Lám, mégis micsoda szépséges fogást kreálhatunk belőle! A zellergumó íze izgalmas, intenzív és főleg a tél végén, tavasz elején a tavalyi termények már erőteljesen csípős aromájú is. A legtöbb levesnek jót tesz egy kis zeller, gondoljunk csak a húslevesre vagy a paradicsomlevesre, de akár erre a zöldségre is építhetjük a levesünket. Köztudottan csodás párja az alma!
Tovább a receptre: selymes zellerkrémleves
Francia hagymaleves ropogós sajtos bagettel
A hagymalevesnek megannyi változata él, Magyarországon sokan tejszínesen készítik, mások sok póréhagymát tesznek bele. A több száz éves francia recept alapján született meg a Nosalty francia hagymalevese, amibe nem kevesebb, mint hét nagy szem vöröshagyma kerül, száraz fehérbor és annak rendje és módja szerint gruyére sajt. Ha igazán mély ízű levest szeretnétek főzni, mindenképpen alaplével készítsétek!
Tovább a receptre: egyszerű francia hagymaleves

Egyszerű francia hagymaleves / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó
Egy tányér tavasz: tejfölös karalábéleves
Egykor igazi szegény ember eledele volt a karalábéleves, de amióta megdrágultak még a legegyszerűbb, itthon is megtermő zöldségek is, már ez sem egy filléres fogás. Szerezzünk be hozzá négy szép megtermett karalábét, és ha nincsen zöldségalaplevünk otthon eltéve a mélyhűtőbe, nem szentségtörés a leveskocka sem. Ha nem akarunk túl híg levest, fontos bele a két evőkanál étkezési keményítő, no és isteni hozzá a savanykás tejföl!
Tovább a receptre: gyors tejfölös karalábéleves
Fütyülő sárgarépa-krémleves, a szépséges
Ez a leves a receptajánlónk másik gyönyörűsége. Vibráló színek, frissesség, krémesség egy olyan ételben, amit gyerekként úgyszólván illik utálni. Felnőttként azonban itt a nagy ráismerés öröme: a sárgarépaleves és a finomfőzelék is isteni! A krémlevesek egyébként is mindig behízelkedőbbek, könnyebb őket megszeretni. Ebbe a levesbe nem kevesebb, mint egy kiló sárgarépa kerül, és egy szár halványító zeller teszi izgalmasabbá az ízvilágát. Igazi béta-karotin feltankolás.
Tovább a receptre: fütyülő sárgarépa-krémleves
Ha igazán éhesek vagyunk: egyszerű krumpligombóc-leves
Könnyed zöldség-krémlevesek ide vagy oda, néha úgy érezzük, hogy valami tartalmasabbra vágyunk. A gombócok ilyenkor mindig jól jönnek, ráadásul hús nélkül is jól lakhatunk ezzel a krumpligombóc-levessel. Liszt, krumpli és tojás alkotja a gombóc alapját, a lé pedig egy hagyományos pirospaprikás, fűszerköményes, paradicsomsűrítményes magyar levesalap. Akkor lesz igazán ízes, ha a receptben szereplő minden zöldség belefő!
Tovább a receptre: egyszerű krumpligombóc-leves
Isteni krémes brokkolikrémleves
A brokkoli igazán megosztó zöldség, sokan nem eszik meg. Krémlevesként azonban még a legfinnyásabb gyerekeknél is működni tud, egyszerűen finom, ha tejszínesen krémes állagot kap. Remek maradékmentő is, sokunknál ugyanis néha sárgulni, öregedni kezd egy fej brokkoli a hűtőben, ami már nem gusztusos párolt brokkoliként például. Ilyenkor tuti tipp: zöldséglevesbe vagy krémlevesbe vele!
Tovább a receptre: legegyszerűbb brokkolikrémleves
Egy ritkán főzött gyümölcsleves: almaleves
Legvégül jöjjön egy gyümölcsleves, hiszen nem csak nyáron, hidegen esnek jól a gyümölcs alapú levesek. Ebbe az édes levesbe nyolc alma kerül, és nádcukor édesíti. Vajon indítjuk, habtejszíntől lesz könnyeden selymes, a sava-borsát pedig egy fűszermix adja. Bátran válasszunk hozzá olyan fűszereket, amiket igazán kedvelünk az almához. Ez lehet akár karácsonyi fűszerkeverék is fahéjjal, szerecsendióval, gyömbérrel. Melegen és hidegen fogyasztva is jólesik!