
Egy új tanulmány során a Pennsylvania Állami Egyetem kutatói arra kérték a résztvevők egyik felét, hogy megszokott nassolnivalójukat 12 héten keresztül cseréljék 57 gramm pekándióra. A csoport másik fele pedig szokásain semmit nem változtatott.
A vizsgálatba bevont emberek ezzel egy időben elhagyták minden egyéb diófajta fogyasztását, hogy teljesebb képet kaphassanak az egyetem munkatársai.

Csökkenti a szívroham és stroke esélyét a pekándió (Fotó: GettyImages)
Csökkenti a szívroham és stroke kockázatát a pekándió
Látványos eredménye lett a kísérletnek: az elemzések azt mutatták, hogy a pekándiót fogyasztók esetében jelentősen csökkent „rossz koleszterin” szintje a vérképek alapján. Ez pedig azért is fontos felfedezés, mert a rossz koleszterin potenciálisan növeli a szívroham és a stroke kockázatát.
„A tipikus rágcsálnivalók pekándióval való helyettesítése javította a szívbetegségek kialakulásának kulcsfontosságú tényezőit, beleértve a vér koleszterinszintjét és az étrend minőségét” – mondta el Kristina Petersen docens, a kutatás társszerzője.
Rosttartalma révén csökkenti a bélrák esélyét is ez a dióféle
A pekándió azért is egészséges, mert rosttartalma magas, ez pedig a szív- és érrendszer egészségének megóvásán túl a bélrák kockázatának csökkentésében is fontos. „Meggyőző bizonyítékok mutatnak arra, hogy a rostok fogyasztása a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és a bélrák alacsonyabb kockázatával jár. A rosttartalmú ételektől teltebbnek érezzük magunkat, a rostban gazdag étrend segíti az emésztés és megelőzheti a székrekedés kialakulását is” – fejtette ki a szakértő.
Ha pedig még mindez nem lenne elég: a pekándióban található vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak is, ez pedig szintén kulcsfontosságú az egészségünkre nézve.