nlc.hu
Gasztro
Házi jeges tea recept

Jeges tea fillérekből a bolti helyett! Titka a házi sűrítmény

A legkézenfekvőbb nyári frissítő: miért ne tarthatnánk a hűtőben nyáron jeges tea sűrítményt?

Nem tudom, más hogy van vele, de én mindig kicsit baleknak érzem magam, amikor palackozott jeges tea után nyúlok a boltban. Úgy érzem, mintha a sivatagban fizetnék a homokért, méghozzá nem is keveset, hiszen a tea az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb és legkiadósabb ital. Otthon fillérekért el tudom készíteni, még akkor is, ha egy csúcskategóriás teafüvet vagy a legtrendibb keveréket használom. Mindemellett nincsenek illúzióim, hogy a palackozott jeges tea nem azt tartalmazza…

Élelmiszeripari adalékok és műanyaghulladék viszont bőven jár a bolti teához, vagyis viszonylag kevés érv szól mellette, ellene viszont annál több. Csak hát, az a fránya időtényező! A palackozott jeges teában az a jó, hogy ott van és azonnal hideg, nem kell rá várni és hűteni. Hát persze, mert valaki már megcsinálta korábban. De miért ne lehetnénk az a valaki mi magunk?

A legkézenfekvőbb megoldás, ha készítünk otthon egy jó sűrű teaszörpöt, amit behelyezünk a hűtőbe, és ha jeges teát inni támad kedvünk, csak fel kell hígítani egy adagot. Így egy perc alatt ott van mindig a jéghideg ital, ami szinte ingyen volt, egyenesen a saját ízlésünkre van hangolva, és még csak a boltba sem kellett érte elmenni.

Valójában annyira magától értődő megoldás, hogy csak a jó recept hiánya akadályoz meg abban, hogy nyaranta alapértelmezett módon ott legyen a hűtőben a teasűrítményünk, a sör meg a dinnye mellett.

Házi jeges tea sűrítmény recept

Ez egy alaprecept, amit kiindulási pontnak érdemes használni. Mivel mindenkinek kicsit más a finom tea mint olyan, érdemes feljegyezni, hogy mit módosítottunk, és így hamarosan kialakul a saját receptúránk.

Ha biztosra akarunk menni, érdemes egy klasszikus feketeteával vagy gyümölcsteával kezdenünk a kísérletezést. A zöldtea íze már megosztóbb, kesernyés, kevésbé jól ízesíthető, ám sokkal egészségesebb, mint a többi. Bátran próbálkozzunk, el fog fogyni!

jeges tea

Jeges tea: pillanatok alatt és fillérekből fel tudjuk szolgálni az illatos és frissítő házi üdítőt (Fotó: Jupiterimages, Getty Images)

Hozzávalók: (kb. 20 adaghoz)

  • 1,6 liter víz, meg a végén még egy kicsi
  • 16 teafilter a kedvencünkből 
  • 35 dkg cukor – lehet kicsit több vagy kevesebb, ízlés szerint
  • 2-2,5 dl citromlé – szintén ízlés szerint, lehet, hogy kicsit több vagy kevesebb kell majd, ízlés szerint
  • ha szeretjük az extrákat, tehetünk bele még gyömbért, fahéjat, citromhéjat, vagy akár levendulavirágot is

Elkészítés:

  1. Kimérjük egy fazékba a vizet, és felforraljuk. Feloldjuk benne a cukrot, és beletesszük a teafiltereket is.
  2. A dobozon olvasható használati útmutató szerinti idő múlva kivesszük a filtereket, vagy ha nem azt használunk, leszűrjük a teát. Pótoljuk az elvesztett vizet, ami kb. fél dl.
  3. Belekeverjük a citromlevet, és lényegében kész is vagyunk.
  4. Most már csak némi türelemre van szükség. Megvárjuk, míg a sűrítmény kihűl, majd palackba töltjük és betesszük a hűtőszekrénybe. Ugyanúgy kell elkészíteni, mint a szörpöt: öntünk belőle a pohár aljába egy kicsit, majd felöntjük vízzel. Tehetünk bele jeget, vagy helyette fagyasztott gyümölcsöt, citromkarikát, mentalevelet. Csin-csin! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top