nlc.hu
Gasztro
Munkahelyi kánikula ebéd receptek

Munkahelyi kánikula ebéd: milyen étel bír ki a hőségben hűtés nélkül több órát?

Munkahelyi ebéd fronton is tanuljunk a mediterrán népektől, ők mit esznek nyáron? Hát zöldségeket, hüvelyeseket, gabonát!

A munkahelyi ebéd mostanában alaposan feladja a leckét. Nyakunkon az újabb kánikulai hőhullám, és bár egyre kevésbé kívánjuk az ételt, enni azért továbbra is kell. Nincs egyszerű dolga annak, aki otthonról viszi magával az ebédjét, hiszen ilyen melegben szinte minden nagyon gyorsan megromlik, és további nehezítő tényező, ha a munkahelyen nincs hűtő. Mik azok a fogások, amik kibírnak négy órát hűtés nélkül, és még finomak is?

Nos, ez egy egyáltalán nem könnyű kérdés és nem is elbagatellizálható probléma, mivel a mostani nyári hőségben nagyon kevés étel biztonságos hűtés nélkül négy órán át. Az ételmérgezés kockázata ilyenkor különösen nagy, főleg, ha hús, tejtermék vagy tojás is van benne. 

Szerencsére mégis létezik néhány biztonságosabb, jól elálló opció, különösen, ha jól záródó dobozban, árnyékban, esetleg hűtőtáskában tartjuk, mellette jégakkuval. Tanuljunk a meleg, mediterrán országoktól és nézzük ők miket esznek!

Ez is érdekelhet dunsztolás Megnézem

Hűtés nélkül is négy órán át elálló ebédek

Biztonsággal fogyaszthatók hűtés nélkül is például a szárazabb, növényi alapú fogások:

  • hummusz pitával és zöldséghasábokkal (pl. sárgarépa, uborka),
  • lencsesaláta olívaolajjal, citrommal, zöldségekkel – de hús nélkül,
  • bulgur vagy kuszkusz saláta paradicsommal, petrezselyemmel (pl. tabbouleh)
  • sült zöldségek vagy sült édesburgonya

Szintén alacsony kockázatú ételek a különböző péksütik, tészták, kenyérfélék:

  • zöldfűszeres tésztasaláta olívaolajjal – de tejföl és majonéz nélkül
  • lepények (pl. spenótos, zöldséges, húsmentes változatok) Zöldséges burek, pogácsa, töltött kifli

Konzervek, amik ugyan nem jelentenek túl nagy gasztronómiai élményt, de biztonságosak: babkonzerv, tonhal olajban, ha felbontás után rögtön megesszük, kenhető növényi pástétomok.

lunchbox

Munkahelyi ebédes doboz hőségben. Leginkább vegán. (Fotó: OksanaKiian, Getty Images)

Amit inkább ne vigyél hűtés nélkül!

  • Tejtermékes, majonézes, tojásos ételek – például rakott ételek, tejfölös tészta, lasagne
  • Húsos fogások – például sült csirke, pörkölt
  • Halételek
  • Rizs (ha nem friss és gyorsan lehűtött, könnyen szaporodnak benne baktériumok)

További ötletek az eltartható ebédhez

  • Használj jégakkut vagy hűtőtáskát! Egészen kicsiket is lehet már kapni a papír-írószer boltokban, amikben csak egy doboznyi étel fér el, de nem is kell több.
  • Inkább olaj alapú önteteket használj, ne tejfölt vagy majonézt!
  • Ha lehet, árnyékban tárold, ne a tűző napon!
  • Töröld át az ételtartó dobozt ecetes vízzel, mielőtt beleteszed az ételt, mert az lelassíthatja a baktériumok elszaporodását.

Végül pedig jöjjön két recept, amiket egészen gyorsan el lehet készíteni, ugyanakkor egészségesek, finomak, de főleg biztonságosak:

Mediterrán tökély: kuszkuszsaláta recept

Még főzni sem kell, mégis finom és tápláló. Tipikusan olyan étel, amelyben bátran eltérhetünk a megadott alapanyag-arányoktól, mert szinte elronthatatlan. Ha egy kicsit túlment az egyik hozzávaló, billentsük helyre a többivel!

kuszkusz saláta

Tradicionális arab kuszkusz saláta. Ezzel biztosan jól fogunk lakni. (Fotó: Andrey Zhuravlev, Getty Images)

Hozzávalók (2 főre):

  • 1 csésze kuszkusz
  • 2 csésze víz
  • fél teáskanál só
  • 2 paradicsom felkockázva
  • 10 cm kígyóuborka felkockázva
  • fél lilahagyma apróra vágva
  • fél csokor petrezselyem apróra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • fél teáskanál sumac
  • 1 teáskanál méz
  • egy marék olajbogyó

Elkészítés:

  1. A kuszkuszt beletesszük egy tálba, sózzuk, rátesszük a sumacot (de használhatunk más fűszert is, például római köményt vagy gyömbért) és ráöntjük a kétszeres mennyiségű, forrásban lévő vizet. Lefedjük.
  2. Amíg a kuszkusz megszívja magát, a zöldségeket felkockázzuk, majd összekeverjük az öntet hozzávalóit: az olajat, a citromlevet és a mézet.
  3. Amikor a kuszkusz felszívta az össze vizet, átkeverjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd belekeverjük a zöldségeket és az öntetet, majd rászórjuk az olajbogyót.

Dobozba tesszük és jól behűtjük, annyival is tovább bírja a meleget.

Igazi jolly joker: hummusz recept

Házi hummuszt készíteni nagyon egyszerű és sokkal olcsóbb, mint a bolti. Bár az eredeti receptek szerint meg kell főzni a nyers csicseriborsót, ez igen hosszú folyamat. Fantasztikus hummuszt lehet készíteni konzerv csicseriborsóból is!

hummusz

Hummusz zöldségekkel és pitával. Egészséges, finom és biztonságos. (Fotó: Elena Noviello, Getty Images)

Hozzávalók:

  • 1 kis doboz csicseriborsó konzerv
  • 1 evőkanál tahini, avagy szezámpaszta (ezt otthon saját magunk is előállíthatjuk szezámmagból és olajból)
  • ízlés szerint pár csepp vagy negyed citrom leve
  • olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • őrölt római kömény
  • 1 nagy csipet só

Elkészítés:

  1. Ha nincs otthon tahini, akkor először elkészítjük: beleteszünk az aprítógépbe egy csésze szezámmagot, öntünk hozzá kevés napraforgóolajat és elkezdjük zúzni. Annyi olajat kell hozzátenni, hogy jól vigye a gép, de ne legyen tőle híg. Teljesen simára zúzzuk és kész is a tahini. Kiszedjük az aprítóból.
  2. Most beletesszük az aprítógépbe a csicseriborsót (a leve nem kell), hozzáadjuk a többi hozzávalót, olívaolajból pedig szintén annyit csorgatunk hozzá, hogy a gép vinni tudja, de ne legyen folyós.
  3. Amikor finom, selymes krémet kapunk, kész is vagyunk. Megkóstoljuk, ha kell, utánsózzuk.

Pitával, kenyérrel és friss zöldségekkel isteni finom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top