nlc.hu
Gasztro

A magyar tarhonya titka: egyszerű, mégis mennyei lesz, ha így készíted

A tarhonya jobb köret, mint a krumpli, mert nem kell megpucolni, és még csak meg sem kell mosni, mint a rizst.

Van a magyar konyhának egy alulértékelt, szürke kisinasa, ami mindig ott lapul a spájz polcán, és akkor kerül elő, amikor a rizs már unalmas, a krumpli túl hétköznapi, a tészta pedig túl olaszos. Ez a tarhonya – apró, gömbölyded tésztaszemek, amin generációk nőttek fel.

A tarhonya, bár tészta, a főzése nem csak annyi, hogy bedobod a vízbe, és várod, hogy történjen valami. Nem, a tarhonyát megtisztelni kell – előbb aranybarnára pirítani, majd finoman párolni, hogy a végén pergős, illatos köret legyen belőle, ne pedig egy szomorú, összeragadt massza.

Szögezzük gyorsan le: a tarhonya nem gabona, nem a földön terem és nincsenek kártevői. A tarhonya: tészta. Most, hogy ezen túl vagyunk, térjünk rá a technikai részre: hogyan készül a pergős tarhonya?

Első lépés tehát a pirítás, olajban vagy zsírban, ki mit szeret. A nagyi szerint zsírban az íze, a diétás énünk szerint jó lesz az olaj is. Addig pirítjuk benne a tarhonyát, amíg az apró tésztaszemek illatozni nem kezdenek és szép mogyorószínt nem kapnak. Persze, jobb, ha ez a költői ábrándozás csak olvasás közben a miénk, főzésnél már inkább figyeljünk oda, mert egy fél perc figyelmetlenség, és máris a „jó, hát kicsit sötétebb lett” verzióban találjuk magunkat. Persze csak itt-ott, mert a tarhonya színe sosem lesz egyenletes. És? 

Következő lépésként jön a főzés, vagyis felöntjük a pirított szemeket folyadékkal. Ez az a pillanat, amikor a tarhonya életre kel – és a gőz az arcunkba csap, ha nem vigyázunk. Vigyázzunk!

Ezen a ponton már túl vagyunk a nehezén, mondhatni, célegyenesbe értünk. Sózzuk, lefedjük és békén hagyjuk, hogy megfőjön. A tarhonya ekkor beszívja a folyadékot, és közben szépen megpuhul. A profik itt már pörkölt szafttal dolgoznak, hogy a végeredmény egy ízes, szaftos, mégis pergős csoda legyen.

A legjobb a tarhonyában, hogy bármibe beleképzelheted: pörkölthöz, paprikáshoz, lecsóba, levesbetétnek, vagy akár magában, egy kis zöldfűszerrel, grillsajttal. És ami a legjobb: nem csinál drámát, ha másnap újramelegíted. 

Szóval legközelebb, amikor a boltban a tészták között nézelődsz, ne csak a spagettire és a penne-re gondolj! Nyúlj bátran a tarhonya után is – mert lehet, hogy a legjobb vacsoraélményedet fogod átélni, kb. öt perc munkával. 

Pergős tarhonya recept

A folyadék lehet víz vagy pörköltszaft, de akár dobhatsz bele egy leveskockát is, csak akkor ne felejtsd el félúton jól megkeverni!

tarhonya pörkölttel

A tarhonya ideális köret pörkölt mellé. (Fotó: emicristea, Getty Imagyes)

Hozzávalók:

  • 25 dkg tarhonya
  • 2-3 evőkanál olaj vagy zsír
  • kb. 5 dl forró víz vagy alaplé
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy lábosban hevítsük fel az olajat vagy zsírt, adjuk hozzá a tarhonyát, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Ez kb. 5-8 perc. Ettől lesz diós íze és pergősebb állaga.
  2. Ha elérte a megfelelő színt, öntsük fel a forró vízzel vagy alaplével. Vigyázz, mert felcsap a gőz!
  3. Sózzuk (ha alaplével főzöd, kevesebb só kell). Kisebb lángon, fedővel lefedve pároljuk, amíg a folyadékot magába szívja, ami nagyjából 10 perc alatt történik meg. Közben egyszer-kétszer óvatosan átkeverhetjük, de ne túl gyakran mert összetörik.
  4. A végén, amikor már elfőtte a levét, elzárjuk alatta a hőforrást és tovább pihentetjük még  5-10 percig, hogy a gőzben teljesen megpuhuljon.

Ennyi a nagy tudás. Lényegében ugyanúgy kell tarhonyát főzni, mint rizst, azzal a különbséggel, hogy a tarhonyát még csak megmosni sem kell előtte. Hát nem csodálatos?

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top