Van az úgy, hogy egy fáradt, szürke napon az ember nem vágyik másra, csak egy tál forró, krémes levesre, ami egyszerre simogat és jóllakat. A krumplikrémleves pontosan ilyen: olcsó, egyszerű és mindig működik. Ha pedig megkoronázzuk pár karika roppanós virslivel, máris igazi családi kedvenc lesz, amiből mindenki repetázik.
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 70 dkg burgonya, meghámozva, kockázva
- 1 közepes sárgarépa, felkarikázva
- 1 szál fehérrépa, kisebb darabokra vágva
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, szeletelve
- 2 evőkanál vaj vagy olaj
- 1 l alaplé (zöldség vagy hús)
- 2 dl főzőtejszín (a selymes krémhez)
- 3-4 szál virsli, felkarikázva
- só, frissen őrölt bors
- friss petrezselyem a tetejére
Elkészítés
- Alap megpirítása
Egy nagy lábasban a vajon (vagy olajon) dinszteld meg a hagymát és fokhagymát. Dobd rá a répát, fehérrépát és a krumplit, és párold pár percig, hogy kissé karamellizálódjon. - Főzés
Öntsd fel az alaplével, sózd, borsozd, majd főzd 20–25 percig, amíg minden zöldség teljesen megpuhul. - Krémesítés
Botmixerrel pürésítsd a levest egészen simára. Öntsd hozzá a tejszínt, keverd el, és még egyszer forrald össze, hogy igazán selymes legyen. - Virsli hozzáadása
A virslikarikákat külön serpenyőben pirítsd át egy kevés vajon vagy olajon, hogy roppanósak legyenek. Ezután add a leveshez, vagy egyszerűen szórd a tetejére tálaláskor. - Tálalás
Forrón kínáld, friss petrezselyemmel megszórva. Egy szelet ropogós kenyérrel vagy zsemlével lesz az igazi.

Fotó: Getty Images
nlc-tipp
- Ha kicsit füstösebb ízt szeretnél, válassz füstölt virslit.
- Gyerekbarát verzióban a virslit külön tálalhatod, így mindenki maga adagolhatja, hogy mennyit kér.
- Ha még tartalmasabbra vágysz, szórj a tetejére pirított kenyérkockát is.
Ez a krumplikrémleves a maga egyszerűségében tökéletes. Krémes, laktató, mégis vidám a roppanós virsli karikákkal, igazi hétköznapi kedvenc, ami minden alkalommal meghozza a jókedvet az asztal körül.