Ez az étel egyszerre előkelő és pofonegyszerű: tökéletes előétel egy vacsorapartin, de akár hétköznap este is összedobhatod, ha valami különlegesre vágysz vagy a párodat szeretnéd meglepni.
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 2 nagyobb, érett, de kemény körte
- 1 kisebb camembert sajt (kb. 125 g)
- egy marék mandula vagy pekándió, durvára vágva
- áfonyalekvár
- 1-2 evőkanál méz (a fényes mázhoz)
- kevés vaj vagy olívaolaj a sütőtál kikenéséhez
Elkészítés
Előkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Vajazz ki egy kisebb sütőtálat.
Körték előkészítése
- A körtéket hosszában félbevágjuk, és magházukat egy kanál segítségével kikaparjuk úgy, hogy kis mélyedést kapjunk.
- Ez lesz az „ágy” a camembert darabkáknak.
Töltés
- A camembert sajtot vágd kisebb kockákra vagy szeletekre, és helyezd a körte közepébe.
- Tegyél rá egy kanálka áfonyalekvárt.
- Szórd meg a tetejét durvára vágott pekándióval vagy mandulával.
- Csorgasd meg mézzel, hogy a sütésnél gyönyörűen karamellizálódjon.
Sütés
- Tedd a sütőtálat a forró sütőbe, és süsd kb. 15-20 percig, amíg a körte megpuhul, a camembert olvadóssá válik, és a mag aranybarnára pirul.
Tálalás
- Forrón tálald!
- Az édes és a sós, a puha és a roppanós tökéletes duója vár a tányéron.

Fotó: Getty Images
nlc-tipp
- Extra elegancia: pár csepp balzsamecet-krém a tetejére igazi éttermi hatást kelt.
- Borajánló: egy pohár száraz fehérbor, például chardonnay vagy sauvignon blanc csodásan illik mellé.
- Gyors vacsora: pirítós vagy friss baguette mellé kínálva komplett, könnyed főfogás is lehet belőle.
Ez a sült körte camembert sajttal nem egyszerűen egy recept, inkább egy kis kulináris szerelmi történet, ahol az édes és a sós egymásra találnak. Könnyű, elegáns, és a látvány is garantáltan levesz mindenkit a lábáról.