nlc.hu
Gasztro

Körte zöldfűszerekkel

Kóstold meg a körtét rozmaringgal vagy kakukkfűvel is!

A sajt és a diófélék, meg a körte barátsága legendás, de most új fiúk érkeztek a csapatba, méghozzá a rozmaring, a tárkony és a kakukkfű. Bónusz kávés körtekrémleves.

Érik a körte, ami nagyon jó hír, mert ha sikerül kifogni valami jó fajtát a megfelelő pillanatban, akkor minden falatjától a mennyekben érezhetjük magunkat. Ha viszont mellé nyúlunk – ami szintén igen valószínű – akkor egészen lehangoló élményben lehet részünk. Ebből a szempontból a körte az avokádó fogadott testvére: vagy kemény, vagy szottyadt, a kettő között meg egy pillanat az, amikor pont jó, de akkor nagyon.

Ettől függetlenül mégiscsak érdemes próbálkozni: óvatosan megfogni, megszagolni a gyümölcsöt és úgy kiválasztani. Ha kőkemény és semmi illata, akkor ma nem eszünk körtét. Akkor sem, ha olyan az állaga, mint egy valaha szebb napokat látott bluggyhalnak. Ha viszont megfelelő az állaga és illata, akkor vegyük meg és indulhat a gasztronómiai kalandozás.

Brie sajtos szendvics karamellizált körtével, mángolddal

Brie sajtos szendvics karamellizált körtével, mángolddal (Fotó: Getty Images)

Gyümölcsöknél ugyebár a legkézenfekvőbb felhasználás, ha két étkezés között komótosan elfogyasztjuk. Ilyenkor triplán boldogok vagyunk, mert édes íz árad szét a szánkban, mégsem nutellát ettünk kanálszám, viszont a napi öt zöldség- és gyümölcsadagból egyet kipipálhatunk. Ennél azonban fantáziadúsabb megoldások is léteznek.

Körte és sajt két jó barát

A körte nagyon jól megy a különböző sajtokhoz. A trappistához is, de próbáljunk egy kicsit továbblépni, és gondolkozzunk inkább lágy, vagy penészes sajtokban! A lágy kecskesajtokkal például különösen finom a körte, de a kékpenészes és camembert / brie típusú sajtokkal is remekül kiegészítik egymást. Ezzel, gondolom, senkinek nem mondtam újat, azzal viszont talán igen, hogy

a körte remekül harmonizál olyan zöldfűszerekkel, amelyeket egyként húsokhoz szoktunk használni: a rozmaringgal, a kakukkfűvel és a tárkonnyal.

Ha viszont éppen az édes karakterére szeretnénk rátenni még egy lapáttal, akkor reszelhetünk rá leheletnyi csokit, sőt, a kávéval is jó barátságban vannak.

Körtés szendvics kakukkfűvel

Körtés szendvics kakukkfűvel (Fotó: Getty Images)

Innentől kezdve már tényleg csak rajtunk múlik, hogy milyen kombinációban használjuk az ízeket. Az egyszerűség kedvéért gondolkozzunk szendvicsekben, de a végén lesz egy kávés körtekrémleves recept is.

Ha azt szeretnénk, hogy a körte és a zöldfűszer együtt még jobban kiadja az ízét, akkor pirítsuk meg vajon.

Az eljárás a következő: kenyérpirítóban megpirítunk egy szelet kalácsot vagy brióst, de ha a barna kenyérben hiszünk, az is helyes megoldás. A körtét felszeleteljük (nem kell meghámozni), egy serpenyőben kevés vajat forrósítunk és rászórjuk először az ágakról frissen leszedett zöldfűszert, majd, mellé tesszük a körteszeleteket, mindkét oldalukat megsütjük kicsit. Ha brie vagy camembert sajtot használnánk, akkor azokat is süssük meg mindkét oldalukon, majd fektessük a pirítósra, ha viszont kéksajtot vagy friss sajtot választunk, akkor kenjük meg vele a péksüteményt, majd fektessük rá a grillezett körtét a ropogósra sült fűszerekkel együtt.

Persze, az is járható út, sőt, talán a legegyszerűbb, ha összerakjuk a körtés-sajtos-zöldfűszeres szendvicset, majd betoljuk a grillfokozatra állított sütőbe pár percre. Szórhatunk rá durvára vágott dióféléket is.

Ha egyáltalán nem törődünk a kalóriákkal, akkor karamellizálhatjuk is a körtét: ilyenkor kevés vajon cukrot karamellizálunk, majd, amikor elérte a megfelelő állagot és színt, rádobjuk a kis darabokra vágott körtét. Ezt is ízesíthetjük nyugodtan zöldfűszerekkel.

Kávés körtekrémleves

Ebben a levesben a körtéé a főszerep, a kávéval csak megfűszerezzük. Érdemes kipróbálni!

Kávés körtekrémleves

Kávés körtekrémleves (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 kg körte
  • 2 dl tejszín
  • víz
  • 3 ek. cukor
  • fél citrom leve
  • fél tk. őrölt fahéj
  • negyed tk. őrölt gyömbér
  • 1 csipet só
  • 4 tk. instant kávé

Levesbetétnek

  • Brie vagy camembert sajt kis kockákra vágva, vagy egy marék dióféle durvára vágva és megpirítva

Elkészítés

  1. A körtét megtisztítjuk, darabokra vágjuk és annyi vízzel, amennyi ellepi, feltesszük főzni. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is a kávé és a tejszín kivételével.
  2. Amikor megfőtt a körte, beleöntjük a tejszínt is, majd botmixerrel pépes-simára turmixoljuk.
  3. A sajtot kockákra vágjuk, a diófélét száraz serpenyőben megpirítjuk.
  4. Tálaláskor mindenki megszórja magának instant kávéval a levesét és tesz bele a sajtból és a pirított dióból is. 

Az alma is most érik

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top