nlc.hu
Gasztro
15 édesség, amit idén mindenképp ki kell próbálnod

15 édesség, amit idén mindenképp ki kell próbálnod

Aki nem édesszájú, nyugodtan ugorja át ezt a cikket. Ám akinek az édesség ugyanolyan fontos szerepet játszik az étkezésében, mint nekem, annak ez a cikk kész aranybánya lesz.

Egészséges, bögrés, ötperces, hizlaló édességes receptek – a cafeblog bloggereinek mindenre van egy jó receptjük. A legjobbakból válogattam, hogy mindenki megtalálja a saját szája ízének megfelelő desszertet. 

1. Extra Low Carb cukkinis brownie 

A brownie az a süti, amire muszáj egy alakbarát verziót találni. Egy olyat, amit egy diétás ebéd után éhkoppon maradva elmajszolhat az ember lánya.

Hozzávalók:

  • 40 g fehérjepor
  • 25 g kókuszliszt
  • 450 g cukkini
  • 5 db tojásfehérje
  • 3 ek zsírszegény kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • édesítő

 A recept folytatásáért kattints ide.

2. Csokoládétorta narancsos túróval töltve

Az egészséges vonalon tovább haladva készítem el nagyon hirtelen, még ma ezt a mindenmentes tortát. Tényleg minden fenékre veszélyes hozzávalótól mentes: nincs benne se fehér cukor, se liszt, úgyhogy innentől kezdve már csak jó lehet.

Hozzávalók a túrós réteghez:

  • 200 gramm túró
  • 100 gramm tejföl
  • 40 gramm nyírfacukor
  • 20 gramm kukoricakeményítő
  • 1 db tojás
  • 1 db bionarancs

A recept folytatásáért kattints ide.

3. Narancskrémes piskótatekercs (liszt nélkül)

Félig még mindig az egészséges irányvonalon haladhatunk, bár ez a piskótatekercs azért már jócskán tartalmaz cukrot, de legalább a lisztet kihagyhatjuk belőle. Ez azt jelenti, hogy majdnem lelkifurdalás nélkül nassolható.

Hozzávalók a narancskrémhez:

  • 2 narancs reszelt héja és leve
  • 4 db tojássárgája
  • 2 db egész tojás
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg vaj
  • 25 dkg mascarpone

A recept folytatásáért kattints ide. 

4. Fondant au chocolate

Villámgyors és csupa-csupa csokoládé, tipikusan egy munkás nap után, este fotelbe lerogyva fogyasztandó édességféle. Ráadásul ebben a receptben kókuszliszttel és eritritollal készül, így gluténmentes diétákban is fogyasztható és cukorbetegek is ehetik.

Hozzávalók:

  • 50 gramm vaj
  • 1 egész tojás
  • 70 gramm magas kakaótartalmú csokoládé
  • 60 gramm eritritol
  • 20 gramm kókuszliszt
  • 2 ek kókusztej
  • egy-egy csipet kókuszreszelék a díszítéshez

 A recept folytatásáért kattints ide.

5. Mákos guba revolúció

Innentől vége az egészséges és mindenmentes édességeknek, jöjjön a liszt és a cukor minden mennyiségben. A mákos guba gyerekkorunk nagy kedvence, felturbózva pedig főleg muszáj megkóstolni.

Hozzávalók:

  • 3 db croissant
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 2 ek cukor
  • 2 ek házi vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 narancs héja és a fél narancs leve
  • 4 ek darált mák
  • kis vaj a forma kikenéséhez

A recept folytatásáért kattints ide. 

6. Tizenöt perces, serpenyős angol süti

Az a híres scone süti igazi aduász, mert úgy készíted el, ahogy a kedved tartja: lehet sós vagy édes, egészséges vagy egészségtelen. Jelen esetben egy csokis változatot válogattunk a listánkba, ami 15 percig is alig tart. Mármint az elkészítése. Bár, ahogy nézem az elfogyasztása is ennyi időbe telik majd maximum.

Hozzávalók:

  • 6 deka vaj
  • 2 bögre liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • fél bögre cukor (inkább szűkebb fél)
  • 1 csipet só
  • 5 deka apróra vágott étcsokoládé
  • 2-3 evőkanál tej

A recept folytatásáért kattints ide. 

7. Kakaós-diós cantuccini

 Az angol után jöjjön egy olasz finomság, ropogós keksz, tele dióval. Vizionálok mellé tejeskávét, forró csokit, teát, de még akár limonádéval is el bírom képzelni. 

Hozzávalók:

  • 220 g liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 2 ek kakaópor (cukrozatlan)
  • 180 g cukor
  • 1 cs vanillincukor
  • 2 tojás
  • 60 g dió, tiszta serpenyőben megpirítva 1-2 percig

A recept folytatásáért kattints ide.

8. Ötperces citromos túrótorta 

Az ötperces persze csak az összeállítására vonatkozik, mert azért egy kicsit több időt el kell töltsön a sütőben is, de a receptet olvasva megéri rászánni akár félórát is.

Hozzávalók a túrós réteghez:

  • negyed kiló túró
  • negyed kiló krémsajt (vagy két és fél tömlős sajt)
  • 1 citrom leve
  • 1 bögre cukor
  • 2 tojás

9. Rigó Jancsi pohárban 

A kétbalkezesek legjobb választása, abszolút kezdőként is nyugodtan belevághat bárki az elkészítésébe. A pohárkrém és Rigó János házasságából született.

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 db tojás
  • 6 dkg cukor
  • 0,5 dl tej
  • 0,5 dl étolaj
  • 7,5 dkg liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 mokkáskanálnyi sütőpor

A recept folytatásáért kattints ide.

10. A legdurvább csokikrémtorta

A csokitorták és csokikrémek szerelmeseinek kötelező kipróbálni. Az eddigi csokoládés sütemények élménye szorozva százzal.

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

  • 2 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 4 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 10 dkg tejföl
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • (1-2 evőkanál liszt) elhagyható

A recept folytatásáért kattints is.

11.  Almás-pudingos pite szerecsendióval

Több szempontból is izgalmas recept ez az almás-pudingos szépség. Egyrészt ha valami pudingos, akkor már rossz nem lehet, másrészt szeretem a különleges fűszerezést és szerecsendiós süteményt még sosem ettem. Épp itt az ideje.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1,6 dl teljes tej
  • 1,6 dl tejszín
  • 2 közepes tojás sárgája felverve
  • 2 púpozott tk kukoricaliszt
  • 40 g porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 csapott tk frissen reszelt szerecsendió
  • 60 dkg alma (hámozott, csumázott mennyiség, cikkekre vágva)
  • 1 citrom leve
  • 4,5 dkg demerara cukor (kristálycukor is jó)
  • 1 nagy maréknyi demerara cukor a szóráshoz

 A recept folytatásáért kattints ide.

12. Narancsos-gyömbéres csokihab

Nem lehet lekattanni a csokoládés finomságokról, mert ha édességről van szó, akkor egyből a csoki jut eszünkbe. Következzen egy habkönnyű változat, ami mi más is lehetne, mint a híres csokimousse különleges fűszerezéssel. 

Hozzávalók (2 főre):

  • 10 dkg narancsos étcsoki (70%-os)
  • 1 ek szoba-hőmérsékletű vaj
  • 1 csapott tk őrölt gyömbér
  • ) 2 közepes tojás, szétválasztva
  • némi darált dió díszítésként

A recept folytatásáért kattints ide.

13. Baklava sajttorta

Nem csak érdekes párosítás, de látványnak sem utolsó a baklava és a sajttorta párosításából létrejött édesség. Ha kész réteslappal állunk neki a sütésnek, akkor pedig még nagyon nehéz dolgunk sem lesz.

Hozzávalók (18 cm-es formához):

  • 1 csomag kész réteslap
  • 80 g keksz
  • 100-150 g dió+mandula+pisztácia
  • 250 g mascarpone
  • 1 dl tejföl
  • 70 g cukor
  • 1 zacsi vanillincukor
  • 1 lapos ek liszt
  • 2 db kisebb tojás
  • vaj bőven a réteslapok kenéséhez és a kekszmorzsához is (kb. 150 g)

 A recept folytatásáért kattints ide.

14. Csokoládés kalácspuding

A maradék kalács újrahasznosítására a kalácspuding készítése a legegyszerűbb módszer, nevezik a szegények pudingjának is, bár ez nem állja meg ma már a helyét a kalács árát nézve. Hétköznap egy szürke, téli estén remek társ lesz belőle.

Hozzávalók:

  • 15 dkg étcsokoládé (min. 50%)
  • 1 kalács
  • 4 tojás
  • 4,5 dl tejszín (min. 30%)
  • 2,5 dl tej
  • 15 dkg nádcukor + 1 ek. a szóráshoz
  • 1 vanília rúd kikapart magjai
  • 1 csipet só

A recept folytatásáért kattints ide.

15. Fehércsokis-áfonyás sajttorta

A sütés nélküli édességek közül az egyik legjobb kombináció az áfonyát keverni a csokoládéval. Pláne, ha ez a csokoládé fehér, amitől egy extra gellert kap a jól ismert desszert.

Hozzávalók a krémhez:

  • 30 dkg fehér csokoládé
  • 25 dkg mascarpone
  • 500 ml tejszín

Áfonyaszósz a tetejére:

  • 40 dkg áfonya
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz

A recept folytatásáért kattints ide.

Jó sütizést!

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top