Még van pár hetünk, hogy elkészítsük a legjobb nyári hétvégi menüket, van is bőven választék: a húsmentestől a gyors hétvégiig lehet válogatni a hétvégi menük között, hogy aztán hamarosan átadjuk magunkat az őszi ízeknek. Nálunk ezen a hétvégén így alakul az étrend:
Házi gofri
Hozzávalók kb. 16 db-hoz:
- 3 db tojás
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 40 dkg finomliszt
- 1 tasak sütőpor
A puha vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a tojásokat, és elkeverjük. A lisztet összeforgatjuk a sütőporral, és a tojásos keverékhez adjuk, majd beleöntjük a tejet, és csomómentesre keverjük. A tésztát gofrisütőben kisütjük, majd ízlés szerint díszítjük: Nutellával, tejszínhabbal, lekvárral, gyümölcsökkel.
Spenótleves fetával és pirított lenmaggal
Hozzávalók:
- 100 g tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fekete bors
- extra szűz olívaolaj
- 200 ml zöldségalaplé vagy víz
- 200 g feta
- frissen reszelt szerecsendió
- 500 g friss spenótlevél
- 4 tk. lenmag
A lenmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, a fetát elmorzsoljuk.
A parajleveleket megmossuk, majd a fokhagymagerezdekkel együtt, sós vízben 10 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a zöldségalaplevet, valamint a tejfölt, ezután megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk egy kevés frissen reszelt szerecsendióval, és botmixer segítségével az egészet selymes pürévé turmixoljuk.
A levest hidegen, a morzsolt fetával, a pirított lenmaggal, valamint frissen őrölt fekete borssal megszórva és egy kevés extra szűz olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Sajtos rakott padlizsán
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 1 közepes padlizsán
- só
- 2 dkg durumliszt
- 2 tojás
- olaj a sütéshez
- 3 dl készre főzött fokhagymás-bazsalikomos paradicsomszósz
- 10 dkg füstölt-főtt sonka
- 10 dkg gouda sajt
A padlizsánt hosszában vágjuk fel 3 mm-es szeletekre, sózzuk. Forgassuk meg a durumlisztben, majd az enyhén felvert, sózott tojásban, és kevés napraforgóolajon süssük pirosra a szeletek mindkét oldalát. Papírtörlőn itassuk le a felesleges olajat. Rétegezzük tűzálló tálba a padlizsánt, rá a paradicsomszószt, egy-egy szelet sonkát, reszelt sajtot. Készítsünk így négy réteget, az utolsó réteg padlizsánra paradicsomszószt és sajtot tegyünk. 220-230 ˚C-os sütőben süssük össze 25 perc alatt. Várjuk meg, amíg enyhén kihűl, hogy szeletelhető legyen, hidegen a rétegek is láthatóak.
Pisztáciafagyi
Hozzávalók:
- 10 dkg héjából kibontott sós pisztácia
- 5 dl tej
- 5 dl tejszín
- fél tk. vaníliaaroma vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
- 15 dkg cukor
- 4 nagy tojássárgája
Daráld a pisztáciát durvára, vagy késsel vagdosd darabokra.
Tűzálló edényben tedd föl melegedni a tejet és a tejszín. Lassú tűzön forrásig hevítsd, közben fakanállal gyakran keverd meg. Amint felforrt, vedd le az edényt a tűzről, és keverd el benne a fölaprított pisztáciát és a vaníliát. Ha kihűlt a keverék, tedd egész éjszakára a mélyhűtőszekrénybe.
Másnap a tojássárgákat keverd világosra a cukorral. A mélyhűtőből kivett tejszínes keverékhez óvatosan fakanállal add hozzá a tojássárgás cukrot. Nagyon lassan kezdd el ismét hevíteni a fagyit. Közben folyamatosan kevergesd, sűrűsödésig főzd. Vedd le az edényt a tűzről, hűtsd ki, majd legalább 2 órára tedd vissza a fagyasztóba. Fagylaltkészítő géppel is készítheted, akkor nincs szükség a fagyasztásra.
A pisztáciafagylaltot tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel kínálhatod, de természetesen önmagában is kitűnő.
Lecsós csirkemell
Hozzávalók:
- 40 dkg csirkemellfilé
- 5 paprika
- 3 paradicsom
- só, bors, őrölt fűszerkömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
A hagymát apróra vágom, a paprikákat kicsumázom, felkarikázom, a paradicsomot cikkekre vágom. A csirkemellet vékony szeletekre vágom, sózom, borsozom. Kis olajon megpirítom a hagymát, majd a csirkemellszeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítom rajta. Ha mindkét oldaluk jól megpirult, akkor leveszem a hagymáról és félreteszem a húst. A fokhagymát és a paprikát hozzáadom a hagymához és kicsit lepirítom, ehhez rakom a paradicsomot, az egészet egy kis löttyintésnyi vízzel felöntöm. Sót, borsot és egy fél kiskanálnyi őrölt köményt teszek hozzá. Amikor már jól levet eresztett a paradicsom és a paprika, ráteszem a hússzeleteket a lecsóra, és egy negyedórát fedő alatt még párolom az egészet.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Ezt a hétvégi menüt sem fogod egyhamar elfelejteni!
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel