Gasztro

Hétvégi menü: készíts ebédet friss pestóval!

Sültpaprika-krémelvessel kezdünk, mexikói módra kéred vagy fetával? A főétel pestós csirke lesz szaftos-zöldbabos tésztával, utána pedig a nagyon ütős, kókuszos-epres pite jön.

A hétvégén elérkezettnek láttam az időt, hogy betakarítsam az idei bazsalikomtermést. Szebb, jobb már úgysem lesz, esetleg több még lehet, de azt nem befolyásolja a szüret. Idén egy satnya, hiperes-hűtőházas, cserepes bazsalikomnak adtam meg az esélyt a szép és növényhez méltó életre azzal, hogy kiültettem a kertbe. Szegény, tényleg annyira nyomorult és gyenge volt, hogy csak a celofáncsomagolás tartotta egyenesen a vékonyka szárait, mára viszont, a napon, szabad földben 16 gyönyörű, izmos tővé erősödtek. Mi más is lehetne a hétvégi menü, mint valami pestós finomság?

Kísérleti jelleggel hagymát is vetettem tavasszal, méghozzá magról. Ennek köszönhetően hagymám ugyan idén nincs, újhagyma viszont egész nyáron volt bőven, most viszont már sürgősen ritkítani kell, hogy jövőre pörkölt alá való méretűre nőhessen a maradék. Tiszta szerencse, hogy a pesto és a zöldhagyma két jó barát.

A piacozás persze ilyenkor semmiképpen sem maradhat ki. Szinte nem is hiszünk a szemünknek, annyiféle fajta csodálatos paprikát lehet ilyenkor kapni. Kedvünk szottyan rögtön fellapozni egy mexikói szakácskönyvet (majd azonnal becsukni, mert még így sem értjük, hogy mi az az ötféle chili, amivel a recept kezdődik), de azért főzünk valami hasonlót, méghozzá sültpaprika-krémlevest. Desszertnek epres pite lesz.

Sültpaprika-krémleves

Sosem állítottuk, hogy szigorúan tartani kellene magunkat a receptekhez, most pedig, amikor tényleg rengetegféle színpompás paprika terem, különösen itt az ideje a kísérletezésnek, az új ízek kipróbálásának. Tekintsétek ezt a sültpaprika-krémlevest is egy kiindulási pontnak, köszönet érte Martha Stewartnak. Egyáltalán nem kell kaliforniai paprikából főzni, vásároljatok meg bármit, amihez kedvetek van, csak vastag húsú legyen, és kezdődhet a sütés-főzés.

Ami pedig a levesbetétet illeti, nos, arra sem biztattam soha senkit, hogy avokádót meg quinoát egyen. Ha nagyon kíváncsi vagy erre a mexikói ihletésű ízkombinációra, akkor persze érdemes kipróbálni, de ha nem ragaszkodsz hozzá, hogy a világ másik végéből érkezzen az ételed (ráadásul még koriander is van benne!!!), akkor egyszerűen csak morzsolj fetasajtot a leves közepére, úgy is finom lesz, csak persze más.

Sültpaprika-krémleves quinoával (Fotó: NOSALTY)

Sültpaprika-krémleves quinoával (Fotó: NOSALTY)

Hozzávalók

  • 4 piros kaliforniai paprika (vagy másféle)
  • 8 dl zöldség alaplé
  • 1 kk. chilipehely
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 2 ek. olívaolaj

A feltéthez:

  • 1 bögre quinoa
  • 1 avokádó
  • 1 kicsi lilahagyma
  • 8 szál koriander

A tálaláshoz:

  • 1 közepes lime

Elkészítés

A leves elkészítését a Nosaltyn olvashatjátok.

Csirkés-pestós tészta

Ez a fogás, amilyen finom, olyan egyszerű elkészíteni, amit elsőre magam sem hittem, de szürettel, pestókészítéssel együtt fél óra alatt mégis készen volt. Ebből következik, hogy gyors, hétköznapi vacsorának is simán beválik, viszont annyira finom, hogy hétvégi ebédnek is simán vállalható. Nem beszélve a pestóhoz felhasznált fenyőmagról és parmezánról, aminek, ha ismerjük az árfekvését, rögtön ünnepi hangulatunk támad. A pestókészítést korábban már leírtuk pontról pontra, most jöjjön a lényeg.

Van neki szép olasz neve is: pesto pollo (Fotó: istock)

Van neki szép olasz neve is: pesto pollo (Fotó: istock)

Hozzávalók

  • 500 g durumtészta
  • 1 egész csirkemellfilé
  • 20 dkg zöldbab
  • 1 csokor zöldhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 5 ek. bazsalikom pesto
  • olaj
  • só, bors

Elkészítés

  1. Feltesszük forrni a tészta főzővizét, közben megtisztítjuk a zöldbabot és hosszabb darabokra vágjuk (ha nem fagyasztottat használunk). Amikor felforrt a víz, sózzuk, beleöntjük a tésztát, elkezdjük főzni. Három perc múlva hozzáadjuk a zöldbabot is és tovább főzzük, amíg el nem készül a tészta. Leszűrjük, a főzővízből egy deciliternyit félreteszünk.
  2. Közben a csirkemellet kisebb kockákra vagy csíkokra vágjuk, majd olajat hevítünk egy serpenyőben és kevergetés közben megsütjük a húst. Kifehéredéskor sózzuk, borsozzuk, akkor van kész, amikor gusztusos-pirosas színt kap.
  3. Közben 3-4 centiméteres csíkokra vágjuk a zöldhagymát és rádobjuk a húsra, összeforgatjuk vele. Hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük, hagyjuk, hogy rottyanjon egyet, majd hozzákeverjük a pestót is és az egészet rázúdítjuk zöldbabos tésztára. Összekeverjük, ha nem elég szaftos, öntünk rá a tészta főzővizéből.
  4. Tálaláskor további parmezánt reszelünk a tetejére.

Paradicsomos káposzta sült oldalassal

Természetesen arra az esetre is van mentőötletünk, ha történetesen nem szereted a pestót, vagy nem bízol az ilyen fura, zöld dolgokban. Főzzél paradicsomos káposztát és süssél hozzá oldalast, fogadjunk, hogy ezer éve nem készítettél, de most kedvet kaptál hozzá!

Hozzávalók

  • 1 fej hagyma
  • 1 kis fej káposzta
  • paradicsomlé, amennyi ellepi
  • só, bors
  • olaj
  • liszt
  • cukor ízlés szerint
  • 1 kg oldalas

Elkészítés

  1. Felvágjuk a hagymát, olajon megdinszteljük. Közben csíkokra vágjuk a káposztát is, amikor kész a hagyma, hozzáadjuk, megvárjuk, míg kissé összeesik.
  2. Felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg a káposzta meg nem puhul.
  3. Ekkor zsemleszínű rántást készítünk olajból és lisztből. Amikor elérte a megfelelő árnyalatot, hideg vízzel, állandó kevergetés mellett fellazítjuk és belekeverjük a paradicsomos káposztába. Ízlés szerint adunk hozzá cukrot, és már kész is vagyunk. 
  4. Az oldalassal meg csak annyi a dolgunk, hogy felvágjuk, sózzuk, borsozzuk és pirosra sütjük a sütőben.

Kókuszos-epres pite

Igen, tudom, most mindenki megrökönyödik, hogy a szezonális alapanyagokból főzés bajnoka és egyben apostola epres sütit hoz szeptemberben, de értsétek meg, egyszerűen kénytelen voltam felbontani és megkóstolni a júniusban eltett szamócadzsemet. Finom lett, nagyon finom, gyorsan sütöttem is belőle egy pitét. Ezt a gyorsat szó szerint kell érteni, kb. 10 perc munkát igényelt az egész, de ebben már a mosogatás is benne volt.

Nem baj, ha fodros a széle, annál jobban néz ki (Fotó: Sós Borbála)

Nem baj, ha fodros a széle, annál jobban néz ki (Fotó: Sós Borbála)

Hozzávalók

  • 15 dkg puha vaj
  • 4 csapott ek. cukor
  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • Késhegynyi sütőpor
  • csipet só
  • 1 üveg darabos eperdzsem

Elkészítés

  1. A puha vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojást és a sót, elkeverjük, majd a lisztet, a sütőport és a kókuszt is beledolgozzuk fakanállal. Közepesen lágy tésztát kapunk.
  2. Sütőpapírral kibélelünk egy piteformát vagy tortaformát, vagy ami van, és a tészta felét rálapítjuk kézzel. A tetején eloszlatjuk a szamócadzsemet, majd a tészta másik felét nagyjából méretre nyújtjuk és betakarjuk vele. Nem baj, ha a széle rusztikus-csipkés lesz, annál jobban néz ki.
  3. 180 fokos sütőben készre sütjük, majd a tetejére porcukrot szórunk és szeletelve tálaljuk. Ebből a mennyiségből nyolc szelet elképesztően finom pite lett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top