Ahogy az őszhöz egyre inkább nálunk is hozzá tartozik a sütőtök, ugyanúgy elválaszthatatlan a friss, zsenge spárgatök a nyártól. Elkészíthetjük ezerféleképpen, mégis a tökfőzelékre szavazunk ezúttal, mely akár hidegen is feldobja a nyári ebédidőt.
Csak tök lazán
A tökfélék elárasztják a kerteket vagy a piacok standjait: spárgatök, cukkini, csillagtök, úritök mind-mind felbukkanhatnak nagyobb tömegben a nyár közepén. A legkézenfekvőbb, amit készíthetünk belőle, az egy gyors tökfőzelék kaporral, amit ehetünk magában is, vagy adhatunk mellé fasírtot, esetleg pörköltet feltétnek. Mi most egy különleges ízesítésű tökfőzeléket készítünk el.
A kovászos uborkás tökfőzelék hozzávalói
- 1 kg zsenge, gyalult tök
- 1 csokor friss kapor
- 1 kk. fűszerpaprika
- 1,5-2 dl házi kovászos uborka leve
- 2 kovászos uborka
- 1 fej hagyma
- 2 szál újhagyma
- olívaolaj
- só
- bors
- 1 ek. liszt
- 2 dl tejföl
A kovászos uborkás tökfőzelék elkészítése
- A tökfőzeléknek szánt gyalult tököt besózzuk és negyed órát állni hagyjuk.
- Közben a felaprított vöröshagymát és a felkarikázott újhagymát, olívaolajon megdinszteljük. Kevés sót szórunk rá és hagyjuk megpárolódni. Ha kész, a tűzről lehúzva megszórjuk a fűszerpaprikával.
- A besózott tököt kinyomkodjuk alaposan, majd a megdinsztelt paprikás hagymához adjuk és jól összeforgatjuk.
- Megszórjuk a felaprított kapor felével.
- Felöntjük a kovászos uborka levével, és fedő alatt roppanósra főzzük a tököt. Így lesz üdítően savanykás a tökfőzelék.
- Amikor már majdnem kész, a lisztet összekeverjük csomómentesre a tejföllel és kevés főzőlével, és ezzel behabarjuk a főzeléket.
- Rottyantunk még rajta egyet, megszórjuk a maradék kaporral és a felkockázott kovászos uborkával tálaljuk.