nlc.hu
Gasztro
Mi az: frissítő, nyári és őrülten finom? Görögdinnyés sajttorta!

Mi az: frissítő, nyári és őrülten finom? Görögdinnyés sajttorta!

Az eperszezon és a mindent elborító epres sütemények időszaka lassan, de biztosan átcsúszik a nyárba, aminek egyik vitathatatlan főszereplője: a görögdinnye. De hogy ne csak úgy simán eszegessük a dinnyét, megmutatjuk egy őrülten finom görögdinnyés sajttorta receptjét, amely a nyári kerti partik méltó kísérője lehet.

Ha görögdinnye van a boltokban vagy a zöldséges standokon, az már jó jel. Ha ezek a dinnyék még mézédesek is, akkor az azt jelenti, hogy jó ideje tombol a nyár, s a melegnek, napfénynek köszönhetően finom édesre érett a dinnye. Nincs is jobb a Balatonon vagy bármelyik strandon a nap legmelegebb pontján előkapni a hűtőtáskából a frissítő, lédús görögdinnyét. 

Görögdinnye for president!

A görögdinnye tényleg csak úgy magában a legjobb hűsítő, de szenzációs frissítőket is készíthetünk belőle: jégkása, házi jégkrém vagy fagyi. De most itt a nagyszerű alkalom, hogy gyümölcsös süteményt készítsünk a görögdinnye jól ismert nyárias ízvilágával kiegészítve.

Hozzávalók (24/26 cm-es tortaformához):

Alap:

  • 300 g teljes kiőrlésű keksz
  • 100 g vaj

Krém:

  • 600 g natúr krémsajt
  • 120 g cukor
  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 db zselatinlap
  • 2 ek. tej

Dinnyés zselé:

  • 400 g görögdinnye
  • 2 ek. cukor
  • 2 db lapzselatin

Elkészítés:

  1. A vajat megolvasztjuk, a teljes kiőrlésű kekszet pedig mozsárban összetörjük. Összekeverjük a kettőt, és egy gyurmázható masszát kapunk, amit a tortaforma aljába nyomkodunk, és fél órára a hűtőszekrénybe teszünk.
  2. Közben a sajtkrémet kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral is. A tejszínt habbá verjük, és szintén a sajtkrémhez keverjük.
  3. A lapzselatinokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a felmelegített tejben feloldjuk, a sajtkrémhez keverjük. A sajtkrémet a kekszes alapra öntjük, majd további 2-3 órát a hűtőben pihentetjük.
  4. A dinnye húsát közben egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magok fennakadjanak. A dinnyepürét egy lábosban elkezdjük melegíteni a cukorral, amíg az el nem olvad. A tűzről levéve aztán elkeverjük benne az előzetesen hideg vízbe áztatott és kinyomkodott lapzselatinokat. Ha kissé kihűlt, a dinnyés masszát a krémsajtos tortára öntjük, mehet vissza a hűtőbe, míg meg nem dermed. 
  5. Csokicseppekkel díszíthetjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top