Szeretjük lekvárral, kakaóval, túrósan, vagy éppen sósan. A palacsintát számos módon megtölthetjük, de az alaprecept, a tésztát illetően szinte mindig ugyanaz! Ha neked még nincs bevált recepted, akkor próbáld ki ezt!
Palacsinta alaptészta receptje:
• 20 dkg liszt
• 3 dl tej
• kb. 2 dl szódavíz
• 2 egész tojás
• csipetnyi só
• 1/2 dl étolaj
Elkészítése:
A tésztát néhány órával sütés előtt kell összekeverni, hogy a liszt jól megduzzadhasson. Ha azt akarjuk, hogy a palacsinta könnyű legyen, és a sütéshez már ne kelljen zsiradékot használni, akkor a habverővel már simára kevert tésztához öntsük végül az olajat.
Tippek:
• A néhány óra állás során esetleg besűrűsödött tésztát nyugodtan higíthatjuk egy kis tejjel vagy szódavízzel.
• Minél több tejet teszünk a tésztába, annál ízletesebb lesz, akár csak tejjel is készíthetjük.
• Ha a tésztában olaj van, és mégis leragadt egy kissé, papírtörölközővel tisztítsuk ki a sütőt, és csak ezt a részét olajozzuk ki újra.
• Az egyszerű palacsintatésztából könnyen készíthetünk pl. almás palacsintát, ha kis almakockákat keverünk bele, és a szokásosnál vastagabbra sütjük.
• Ha véletlenül mégsem jártál sikerrel, és a nagy igyekezettel készített tésztából csak ragacsos gombócok hajlandók készülni, ne öntsd ki, hanem egy nagy lendülettel öntsd a sütőbe, és süsd meg ál-császármorzsának. Az is finom!
Az NLC legjobb palacsinta receptjei:
- Húsos, rántott palacsinta
- Egészséges palacsinta receptek
- Karácsonyi palacsinta recept: az igazi villantós desszert
- Mennyei és egyszerű: kefires bögrés palacsinta
- Gluténmentes amerikai palacsinta erdei gyümölcs öntettel
- Mennyei! Így készül a vietnami palacsinta
- Nigella isteni túrós palacsintája
- Paleo palacsinta recept tökéletesen lisztmentesen
- Szív alakú túrós palacsinta epres-mentás csokiöntettel
- Tojáspalacsinta – liszt és cukor nélkül