nlc.hu
Gasztro
Kis munka, nagy buli – menjetek ti is piknikezni!

Kis munka, nagy buli – menjetek ti is piknikezni!

Társaság, szabad levegő, harapnivaló – ennyiből áll egy piknik. Nem kell túlbonyolítani, lényeg, hogy mindenki jól érezze magát, még az is, aki az ételt készíti.

Itthon nem nagyon piknikezünk, legfeljebb gulyásozunk, vagy roston sütünk. Bár nem használjuk a piknikezés szót, de ha valami hasonlót csinálunk, az mindenképpen valami kinti falatozáshoz kapcsolódó tevékenységet jelent, az erdő szélén vagy még inkább a kert végében. Akinek viszont nincs kertje, és nem jut ki a természetbe sem, az évekig kimarad az élményből. Eszünkbe nem jut lemenni a ház előtti füves területre, esetleg az erkélyen beizzítani a grillt, de az is ritka, hogy valaki bepakol egy kosárba, és a város közepén lévő parkban teríti le a pokrócot.

Jó társaság, természet, harapnivaló, ennyi kell egy szuper piknikhez (Fotó: Pixabay)

Jó társaság, természet, harapnivaló, ennyi kell egy szuper piknikhez (Fotó: Pixabay)

Pedig a városi piknik nagyon klassz dolog, sok országban művelik kora tavasztól késő őszig. Tulajdonképpen bárhol, ahol talpalatnyi zöldet találnak, és bármikor, amikor fél órányi idejük van. Meglepő, hogy a munkahelyi ebéd piknikként való elfogyasztása is mennyire üdítő hatású, egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni, még akkor is, ha csak egy közeli padig van lehetőségünk kimenni.

Ugyanígy érdemes birtokba venni a város zöld területeit – családdal, barátokkal, páran és sokan. Akár fél-egynaposra tervezzük, akár csak egy óra erejéig, menjünk, üljünk ki a fűre, és együnk együtt!

Hely minden városban akad, a lakosok bátorságán múlik, hogy mennyire használják ki. A párizsiak például a tőlük megszokott lazasággal járnak a világ egyik leghíresebb temetőjébe, a Père-Lachaise-be piknikezni. Az ősök emlékével ünneplik az életet, és talán nekik van igazuk.

Persze ott, ahol divat a szabadban lenni és enni, kivonulnak kastélyok kertjébe, parkokba is. A piknikkosárban elő van készítve a legszükségesebb: terítő, szalvéta, tányér, evőeszköz, pohár. A kosár mellett a pléd. Indulás előtt csak össze kell dobni egy kis ezt-azt, be kell tenni a bort és a vizet, és tulajdonképpen fél óra alatt akármelyik család össze tudja kapni magát.

Ami az ételeket illeti, nem kell túlzásba esni. Bőven megteszi egy mindenféle jóval gazdagon megpakolt szendvics. Ebbe aztán tényleg az kerül, ami otthon van. Lehet játszani az ízekkel, színekkel, puha és ropogós hozzávalókkal. Pár zöldséget is tisztíthatunk, amiket önmagukban is jó ropogtatni, de mártogatósokhoz is szuperek kenyér helyett. Ilyenkor tényleg azon van a hangsúly, hogy ne fáradjunk el az elkészítésben, és olyat vigyünk magunkkal, amit mi magunk is szívesen megeszünk.

Hotdog muffin – nem csak gyerekeknek

Hozzávalók (24 nagy muffinhoz)

  • 2,5 dl kukoricadara
  • 2,5 dl liszt
  • 1 ek. sütőpor
  • ½ tk. só
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej/kókusztej
  • 125 ml olaj
  • 12 minivirsli félbevágva
  • ketchup

Elkészítés

  1. Egy tálban összekeverjük a kukoricadarát, a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik tálban enyhén felverjük a tojásokat, belekeverjük a tejet és az olajat, majd a lisztes keverékhez öntjük, és simára keverjük.
  2. A szilikonformákat nagyjából háromnegyedig töltjük. A virsliket belemártjuk ketchupba, és mindegyik muffinra fektetünk egyet, majd újabb kiskanál ketchupot teszünk minden virsli tetejére.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt sütjük meg.

Pikáns kukoricasaláta

Pikáns kukoricasaláta (Fotó: Roy Buri / Pixabay)

Pikáns kukoricasaláta (Fotó: Roy Buri / Pixabay)

Hozzávalók:

  • 3 cső kukorica
  • 2 ek. szójaszósz
  • 2 ek. borecet
  • 1 lime frissen reszelt héja
  • 1/2 -1 lime frissen facsart leve (kóstolgatni kell közben)
  • 1 ek. méz
  • 1 tk. reszelt gyömbér
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1/2 mokkáskanál chilipehely
  • 1 csokor zöldhagyma zöldje
  • 1-2 maroknyi kesudió

Elkészítés:

  1. A kukoricáról levágjuk a szemeket, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, és kb. 15 perc alatt puhára főzzük. A hagyma zöldjét apróra vágjuk.
  2. A szójaszószt elkeverjük a borcettel, a lime levével, a mézzel, majd hozzáadjuk a lime héját, a gyömbért és a zúzott fokhagymát.
  3. Beleöntjük a leszűrt kukoricát, megszórjuk a hagyma zöldjével és a kesudióval. Alaposan összekeverjük, és lehetőség szerint 2-3 órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Ezzel a két egyszerű, de izgalmas és finom étellel kívánunk kellemes piknikezést – minél többször, annál jobb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top