A sütőtököt sokan csak megsütik a sütőben, és ekként fogyasztják. Pedig fantasztikusan finom ételek készíthetők belőle. Ez a klasszikus sütőtökkrémleves például nemcsak a gyerekek kedvence lehet, ráadásul az elkészítése még kezdőknek sem okoz különösebb gondot. Alig több mint negyedóra, és már tálalhatod is. Mindenképpen próbáld ki, érdemes.
A klasszikus sütőtökkrémleves hozzávalói 4-6 személyre
- 1 kg sütőtök (meghámozva és a magjait eltávolítva)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma meghámozva, szeletekre vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olívaolaj
- 1 l víz
- 1 zöldség- vagy csirkeleveskocka vagy levesalap
- 2,5 dl tej vagy kókusztej
- ízlés szerint só, bors
Így készül a klasszikus sütőtök krémleves
Hámozd meg a sütőtököt, távolítsd el a magjait, és kockázd fel, az így kapott mennyiség legyen egy kilónyi.
Serpenyőben hevítsd fel az olajat, dobd rá a vöröshagymát, 5 percig pirítsd, majd a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát is add hozzá. Folyamatos kevergetéssel, ügyelve nehogy a fokhagyma megégjen, egy percig hagyd a tűzön, majd vedd le az edényt.
A leveskockát vagy házias levesalapot a felforralt vízbe dobva 2-3 percig rotyogtasd. Add hozzá a pirított hagymát és a feldarabolt sütőtököt, amit kb. 10 perc alatt főzz puhára. Ízlés szerint sózd, borsozd. Botmixerrel vagy turmixgép segítségével krémesítsd. Tedd vissza az edényt a tűzre, öntsd hozzá a tejet vagy a kókusztejet, és forrald további két-három percig.
Pirított tökmaggal vagy vajon átforgatott kenyérkockákkal tálald a sütőtökkrémlevest.
NLCafén tipp: a tejet helyettesítheted 2 dl tejszínnel, így gazdagabb, még krémesebb levest készíthetsz.
További sütőtökös étel receptje az NLCafén
- Ennél az ötnél nem találsz jobb sütőtök receptet
- Csokitorta sütőtökkrémmel? Miért is ne!
- Így készíthetsz a sütőtökből lekvárt
- Így készül a kókusztejes sütőtökleves