Befőzni gyakorlatilag bármilyen gyümölcsöt vagy zöldséget lehet, csak a képzelet szabhat határt a kreativitásnak, na meg persze a pénztárcánk, hiszen manapság még a szezonális alapanyagokat is aranyárban mérik. Azonban ez még mindig a legolcsóbb megoldás arra, hogy egész évben élvezhessük a kedvenceinket, éppen ezért nem árt, ha felkészülünk rá, és a megfelelő tartósítószereket használjuk.
Korábban a nagymamák a szalicilre esküdtek, ami egészségtelen volt – hosszútávon a vesére és az idegrendszerre is káros hatással van –, de a nátrium-benzoát sem a legjobb döntés, mert számos egészségügyi problémához vezethet.

Fotó: Getty Images/rudisill
A Tudatos Vásárlók Egyesülete így fogalmaz vele kapcsolatban:
„A benzoesav és a benzoátok a bélben felszívódnak, és egy bizonyos fehérjealkotó segítségével a vesében kiválasztódnak. Hosszú ideig tartó magas fogyasztás esetén (20 napon túl 25 mg/testsúlykilogramm) a kísérleti alanyoknál bélrendszeri panaszokat, görcsöket és az idegrendszer károsodását figyelték meg.”
Adja magát a kérdés, hogyha egyik sem opció, akkor mit lehet használni helyette, erre hoztunk most egy jó alternatívát a borkősav formájában.
Így tartósíts borkősavval
A borkősav neve elárulja származásának forrását: a törkölyben, illetve a lepárlása után visszamaradó anyagokban található egyik melléktermékéről van szó, amit a boroshordókon és a dugókon képződő kálium-hidrogén-tartarát kristályokból nyernek ki.
Egy teljesen ártalmatlan vegyületről van szó, a Magyar Élelmiszerkönyv szerint babaételekben és bioételekben is engedélyezett a használata természetes volta miatt. Ízre leginkább a citromsavhoz hasonlítható, kicsit savanykás ízvilágot képvisel, ráadásul – akárcsak a citrom – nem hagyja bebarnulni (elszíneződni) a gyümölcsöt.
A borkősav befőttekhez, lekvárokhoz vagy akár szörpökhöz is használható, egyetlen hátránya, hogy intenzív íze miatt nagyon könnyű túladagolni. Egy kilogramm alapanyaghoz nagyon maximum 2 gramm ajánlott belőle, különben elsavasíthatja az ízvilágot.