Gondoskodni együtt jó
Szponzorált tartalom

Vállalom, hogy miután közösen lementünk a piacra, elengedem a gyerekeimet egy-egy bevásárló listával vásárolni, utána közösen lángosozunk

A gyerekek szeretik, ha megkapják a lehetőséget, ha felelősség terheli őket. Márpedig a bevásárlás nagy felelősség.

A bevásárlás nemcsak házimunka, de szórakozás, sőt életre nevelés is lehet. Csak egy kicsit fel kell készülni rá.

piac, bevásárlás, zöldség, gyümölcs

Súly, ár, minőség: mind megtanulható a piacon (Fotó: Pexels)

Oda kell figyelni a pénzre, meg kell venni mindent, ami a listán van, és ezeket haza is kell juttatni. Általában nehezen engedjük le a gyerekeinket egyedül vásárolni, pedig hatalmas élmény nekik és még nagyobb segítség nekünk, ha megbízhatunk bennük, és bármiért le lehet küldeni őket a sarki boltba vacsora előtt, ha kiderül, hogy hiányzik valami.

Nem tűnik nagy dolognak, de gondoljunk csak bele, minimum húsz percről van szó nekünk, tízről nekik. A különbség oka a sebesség. A gyerekeink imádnak futni hazafelé, de mi már ilyet nem teszünk.
Mit lehet tenni húsz perc alatt, ha nem nekünk kell elintézni az elfelejtett élelmiszer beszerzését? Nagyon sok mindent, vagy akár pont semmit, ha az esik jól! Meginni a csésze forró teát, vagy elolvasni a híreket. Megmasszírozni a férjünket, vagy kérni tőle egy jó kis talpmasszázst magunknak. Esetleg pihentetni a lábunkat, vagy lezuhanyozni. Kifesteni a körmünket, beszárítani a hajunkat, rendelni egy új rúzst.
A vásárlást viszont meg kell tanulni. Ehhez pedig eleinte közösen kell vásárolni járnunk a gyerekeinkkel, később pedig a legjobb gyakorlóterep a piac lesz. Ott ugyanis választani kell.

Nem elég csak egy sárgarépa, annak szépnek is kell lennie. Mitől szép egy sárgarépa? Mit jelent, hogy valami friss? Olcsó legyen, vagy szép? Merjük-e engedni neki, hogy a hentesnél is vásároljon? (Nyugodtan, személyes tapasztalat, hogy a hentesek mindig a legszebb árut adják a gyerekeknek, és soha nem verik át őket!)
Ha már együtt sokszor bevásároltunk a piacon, és a gyerekünk ügyesen eltájékozódik, tudja merre találja a kedvenc zöldségeseinket, hol van az a hentes, ahol legtöbbet vásárolunk, akkor eleinte még menjünk együtt, de a kapuban nyomjuk kezébe a kosarat a bevásárló listát, a pénztárcát és a telefont. Ha több gyerekünk van, osszuk el köztük a feladatokat.

piac, bevásárlás, zöldség, gyümölcs

Választani is meg kell tanulni (Fotó: Pexels)

Beszéljük meg, hogy hol találkozunk vásárlás után, és ott várjunk rájuk, mondjuk egy jó kapucsínó iszogatása közben.
Fontos, hogy mindig nagyon dicsérjük meg őket, amikor megérkeznek a kosárral, és ha nem pont azt sikerült venniük, amit szerettünk volna, akkor se elégedetlenkedjünk, hanem díjazzuk az önálló ötletet is, majd pótoljuk a hiányzó árut.

A sikert a legjobb egy lángossal megünnepelni a piacon, esetleg egy krémest enni a közeli cukrászdában. Ha már így belejöttünk, kérje nyugodtan azt is a gyerekünk!
Nagyobb gyerekekkel pár hónap eltelte után akár otthon is maradhatunk a bevásárlás alatt, vagy mehet ez egész család, és egymás közt megosztva a feladatokat hamar túllehet a bevásárláson.
Érdekes megfigyelés, de a legtöbb piac és csarnok közelében van egy jó kis játszótér. Szervezzük úgy, hogy maradjon arra is időnk!

Olvass többet a témáról a Zewa oldalán.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top