Görcsoldás könnyedén

Ettől alakulhat ki a fájdalmas vesekő 

A vesekő alaposan megkeserítheti a mindennapjainkat. Nézzük, miként kerülhetjük el a kellemetlen tüneteket!
Ettől alakulhat ki a fájdalmas vesekő 

A vesekő egy szilárd, gyakran foszfátot tartalmazó anyag, ami akkor alakul ki, ha a vizelet koncentrált, így a benne található kristályok kövekké állnak össze és méretüktől és helyzetüktől függően okoznak a kisebbtől az egészen komoly fájdalmakig szenvedést. Ha te is hajlamos vagy a vesekőre, a következők betartásával nagyban hozzájárulhatsz az egészséged megőrzéséhez.

Ettől alakulhat ki a fájdalmas vesekő 

Csökkents a foszfor bevitelét!

Ha csökkented a fehérjét, azzal általában egyenes arányban a bevitt foszfáttartalom is csökken. De nem árt, ha tudod, hogy például különböző magvaknak, zöldségeknek, de egyes sajtoknak és halaknak is magas a foszfortartalmuk, de orvossal feltétlenül konzultálj, mielőtt kiiktatod az étrendedből őket. Jó tudni, hogy a foszfortartalom a főzés során csökkenthető, ha az első főzővizet leöntöd a húsról. Magas foszfortartalmú ételek: sóska, spenót, cékla, eper, kakaó és sajnos a csokoládé is.

Növeld a napi folyadék mennyiségét!

Akár megelőzésről, akár már meglévő betegségről van szó, nem lehet eleget hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű folyadék fontosságát. Ha betartod, hogy naponta megiszol legalább 3 liter folyadékot, kisebb eséllyel számolhatsz a vesekő kialakulásával. Ha sportolsz, különösen fontos a verejtékezéssel elveszített folyadékot pótolnod! Került a szénsavas és a túl lúgos italokat!

Válts alacsonyabb fokozatra!

Nem újdonság, de nem is elhanyagolható, hogy a stresszes életmód az egész szervezetre, így a vesék működésére is hátrányosan hat: a nagy stressz hatására a vesén átáramló vér mennyisége csökken, így a vese munkája sem lesz hatékony, tehát a vizeletkiválasztás is alábbhagy. Amellett, hogy a lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk a stresszt csökkenteni, szedjünk magnéziumot, mert stresszes állapotban nő a vizelettel kiürített magnézium mennyisége és így könnyen magnéziumhiány alakulhat ki!

 

Még több vesés cikk az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top