Horoszkóp

5 jel, hogy érzelmileg durván manipulálnak

Gyakran fel sem tűnik, hogy valaki érzelmileg manipulál. Lehet ő valamelyik barátod, munkatársad, de még a szerelmed is. Olyan ügyesen teszi ugyanis, hogy elhiszed, tényleg benned van a hiba, tényleg te csinálod rosszul a dolgokat. Ezek a jelek nagyon erős figyelmeztetések, hogy felismerd, érzelmi manipuláció áldozata lettél.

Természetes, hogy mások véleménye befolyásol. Az viszont már csöppet sem az, amikor valaki érzelmileg azért manipulál másokat, hogy a saját erejét növelje, a másik emberét pedig lenyomja és gyengítse. Ezekből a jelekből felsimerheted, amikor valaki meg próbál az érzelmeiden át negatívan hatni rád.

1. jel, hogy érzelmileg manipulálnak

Az érzelmi manipulációt azért is nehéz tudatosítani, mert aki manipulál, olyan ügyesen teszi, hogy elkezded magadban keresni a hibákat. Az illető magáról beszél, miközben a te gyengeségeidet kutatja, majd rávilágít azokra. Együttérzőnek tűnhet, valójában csöppet sem az. Talán ez a módszer a legdurvább valamennyi közül, mert nagyon megtévesztő. Tipikus viselkedés a részéről, amikor társaságban kibeszél téged, persze viccnek gondolja (vagy legalábbis annak álcázza), miközben zavarba és szégyenbe hoz mások előtt. Ha még rosszul is esett a gonoszkodó megjegyzés, a hibás azért is te vagy, mert nem érted a viccet.

2. jel, hogy érzelmi manipuláció áldozata lettél

Aki érzelmileg manipulál, nagyon gyakran hazudik. A hazugság nem jelenti automatikusan, hogy az illető a szemedbe hazudna, vagy szándékosan eltúlozna dolgokat, inkább abból veheted észre, hogy rendkívül kontrollálja, mit mond el magáról. Az igazságot kvázi a saját képére formálja. És igaza természetesen csak neki lehet.

3. jel, hogy érzelmileg manipulálnak

Az érzelmi manipulátor megígéri, hogy lehozza neked a csillagokat is az égről, aztán persze nevetséges kifogással mentegetőzik, amiért nem tartotta be az ígéretét. Imádja az érzelmi drámákat, minden eszköze adott hozzá. Meggyőz róla, mennyire fontos vagy, mennyire szeret. Te pedig elhiszed, hiszen annyira meggyőző a monológ. Arról is meggyőz, nála jobbat nem találhatnál, és nálad jobbat persze ő sem találhatna. Tipikus hozzáállás a ködösítés és a szembesítés. Nem mond igazat, aztán pedig szembesít önmagaddal, te pedig magadban keresed a hibát, és hiszel az újabb manipulációnak.

Ezekből a jelekből pontosan tudhatod, érzelmi manipuláció áldozata lettél

4. jel, hogy érzelmileg manipulálnak

Az érzelmi manipuláció nagyon erős jele az is, amikor barátaid vagy a szerelmed a legváratlanabb időpontokban jelennek meg nálad. Mindig ők jönnek, de magukhoz sosem hívnak meg téged. Nem ismered az otthonukat, sosem láttál bele a magánéletükbe, ugyanakkor ők ki-be járkálnak a te életedben. Mindenképpen elgondolkodtató, vajon miért nem osztják meg a privát létüket veled is?

5. jel, hogy érzelmi manipuláció áldozata lettél

Párod megkülönböztetett figyelemmel tekint rád. Úgy tűnik, mintha gondoskodna rólad, a valóság mégis az, hogy kontroll alatt tart. Ő mehet szabadon bárhová, találkozhat bárkivel, de számodra mindez már nem annyira természetes. Az érzelmi manipulátor gyakran a nélkül ellenőrzi, kivel beszéltél, kivel találkoztál, hogy tudnál róla. Úgy tesz, mintha te is szabadon mozoghatnál és lélegezhetnél, a valóságban ugyanakkor folyamatosan a „tetteiddel” szembesít. Úgy érezheted magad, hogy becsaptad őt, pedig a valóságban erről szó sincs.

(via ewao)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top