Horoszkóp

Így gyógyítottak az indián sámánok az álmokon keresztül

Álomfejtéssel és álommunkával nagyon sok nép hagyomány foglalkozik ősidők óta. Manapság pedig több tudományág is kutatja az álmokat, amik az észak-amerikai indiánok kultúrájának meghatározó részei a mai napig.

Az álomfejtés nagyon szórakoztató lehet, például ha Krúdy Gyula Álmoskönyvét forgatva próbáljuk kitalálni, mit üzennek az álmaink. A mű máig használt kiadvány, Krúdy a néphagyományokat és a lélektan akkori eredményeit felhasználva gyűjtötte össze az ismereteket.

A buddhizmus is dolgozik az álmokkal, az álomjóga a tudatos álmodást célozza meg a gyakorlók számára. A pszichológia és a neurológia tudományosan vizsgálja az álmokat, de még ma sem teljesen tisztázott, hogyan keletkeznek. Az is nagyon érdekes, hogy mi történik alvás közben a testtel és az agyban az álom során, azaz a gyors szemmozgás fázisában.

Az álommunka az amerikai bennszülött törzsek, az indiánok mindennapjainak része volt. Elképzelésük szerint az álom a valóság kiterjesztése, egyben kommunikációs csatorna, ahol kapcsolatba lehet lépni az ősök lelkével, szellemi vezetőkkel. Utazni térben és időben, válaszokat és magyarázatokat találni nagy döntések során. Gyerekkorban megtanulták, hogyan emlékezzenek az álmaikra, és hogyan használják azokat spirituális útmutatóként vagy gyógyulásra. Minden törzsi közösségnek volt sámánja, vagy gyógyító embere, aki testi és lelki betegségeket gyógyított az álmokon keresztül. Módosult tudatállapotba juttatta a pácienseket, sámándobbal és énekekkel, speciális légzéstechnikával. De használtak szent tudatmódosító növényekből készült főzetet, mint a peyotl, a meszkalin vagy pszilocibin gombákat.

álomcsapda

Fotó: Pixabay

7 fő elképzelésük volt az álmokkal kapcsolatban:

1. Három lelkünk van

Az indiánok hite szerint három lelkünk van, különböző célokkal. Az ego-lélek a légzéssel ölt testet (akárcsak a jóga rendszerek “prána teste”). A test-lélek fő célja, hogy energiát és életerőt (prána) adjon a tulajdonosának az éber órákban. A szabad-lélek pedig képes elhagyni a testet, az álmok idején, transzállapotban és kómában. 

2. Az álomvilág is valós

Ugyanolyan valós, mint amit ébrenlét alatt tapasztalunk. Csak éppen álmainkban egy sámáni világot látogatunk meg. Az indiánok szerint minden élő lélek kapcsolódik egymáshoz, így tud lelkünk egy része utazni, és beszélni álmában más lelkekkel, akár állatokéval is. Ezeken az asztráltest utazásokon a lelkünk vesz részt, nem a testünk, nem az elménk – és akár az egész földet is bejárhatjuk így.

indiánlány

Fotó: Pixabay

3. Lelkünk kommunikál és utazik

Az asztráltest utazása egy technika, amit egyes buddhista lámák is gyakorolnak a mai napig. Ami nem csoda, mert a buddhizmus gyökerei összeérnek az ázsiai sámánhittel. Az utazás során a testet elhagyja a lélek egy kis időre, tanulás és fejlődés céljából. Erre képes a lélek alvás közben, vagy a tanult technikával ébrenlét alatt. Alvás közben sokan úgy hagyják el testüket, hogy fogalmuk sincsen róla, mit tesznek álmukban. Éber utazás pedig ma is tanulható, a sámántechnikák (dob, tudatmódosítás) segítségével. A XX. században pedig keletkeztek olyan feljegyzések, hogy egyes buddhista lámákat egyszerre láttak több helyen. Természetesen sok évtized munkája fekszik az ilyen magas szintű képességek mögött.

4. Az élet egy álom

Az amerikai bennszülöttek, akár a hinduk vagy buddhisták, egyöntetűen hiszik: az élet egyetlen nagy álom. Semmi nem állandó, minden változik, és mindannyian valójában az álmunkban élünk.

5. Az álom hatása a valóságra

Ami az álomban történik, az befolyással van az ébrenléti világunkra. A testet elhagyó lélek, amikor visszatér, átadja tapasztalatait a többi léleknek. Így tud az ember tanulni, fejlődni az álomvilágban történtek által. Ez a tanulás szükséges ahhoz, hogy a visszatérő lélek újraegyesítse a testet, és az ismét ép legyen. Ha egy lélek nem tud visszatérni (például a kómában fekvő beteg esetén), hiába működik kifogástalanul a fizikai test, az illető nem fog visszatérni.

indián

Fotó: Unsplash

6. Mindenkinek van spirituális vezetője odaát

Akivel az álomban kapcsolatba tud lépni. Az álomban utazó lélek keresi azt, akitől tanulhat, és tanácsokat kaphat. Ha megtalálta, akkor tiszta, érthető álomra fog emlékezni, és pontos mondanivalóra. Ha nem emlékszik mindenre, akkor a sámánok segíthetnek értelmezni a megmaradt foszlányokat, majd lassan megtanulja, hogyan értelmezze az álmait.

7. Gyógyító álmok

A sámánkultúrák szerint a lélek veszteség, trauma vagy erős stressz hatására is távozhat. A mentális betegséggel küzdőkről nagyon sok kultúra vélekedett hasonlóképpen. Vagy úgy, hogy a lelkük távozott, vagy úgy, hogy valaki más szelleme szállta meg őket. Egyes indián törzsek a betegség állapotát eleve “lélekvesztésnek” értelmezték. A sámán vagy gyógyító ilyenkor egy nagyon bonyolult gyógyítási módot alkalmazott, hogy visszahozza az illető lelkét. Először a személyt segíti abban, hogy ő maga találja meg a lelkét, és jöjjön vissza a testébe. Ha ez sikertelen, a sámán megy bele a beteg álmába, és próbálja megkeresni az elveszett lelket, és egyesíteni a fizikai testtel. Ezután a léleknek segít a helyén maradni, majd a beteg felgyógyul, visszanyeri testi-lelki egészségét és erejét.

(via Gostica)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top