nlc.hu
Horoszkóp

Kérj bocsánatot a lelki fejlődésedért

7 dolog, amiért bocsánatot kell kérned

Ha úgy érzed, kísértenek a sérelmek, amiket a múltban elkövettél, van egy egyszerű módja a továbblépésnek. Kérj bocsánatot!

A ruandai mészárlás egyik túlélője, Immaculée Ilibagiza könyvet írt arról, ahogy megbocsátott a szörnyűség elkövetőinek. Mahatma Gandhi pedig arról mesél életrajzában, hogy egy igazán jó ember elmondta neki, ha rosszat gondolt valakiről, azt felkereste, és bocsánatot kért az illetőtől – csak így tudott továbblépni. A két eset szélsőség, de ha valóban jók szeretnénk lenni, és valahogy jóvá tenni az elkövetett akaratlan vagy szándékos ártó tetteinket, tudni kell bocsánatot kérni, amíg nem késő.

ölelkező idős pár

Fotó: Unsplash

1. Ne haragudj, hogy nem mutattam ki, mennyire szeretlek!

Mondjuk el azoknak, akiknek még lehet. Akik életben vannak még, akik meghallják még, és ha lehet, személyesen. Legyen szó szülőkről, gyermekekről, réges-rég megbántott barátról.

2. Ne haragudj, hogy összetörtem a szívedet!

Egykori szerelmed arca még mindig feltűnik. Cserben hagyott jó barátod, testvéred, szüleid… akikkel inkább megszakítottad a kapcsolatot. Vegyél erőt, és mondd ki nekik. Ha az exeddel úgy könnyebb, írj kézzel írott levelet. A szándék akkor is ugyanannyit ér.

3. Ne haragudj, hogy nem tettem meg mindent!

Tanulj abból a kapcsolatból, ahol emiatt kérsz bocsánatot. Minden emberi kapcsolat gondoskodást igényel. A romantikus kapcsolatok pedig még jobban, mint a más tőről fakadók. Kérj bocsánatot egykori szerelmedtől, és bocsáss meg magadnak is.

4. Ne haragudj, hogy eltűntem az életedből!

Sokszor könnyebb felszívódni, mint bármire magyarázatot adni. Könnyebb továbblépni, és valahova mélyen elrejteni magunkban a kapcsolat egykori szépségeit, mint megbeszélni a gondokat. Ez egy nagyon gyerekes lépés, amivel szörnyen megbántod a másikat. Magadban pedig olyan viselkedést erősítesz meg, ami minden körülmények közt helytelen. Hagyd felszínre törni, gyógyulj a megbántottal együtt.

5. Ne haragudj az üres ígéretekért!

Nem engedheted meg magadnak, hogy puszta szeszélyből megszegd a szavad. Ne hidd, hogy bárki fölött állsz, és játszhatsz az érzéseivel. Lehet, már túlléptél ezen, megváltoztál. De az egykori megbántott nem felejt.

6. Ne haragudj, hogy nem hittem benned!

Támogattad, biztattad őt, de mindig tudtad, hogy nem képes rá. Vagyis úgy gondoltad, és magadban nyugtáztad a kudarcait. Aztán túlnőtt rajtad, szárnyra kapott, te pedig szégyelled magad. Ember vagy, tévedtél. Lásd be, kérj megbocsátást és lépj tovább.

7. Ne haragudj, hogy kihasználtalak!

Amikor rádöbbensz, hogy mit tettél a másikkal, akkor már jó úton jársz. Ha magadnak beismered, megtetted az első lépést. Most már csak arra van szükség, hogy nyiss felé: akit megbántottál, de most már neked fáj. Kérj bocsánatot, és légy büszke magadra. Arra, akivé most válni fogsz.

Ezt olvastad már?

Engedd útjára a sírást!

Ez is érdekelhet vidám nő nézi magát a tükörben Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top