nlc.hu
Horoszkóp

4 indok, hogy szabadjára engedd, amit érzel

Ne fojtsd el az érzésedet, még beteg is lehetsz!

Természetes, hogy nem törsz-zúzol, ha dühös, vagy bánatos vagy. De visszafojtani mindent ugyanennyire káros: saját magadra, és másokra is.

Az érzelmeket kontrollálni kell, ez a társas együttélés szabályai közé tartozik. Nem lehet végletesen kimutatni az érzéseinket, meg kell tanulni kezelni, mikor, milyen kifejezési módnak van ideje, helye. Viszont az sem szerencsés eset, ha valaki az élete során jobbnak látja, hogy mindent elfojt, mindent magában tart. Egy kiadós sírásnak is megvan a szerepe a testi-lelki egészség szempontjából, és ha párod feldühít, azt is el kell rendezni magadban, majd megbeszélni vele. Most öt okot sorolunk fel, hogy miért ne fojtsd vissza az érzéseidet.

felszabadult nő napraforgóval

Fotó: Unsplash

1. A tested sokkot kap

Amikor hirtelen, egy nagy adag feszültséget, dühöt fojtasz vissza, a vérnyomásod az egekbe szalad, és a pulzusod is éktelenül megemelkedik. Az erőteljes érzelmek leplezése, vagyis az erre való törekvés heves szívdobogást okoz. Ez a három tényező nagyon veszélyes az egészségre.

2. Növekszik a testsúly

A stressz levezetése, illetve maguk az elfojtott érzelmek sokszor mutatkoznak meg evési rohamok formájában. Ilyenkor jobban kívánod a szénhidrátot, az édességet – ami boldogsághormont is termel –, viszont az anyagcsere lassul. Könnyen felszaladnak a kilók, amik önmagukban is veszélyforrást jelentenek, és egy ördögi körbe vezetnek.

3. Romlik az alvás minősége

Mivel nem dolgozod fel a történteket, kénytelen a tudatalattid munkálkodni. Kevesebb lesz a pihentető mély alvás, több az álmokkal töltött, éberebb alvásidő. Ennek viszonylag rövid idő után érkeznek a hatásai, először csak fáradtabb leszel, rosszabban teljesítesz, majd az immunrendszered is egyre gyengébb lesz.

4. Gyengül a memória

A rossz alvásminőség, a fáradtság és a stressz együttes tüneteiként mutatkozik meg. Egyre több dolgot elfelejtesz, és a rövid távú memóriádban is hiányosságok mutatkoznak. Ez az agyi fáradtság jele, de hangos riasztó jel! Először pihend ki magad, majd kezdj el azon dolgozni, hogyan változtass az érzelmek feldolgozásán.

(via awarenessact)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top