nlc.hu
Horoszkóp

Így lehetsz boldog Platón tanácsai szerint

5 életlecke egy ókori görög bölcstől

Platón görög filozófus és iskolaalapító volt, időszámításunk előtt a 4. század környékén élt. Bár maga is azt mondja, nem mások tanácsai alapján leszünk boldogok, életleckéit érdemes megfogadni.

Számtalan spirituális rendszer és filozófiai iskola foglalkozik azzal, mi a boldogság titka? Ha kérdéseket teszünk fel, és keressük a helyünket a világban, már elindultunk egy úton, ami csak jó irányba vezethet, a buktatók és nehézségek ellenére is. Kezdetnek íme öt tanács Platóntól, a többi csupán rajtad múlik.

ókori görög bölcs szobra

Fotó: Unsplash

1. Fedezd fel önmagad

A legnagyobb győzelem önmagad felett, ha szembenézel a leggyarlóbb tulajdonságaiddal, és mindennel, amit szégyenletesnek tartasz önmagadban. Így érheted el, hogy ne a vágyaid és az ösztöneid uralkodjanak feletted, ha nem uralkodsz felettük.

2. A düh semmit nem old meg

Két dolog miatt nem érdemes mérgelődni: ami ellen tehetsz, és ami ellen nem tehetsz semmit. A negatív érzelmektől inkább tartsd távol magad, csendesedj le, és keresd a megoldást.

3. Válogasd meg, kikkel veszed körül magad

Az emberek olyanok, mint a kosz. Egyfelől segíthetik a fejlődést, a növekedést, de gátolhatnak is benne. Ha jó társaságban vagy, sikerre visz, ha rosszban, az tönkreteszi az életed.

4. Találd meg a másik feled

Az emberek mindig keresni fogják a másik felüket, egyedül soha nem érzik magukat teljesnek. Ha megtalálod a lelki társad (szerelem vagy barátság képében), a szeretet olyan erőt ad, ami kiteljesíti az életet.

5. Te vagy a felelős a saját boldogságodért

Csak rajtad múlik, hogy olyan dolgokat tegyél, amik a boldogsághoz vezetnek. Nem mások, és nem is mások véleménye, vagy életbölcseletei fognak boldoggá tenni. De nem is a földi javak, a gazdagság, a pénz, vagy a hatalom. Sokkal inkább a mérsékletesség, a bölcsesség és a szorgalmas munka tesz azzá.

(via Philosophies for Life)

Ez is érdekelhet ásványok kristályok kövek Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top