Senki sem mondta, hogy háziasszonynak lenni könnyű feladat, mégis, ha lehet, ne tegyük még nehezebbé a saját dolgunkat. Elég sok mindenre kell figyelni úgyis az ünnep közeledtével, legalább a húsvéti menü legyen könnyen elkészíthető. És nem utolsósorban könnyen is emészthető.
Bár a klasszikusba hajló húsvéti menü nagy kedvencünk, mégis most egy olyan sort állítottunk össze, amely hagy némi szusszanásnyi időt a nagy húsvéti eszem-iszom közepette. És ha már a reggeli sonkával és kaláccsal gazdagon indult, az sem utolsó szempont, ha gazdaságosan tudjuk kihozni a húsvéti menüt az ebédidőben.
Húsvéti menü könnyedén
Zellerkrémleves
Hozzávalók:
- 25 dkg zeller
- olaj
- 1 sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl tejszín
- 1,2 dl víz vagy alaplé
- só
- bors
- szerecsendió
- pár szelet sonka
- retekcsíra
Elkészítés:
- A finomra aprított hagymát olajon megdinszteljük, majd ráborítjuk a megtisztított és felaprított zellert és a sárgarépát.
- A zöldségeket lepirítjuk, majd az egészet felöntjük vízzel vagy alaplével.
- Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint megszórjuk szerecsendióval, a zöldségeket pedig puhára főzzük.
- Addig a szeletelt sonkát egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és ropogósra sütjük a sütőben pár perc alatt.
- A megfőtt zöldségeket botmixerrel pürésítjük, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínt. Pár percig főzzük.
- Retekcsírával és/vagy sonkacsipsszel megszórva tálaljuk.
Spenótos quiche
Hozzávalók:
- 1 cs. friss leveles tészta
- 2 ek. vaj
- 1 csokor friss spenót
- 2-3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 1,5 dl tejszín
- 5 dkg sonka
- 5 tojás
- 10 dkg ricotta sajt
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés:
- A piteformát olvasztott vajjal kikenjük, majd belenyomkodjuk a leveles tésztát. A felesleget a szélén levágjuk. A tésztára teszünk egy tortaformára vágott sütőpapírt, erre öntjük a babot vagy lencsét nehezéknek. 180 fokos sütőben 15 percig sütjük.
- Közben a megtisztított, megmosott spenótleveleket megfonnyasztjuk egy serpenyőben fokhagymás olívaolajon, éppen annyira, hogy összeessenek. Sózzuk, borsozzuk.
- A tojásokat a tejszínnel és a ricottával összekeverjük, és ízesítjük sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval.
- Hozzáadjuk a fokhagymás spenótot és a felkockázott sonkát.
- Ha elősült a tészta, a nehezéknek használt lencsét félretesszük, és a tésztára öntjük a spenótos tölteléket.
- 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
Joghurtos gyümölcsös pohárkrém
Hozzávalók:
- gyümölcs (eper, áfonya, banán)
- natúr joghurt
- méz
Elkészítés:
A joghurtot kevés mézzel – ízlés szerint – kikeverjük. A gyümölcsöket felkarikázzuk, és a mézes joghurttal egy kisebb üvegpohárba rétegezzük. Így a húsvéti menünk desszertje nemcsak olcsó és könnyen emészthető, de őrülten finom is.