Húsvétkor nem csak főtt formában és szépen kipingálva kerül tojás az ünnepi asztalra. Nálunk nagy hagyománya van a húsvéti tojásos ételek készítésének, de nézzünk még körül máshol is. Angolszász területeken például rajonganak a húsvétra is bevethető deluxe tojásos ételekért, mint amilyen az Egg Benedict is. Eredetileg baconnel készült tojásos étel volt a Benedikt-tojás, de a leggyakrabban sonkával tálalják. Merjünk hát bátrak lenni, és készítsünk a hagyományostól eltérő húsvéti tojásos ételt, és ne aggódjunk: a buggyantott tojás sem egy nagy ördöngösség.
Deluxe tojásos étel
Hozzávalói 1 főre:
- 2 szelet rozskenyér
- 2 tojás
- 2 szelet füstölt sonka
A hollandi mártáshoz:
- 2 tojássárgája
- 2 ek frissen facsart citromlé
- 2 ek vaj
- só
- bors
- Cayenne-bors
Díszítéshez:
- snidling
- petrezselyem
Elkészítés:
- A vajat megolvasztjuk és hagyjuk kihűlni.
- Közben vízgőz fölött a tojássárgákat a csipet sóval habosítjuk, vigyázva, nehogy összeugorjon.
- Folyamatos kevergetés mellett hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat.
- Ezután jöhet a citromlé, a frissen őrölt bors és a Cayenne-bors ízlés szerint.
- Elkészítjük a buggyantott tojást: felforraljuk a vizet, majd visszavesszük a hőfokot gyöngyözőre. A tojásokat egyenként egy tálba öntjük, és óvatosan a gyöngyöző vízbe eresztjük. 3 percig főzzük, majd egy szűrővel kiemeljük.
- A kenyereket megpirítjuk, de vigyázva, hogy ne száradjanak ki, közben serpenyőben a sonkaszeleteket is enyhén lepirítjuk.
- A pirított kenyérre kerül a sonka, erre ültetjük a buggyantott tojást, majd leöntjük a hollandi mártással. Díszítésnek petrezselyemmel vagy snidlinggel szórjuk meg.
Sikerült is egy igazán vagány húsvéti tojásos ételt varázsolnunk.