A húsvéti sütemények kavalkádjában semmiképpen se feledkezzünk meg a mára már klasszikusnak számító répatortáról. Az egyik legfinomabb húsvéti sütemény a répatorta, sokféle verziója létezik szerte a világban, mi most egy különleges mandulás-kókuszlisztes verziót mutatunk meg. Annyira finomra sikerül majd, hogy ebből a húsvéti süteményből nem marad egy szelet sem, garantáltan. Húsvéthétfőre tehát, a locsolóknak valami más húsvéti süteménnyel kell előrukkolnunk.
Répatorta, a klasszikus húsvéti sütemény
Hozzávalók:
- 30 dkg sárgarépa
- 15 dkg hámozott mandula
- 15 dkg kókuszliszt
- 10 dkg búzafinomliszt
- 1 cs sütőpor
- 3 egész tojás
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- A mandulát a kristálycukorral őröljük egészen finomra egy késes aprítógépben. Majd tegyük egy nagy keverőtálba.
- A répákat hámozzuk meg és reszeljük le a lehető legkisebb lyukán a reszelőnek és adjuk a cukros, őrölt mandulához, majd keverjük el.
- Adjuk hozzá a kókuszlisztet, ezzel is keverjük el alaposan, majd jöhet a sütőporral elkevert búzaliszt is, szitálva.
- Ezzel is dolgozzuk össze.
- Végül a három tojás kerül a tésztába egyenként, mindig várjuk meg míg az előző tojás teljesen belekeveredett a masszába.
- Ha kész, az egészet helyezzük egy 26 cm-es, kivajazott, kilisztezett tortaformába és 170 fokos sütőben süssük készre nagyjából 50 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- Tálalás előtt hagyjuk kihűlni, és porcukorral szórjuk meg. Ha azt szeretnénk, hogy igazán húsvéti sütemény legyen, készítsünk marcipánból a tetejére minirépákat és azzal dekoráljuk.