nlc.hu
Húsvét

Online szentmisékkel kell beérnünk húsvétkor

Online misékkel erősítenek az egyházak húsvétkor

A templomok közül csak a katolikusok lesznek nyitva a húsvéti hosszú hétvégén, de több egyházmegyében ott sem lesznek nyilvános liturgiák, inkább online misékkel készülnek.

Az egyházmegyék rendelkezésétől függően ugyan lesznek egyházmegyék, ahol szigorú szabályok betartásával, szűk körben megtartják ugyan a szentmiséket, de a legtöbb hívő idén nem templomokban, hanem szűk, családi körben fogja tölteni a húsvétot, ahol közös imádsággal, esetleg online közvetítésekbe bekapcsolódva lehet majd megélni az ünnepeket – mondta az InfoRádiónak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, Tóth Tamás. A templomokat nem fogják bezárni, mert úgy gondolják, a lelki feltöltődés helyei járványidőszakban is rendkívül fontosak. Ahol nem lesznek nyilvános liturgiák, ott a híveket a misék online követésére buzdítják.

Járványhelyzetben is fontos a lelki megtisztulás (fotó: Pixabay)

Járványhelyzetben is fontos a lelki megtisztulás (Fotó: Pixabay)

A református gyülekezetekben és templomokban továbbra is szünetel minden személyes jelenléttel járó alkalom, és húsvétra sem nyitnak meg. Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspök szerint járványhelyzetben ez volt a felelős döntés. Arra biztatják a gyülekezeteket, hogy az online lehetőségeket kihasználva keressék a tagokat, emellett televíziós közvetítések is lesznek. Többen keresik telefonon a lelkipásztorokat, hogy legalább ilyen formában bátorítást kapjanak.

A református templomokhoz hasonlóan az evangélikusok is zárva lesznek húsvétkor. Remélik, hogy a pünkösdöt már együtt tudják megünnepelni a hívekkel. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Fabiny Tamás szintúgy az online igehirdetések követésére bátorítja a híveket.

Ez a húsvét is más lesz, mint megszokhattuk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top